Kocaeli iftar vakti, Kocaeli sahur ezan saatleri ve 2017 Ramazan imsakiye listesi Kocaeli’nde yaşayan vatandaşların merak konusu. İftar vaktinde vatandaşlar oruçlarını açacak, dualarını edecek ve ibadetlerini yerine getirmenin huzurunu yaşayacaklar. Kocaeli iftar vaktinde sofralar kurulacak ve vatandaşlar oruçlarını sevdikleriyle beraber açacaklar. Kocaeli iftar vakti ezan saatleri ve Kocaeli sahur saati aksam.com.tr sayfalarından öğrenilebilecek. İmsakiye için oluşturduğumuz özel sayfadan dakika dakika tüm listeye ulaşabilirsiniz. Yıllardır alışık olunduğunun tersine bu sene iftar saati ileri gidiyor. Bunun nedeni 21 Haziran yaz gündönümünün gerçekleşmemiş olması.
KOCAELİ RAMAZAN İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYINIZ
ORUÇLUYKEN HOŞGÖRÜLÜ OLMAK İMANI ARTIRIR
Oruç tutmayanları dinsiz veya kâfir görüp saldırmak yalnız İslâmi değil; insani bir davranış olmaktan bile uzaktır. Bilindiği gibi dinimizde hastalar, yaşılar, yolcular ve hamile kadınlarla, çocuk emziren kadınlara oruç tutmama ruhsatı (hakkı) verilmiştir. Bunun yerine, ya sonra iyileşince kaza etme, ya fidye verme veya imkânı yoksa sadece tevbe etme hakkı tanınmıştır. Hatta hiçbir mazereti olmayalar bile tutmaya zorlanamaz. Bu yüzden biz oruç tutuyoruz diye, tutmayanlara saldırmak, aşağılamak, hor bakmak olmaz. Bu tür bir davranış sonra:
“Ben tutuyorum sen niye tutmuyorsun?” gibi, anlamsız bir öfkeye dönüşür ve oruçtan beklenen güzel huylu insan olma özelliğini örter, orucun sevabını da giderir. Belki de sadece mecburen aç kalmış biri durumuna bile düşürür. Nitekim Resülullah (s.a.v) Efendimiz; “Nice oruç tutanlar vardır ki, onlar için oruç değil, sadece bir açlık ve susuzluk vardır” buyurmuştur.
Oruç tutmayanlara hoşgörülü davranıp samimiyetten ayrılmamalıyız. “Dinde zorlama yoktur” ayetinin bir anlamı da şudur ki: “Namaz oruç ve benzeri farzlar ve hatta iman için bile zorlama! Çünkü zorladığın adamı tamamen kâfir edersin, azıcık imanı bile varsa kaybeder; hem onu hem kendini büyük günaha sokarsın.”
RAMAZAN AYINDA YASİN OKUYUN
Dinimizde ibadet yapılmasında niyetlerin büyük önemi vardır. En büyük ibadetlerden biride Kur'an-ı Kerim okumaktır. Bunun için bir müslüman, ibadetlerin sevaplarının kat kat olduğu Ramazan ayında, her gün ayı ayrı niyet ile birer Yasin Suresi okumasında birçok faziletler vardır. Bu niyetlerle okunan Yasin-i Şerifi okuyan kimsenin feyzinin artmasına vesile olması ve Allah'tan istenen duaların kabul edilmesi ümid edilir. 30. günde Yasin-i Şerif'i okuduktan sonra: " Ya Rabbi! Okuduğum Yasin-i Şeriflerin sevabını senin yüce katına emanet ediyorum, senden başka ma'budun(ibadete layık hiç bir ilah) yoktur. Sen kemaliyle bilen ve kemaliyle işitensin." diyerek dua ve niyazda bulunulur.
PEYGAMBERİMİZİN OKUDUĞU ÖZEL DUA
Peygamber Efendimiz, üç aylara eriştiğinde diğer günlere nazaran ibadetlerini daha da artırıyor ve sık sık şu duayı okuyordu: “Allahümme bârik lena fî recebe ve şa’bân ve belliğna ramazan (Allah’ımRecep veŞaban ayını bize bereketli kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır).”
Kandiller geçidi olarak adlandırılan, Regâib, Miraç, Berat ve Kadir gecelerinin de içinde bulunduğu 3 aylar, kendimizi denetleme ve değerlendirmenin, taat, ibadet ve şükürlerimizi artırmanın, bir kere daha geçmişimizin muhasebesini yapıp geleceğe hazırlıklı olmanın bir vesilesidir. Regâib gecesi, müminlerin mağfiret mevsimi 3 aylara rağbet etmeleri ve onun taşıdığı manalardan, değerlerden istifade etmeleri gerektiğine dair mesaj yüklü bir gecedir. Sahabe efendilerimiz peygamber efendimizin3 aylardaki ibadetini, orucunu şöyle anlatıyor: