10 yıl aradan sonra Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Hollanda Başbakanı Mark Rutte önceki gün Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde baş başa görüştü. İki lider arasındaki görüşme Hollanda medyasında geniş yer aldı. Gazeteler iki ülke arasındaki gerilimin sona erdiğini vurgularken Türkiye'nin Ukrayna krizi konusundaki kilit rolüne de dikkat çekti.
TÜRKİYE PAHA BİÇİLEMEZ
Associated Press haber ajansının geçtiği haberde 'Türkiye'nin Ukrayna krizinde paha biçilmez bir rol oynadığını söyleyen Rutte'nin sözleri yer aldı.
Haberde Türkiye'nin bir yandan Rusya'nın Ukrayna işgalini kabul edilemez olarak eleştirirken, diğer yandan da iki taraf arasında arabuluculuk yapmaya çalıştığına dikkat çekildi.
ERDOĞAN'A ÖVGÜ
Hollanda kamu yayıncısı NOS, Rutte'nin, savaşı diplomasi yoluyla bitirme çabaları nedeniyle Erdoğan'ı övdüğünü belirtti ve Türkiye'nin Ukrayna savaşını durdurmak için kilit bir rol oynayan NATO ülkesi olduğunu yazdı. NOS, Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna ile ilişkilerde aşağı yukarı tarafsız bir noktada durduğuna dikkat çekerek, "Türkiye'nin konumu NATO için değerli. Erdoğan bölgede rol oynayan, Doğu'ya ve Batı'ya saygı duyan biri. Arabuluculuk rolü ona çok yakışıyor" ifadelerine yer verdi.
Algemeen Dagblad Gazetesi ise Türkiye'nin kilit bir rol oynadığını belirtti. Gazeteye konuşan Türkiye uzmanı Nienke van Heukelingen, "Türkiye muhtemelen bu konuda bir şeyler yapabilecek tek NATO ülkesidir" diye konuştu.
AB'NİN PUSULASI AKDENİZ'DE ŞAŞTI
Dışişleri Bakanlığı, AB Dış İlişkiler Konseyi'nde onaylanan Stratejik Pusula başlıklı belgesine tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Belgenin ülkemize atıfta bulunulan Doğu Akdeniz bölümünün, Türkiye'nin ve Kıbrıs Türklerinin bu denizdeki haklarını yok sayan ve maksimalist deniz yetki alanı iddiaları bulunan iki AB üyesi tarafından AB'ye dikte ettirildiği, bu haliyle uluslararası hukuka, teamüle ve hatta AB'nin kendi müktesebatına aykırı ve gerçeklikten kopuk olduğu görülmektedir" denildi. Açıklamada "Doğru yönü göstermekten şaşarak 'pusula' olmaktan çıkan belgeyi 'stratejik' olarak görmek güç" ifadelerine yer verildi.
GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLENMELİ
Rutte, önceki gün Başkan Erdoğan ile düzenlenen ortak basın toplantısının ardından AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerine değinen Rutte, AB ile Türkiye arasında görüş farklılıkları bulunduğunu ancak herkesin Avrupa, AB ve Türkiye arasında güçlü bir ilişkiye sahip olmanın önemli olduğuna inandığını kaydetti.
AB'NİN DE YARARINA
Rutte, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde de Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusuna odaklanılması gerektiğini ve müzakereleri tekrar başlatma konusunda neler yapabileceklerini ele aldıklarını belirterek "Bunun (müzakerelerde) bir tür öncelik olacağını düşünüyorum. Çünkü bunun, Hollanda ve Türkiye'nin yanı sıra Avrupa Birliği ve Türkiye'nin karşılıklı menfaatine olduğunu düşünüyorum. Ama bunun adım adım yapılması gerekiyor" diye konuştu.
BRÜKSEL'DE UKRAYNA İÇİN TARİHİ ZİRVE
ERDOĞAN ÇÖZÜMÜ ANLATACAK
NATO üyesi 30 ülkenin liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında ortaya çıkan durumu, NATO'nun Doğu Avrupa'daki uzun vadeli duruşunu görüşmek üzere bugün bir araya gelecek. Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi'ne Başkan Erdoğan da katılacak. Olağanüstü nitelikli zirve toplantısında liderlerin gündeminde Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasındaki gelişmeler bulunuyor.
ZELENSKİ DE HİTAP EDECEK
Toplantıya Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin de telekonferansla bağlanarak konuşma yapması, NATO'dan hava savunma sistemleri temin edilmesiyle uçuşa yasak bölge talep etmesi bekleniyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirveyi duyurduğu açıklamasında, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin sonuçlarını, Ukrayna'ya güçlü desteğimizi ve güvenliğimizdeki yeni gerçeklik karşısında NATO'nun caydırıcılık ve savunmasının daha da güçlendirilmesini ele alacağız" ifadesini kullanmıştı.
MGK'DA 'MONTRÖ' VURGUSU
Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'de toplandı. Yaklaşık 3 saat 45 dakika süren toplantı sonrası bildiri yayımlandı. Bu yılın ikinci MGK'sında en önemli gündemlerden biri Rusya-Ukrayna arasındaki son gelişmeler oldu. Bildiride barış ve istikrarın önemine vurgu yapılırken Montrö hükümlerinin titizlikle uygulanacağına da dikkat çekildi. Bildiride "Toplantıda, sorunların Ukrayna'nın egemenliği ile toprak bütünlüğü gözetilerek kalıcı bir şekilde çözülmesine yönelik çabaların artırılmasına ihtiyaç duyulduğu kaydedildi. Türkiye'nin, arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık çabalarını sürdüreceği belirtildi" ifadelerine yer verildi. Bildiride ayrıca Türkiye'nin terör, Irak, Libya ve Doğu Akdeniz politikasını kararlılıkla sürdüreceği vurgulandı.