Konteyner bağışı devam ediyor

Depremzedelerin barınma ihtiyacını karşılamak için çalışmalar hızlandırıldı. 10 ildeki 110 kilometrekarelik alanda, 257 noktada çadır kent kurulumu tamamlanarak afetzedeler yerleştirilirken, deprem bölgesinde 26 bin 950 konteyner kentin altyapı çalışmaları da bitirildi.

Depremzedelerin barınma ihtiyacını karşılamak için çalışmalar hızlandırıldı. 10 ildeki 110 kilometrekarelik alanda, 257 noktada çadır kent kurulumu tamamlanarak afetzedeler yerleştirilirken, deprem bölgesinde 26 bin 950 konteyner kentin altyapı çalışmaları da bitirildi. Devletin imkanları ve bağışlarla toplanan 10 binin üzerindeki konteynerin depremden etkilenen 10 il ve ilçelere sevkıyatı sürüyor. Ayrıca 4 bin 900 kurulu bir konteynek kent de oluşturulmuş durumda ve yaklaşık 20 bin kişi de bu konteynerlerde halihazırda barındırılıyor. İlk etapta acil olarak 200 bin konteyner kent kurulumuna ihtiyaç var. Bu ihtiyaca cevap verebilmek için kurum ve kuruluşların, konteyner bağışları da artarak devam ediyor.

AZERBAYCAN'DAN DESTEK

Depremzedenin barınma ihtiyacını karşılamak için bütün imkanlarını seferber eden Baykar, Kahramanmaraş'ta 2 bin kişilik konteyner kentin yapımına başladı. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, vatandaşların acil barınma ihtiyacını gidermesi amacıyla 520 konteynerin 1.5 ay sonra tamamlanacağını söyledi. Bayraktar, ayrıca depremzedeler için nereye denirse oraya 1000 konut bağışlayacaklarını da belirtti. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Türkiye'ye yardım elini ilk uzatan ülkelerden Azerbaycan da depremden etkilenen illerde konteyner kentler kuracak. Ankara Ticaret Odası (ATO) ise İskenderun'da içinde mutfak, tuvalet ve duşların yer aldığı ilk etapda 100 adet prefabriklik yaşam alanları kuruyor. Konya'da tarımsal makine imal eden bir firma, ticari üretimini durdurarak, depremzedelerin barınabilmesi için konteyner ev yapımına başladı. 3'üncü Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren firmanın yönetim kurulu başkanı Bekir Türkmen, şimdiye kadar 50 konteyner ev ürettiklerini ve üretimlerinin süreceğini söyledi. Demirören Holding de bölgeye konteyner evler yapacağını açıkladı.

KİM NE KADAR KONTEYNER BAĞIŞI YAPTI?

* Katar: 10.000 n Limak 4000 kişilik konteyner kent

* Kalyon Holding: 3000 kişilik konteyner kent n AHBAP: 3000

* KKTC : 1000 n MÜSİAD: 1000

* İSO: 1000 n Süper Lig Kulüpler Birliği Vakfı: 1000 n Baykar: 520 konteyner (1000 konut)

* Toyota: 500 n Galatasaray Kulübü 500 konteyner kampanyası başlattı n TOBB kampanyası başlattı n TOBB 450 (konteyner ve çadır)

* Ankara Sanayi Odası: 300

* İzmir Ticaret Odası: 200

* Ankara Ticaret Odası: 100

* İstanbul Ticaret Borsası: 100

* Konyaspor: 100 n Ordu Ticaret ve Sanayi Odası: 52

* Dünya Göçebe Oyunları Komitesi: 50 n İnsay Yapı: 25

* Güler Yatırım Holding: 25

* Muğla Mermerciler Platformu: 18 n KARDEMİR: 10

* TÖDEB konteyner bağış kampanyası başlattı.

(*) 14 Şubat itibarıyla bağışlarda güncel durum.

PREFABRİK YAPILARDA KDV YÜZDE 1'E DÜŞTÜ

Depremzedenin barınma ihtiyacını kalıcı konutlar yapılıncaya kadar ilk etapta konteynerlerle hızlı bir şekilde karşılayabilmek için bazı yasal adımlar da atılıyor. Buna göre konteyner üretiminin daha da artmasını ve bağışını teşvik etmek amacıyla prefabrik yapı ve konteynerlerin, depremden etkilenen 10 ilde afetzedeler ile ilgili kurum ve kuruluşlara tesliminde Katma Değer Vergisi (KDV) oranı yıl sonuna kadar yüzde 18'den yüzde 1'e düşürüldü. Ayrıca Ticaret Bakanlığı, depremler nedeniyle ilk etapta ortaya çıkan geçici barınma ihtiyacının acilen giderilmesi için konteyner ev ve prefabrik yapı ihracatını da 3 ay yasakladı.