Kimlik avı saldırıları yükseliyor! Alışveriş yaparken sanal kartla korunun

Yaklaşan yeni yıl alışverişi siber salgınların hedefi haline geldi. Bu döneminde kimlik avı dolandırıcılığının arttığını belirten uzmanlar, tüketicileri uyanık olma ve alışveriş yaparken sanal kart kullanma önerisinde bulunuyor.

Kaspersky açıklamasına göre, online alışverişlerin sayısı arttıkça kimlik avı dolandırıcılığı ile karşılaşma olasılığı da yükseliyor. Yılbaşı alışverişi sırasında tüketiciler güvenliği geri plana atabiliyor. Kaspersky Digital Ödemeler Anketi'ne göre, Ortadoğu bölgesinde yaşayan katılımcıların yüzde 52'si online bankacılık veya mobil cüzdan hizmetlerini kullanırken kimlik avı dolandırıcılığıyla karşılaştı. Yüzde 49'u kişisel olarak taklit edilmiş web siteleriyle, yüzde 48'i de sosyal mühendislik kullanılarak yapılan dolandırıcılıklarla karşı karşıya kaldı.

1.2 MİLYON SALDIRIYI ÖNLEDİ

İnsanlara, dijital ödeme yöntemlerine yönelik tehditlerin farkında olup olmadıkları sorulduğunda yanıt verenlerin yüzde 87'si online dolandırıcılıklardan haberdar olduklarını bildirdi. Tüm bu rakamların yanında, Kaspersky çözümleri de yılın ilk yarısında Ortadoğu kuruluşlarını hedef alan 1 milyon 233 bin finansal kimlik avı saldırısını engelledi. Kimlik avında tüketicilere tatil promosyonları sunan popüler markalar yem olarak kullanılıyor ve böylece müşterilerin finansal verileri ve hesap bilgileri çalınabiliyor. Yılbaşı döneminde artan online aktiviteler internette gizlenen siber suçluların dikkatini çekiyor. İnsanların heyecanı suistimal ediliyor ve tüketicilerin verilerini paylaşmaya teşvik etmek için sahte web siteleri oluşturmak adına büyük çabalar harcanıyor. Siber suçlular, gerçek site ile aldatmaca olanı arasında ayrım yapmayı zorlaştırdığından uyanık kalmak ve kişisel veya finansal bilgileri çevrim içi paylaşırken dikkatli olmak gerekiyor.

BUNLARA DİKKAT EDİN

Kaspersky uzmanları online alışveriş yaparken siber suçlulardan korunmak için şu önerilerde bulunuluyor: "Yalnızca resmi çevrim içi pazarlarda alışveriş yapılmalı. Alışveriş siteleri e-postalardaki, sosyal medya mesajlarındaki veya şüpheli sitelerdeki reklam afişlerine tıklayarak ziyaret etmekten kaçınılmalı. Alışveriş için halka açık Wi-Fi ağları kullanılmamalı. Online satın alımlar için ayrı bir kart (veya sanal kart) edinilmeli ve üzerinde minimum miktarda limit ya da para bulundurulmalı. Kolay şifreler oluşturulmamalı. Birden fazla internet sitesinde aynı şifre kullanılmamalı."

HACKERLARIN EN SIK KULLANDIĞI 5 YÖNTEM

Bireysel şifrelere yönelik saldırılar, veri ihlalinin en yaygın yöntemlerinin başında geliyor. Bitdefender Antivirüs'ün Türkiye distribütörü Laykon Bilişim'in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, siber saldırganların parola saldırılarında en sık kullandığı 5 yöntemi sıraladı; "Kimlik avı saldırıları en büyük tehditlerin başında geliyor. Hackerlar sıralı sayı kombinasyonlarını çok sık kullanırlar. Parola sıfırlama sorularından faydalanılıyor. Dark Webe sızan şifrelerinize ulaşılabilir. Evcil hayvanınızın adını, ailenizdeki insanların isimlerini ve önemli tarihleri kullanıyorlar.