İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson: Esed’in Halep’i alması savaşın sonu anlamına gelmiyor

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson, 'Esed’in Halep’i alması savaşın sonu anlamına gelmiyor.' dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Halep’in rejimin eline geçmesinin Suriye’de savaşın sonu anlamına gelmeyeceğini söyledi.

Halep'te Beşşar Esed rejimi ve İran komutasındaki Şii milislerin katliamları sürerken, İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avama Kamarası kentteki insani durumu görüşmek için acil toplantı yaptı.

Acil oturumda milletvekillerinin sorularına topluca yanıt veren Dışişleri Bakanı Johnson, İngiltere’nin Halep’te ateşkes için Birleşmiş Milletler’den (BM) geçirmeye çalıştığı tasarıların Rusya ve Çin tarafından veto edildiğini söyledi.

"Esed’in Halep’i alması savaşın sonu anlamına gelmiyor." ifadesini kullanan Johnson, ülkenin 3’te 2’sinin rejimin kontrolü dışında kalmaya devam edeceğini vurguladı.

Halep’te yaşananlarla ilgili olarak Rusya’yı suçlayan Johnson, bu ülkenin saldırı altındaki kentten sivillerin tahliyesini engellediğini ileri sürdü.

Johnson, Esed’in de BM’ye kentteki sivil halka gıda ulaştırılması için izin vermediğini kaydetti.

Rusya’ya derhal ateşkes çağrısı yapan Johnson, "Umarın Rusya makul olur ve Esedsiz geçişi temin eder. Barışçıl bir Suriye için tek yol bu." diye konuştu.

İngiltere'nin Suriye'deki sivillere havadan gıda yardımı sağlamasıyla ilgili bir soru üzerine Johnson, bugünkü koşullar altında kuşatma altındaki sivillere havadan gıda paketi atmasının mümkün olmadığını savundu. Bölgede hava hakimiyeti olan Rusya’nın izin vermemesi halinde İngiliz uçaklarının veya insansız hava araçlarının bu tür bir operasyon yapamayacağını anlatan Johnson, Rusya’nın izin vermesi halinde bile bu kez sahadaki aşırı grupların İngiliz uçaklarını hedef alabileceğini ileri sürdü.

İngiliz parlamentosunun 2013 yılında yapılan oylamada, ülkenin Suriye’de Esed rejimine karşı hava operasyonlarına katılmasına izin vermediğini anımsatan Johnson, İngiltere’nin bölgede bıraktığı boşluğu Rusya’nın doldurduğunu ve o günden bu yana bölgede İngiltere’nin etkisinin son derece kısıtlandığını söyledi.

May'e Halep mektubu

Öte yandan ana muhalefetteki İşçi Partisinin lideri Jeremy Corbyn Başbakan Theresa May'e bir mektup yollayarak hükümetin Halep'teki ve Suriye genelindeki yıkıma son verilmesine dönük acil uluslararası girişimde bulunmasını istedi.

Suriye'deki savaşın Türkiye, Lübnan ve Ürdün gibi komşu ülkelere aşırı yük getirdiğini vurgulayan Corbyn, bunun bölgede mezhepçiliği, terörü ve istikrarsızlığı yaydığını kaydetti.

Halep'in doğusunda Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin şiddetli saldırısı altındaki on binlerce sivil, hapsoldukları alanda can pazarı yaşıyor.

Esed rejimi ve Rusya ile İran komutasındaki Şii milislerin doğu Halep'e saldırılarında 15 Kasım'dan bu yana bin 71 sivil katledildi, binlercesini yaraladı.

Rejim ve destekçilerinin saldırılarının durmaması nedeniyle cesetlerin sokaklarda terk edildiği bölgede, sivil savunma ekipleri çalışmalarına devam edemediği için kesin ölü sayısı verilemiyor.

AA