HİLAL YILDIRIM
Aydın Doğan ile birlikte 47 kişinin Petrol Ofisi'nde (POAŞ) örgütlü bir şekilde akaryakıt kaçakçılığı yaptıkları suçlamasıyla açılan dava dün başladı. İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada aralarında Aydın Doğan ve Ersin Özince'nin de bulunduğu 26 tutuksuz sanık ile avukatları hazır bulundu.
DOĞAN: Beyanat veremem
Duruşma arasında konuşan Doğan, "Birincisi şirkete ortağım. İkincisi dava diye bir şey yok. Zaten davayı da uydurmuşlar. Beyanat verecek bir şey yok. Müdafaamı yapsaydım söyleyecektim" dedi.
PARAVAN ŞİRKET İDDİASI
Doğan’ın bu iddiasına karşın, SPK raporunda, gümrük mevzuatına aykırılık tespiti yapıldı. İddianamede, 2001-2008 yılları arasında Petrol Ofisi'nde örgütlü bir şekilde akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı, şirketin Doğan Grubu'na geçtikten sonra vergi muafiyetinden yararlanmak için Ukrayna ve Rusya gibi AB üyesi olmayan ülkelerden akaryakıt ithalatı yaparak devleti zarara uğrattığı iddia edildi. Doğan Grubu'nun eksik vergi ödemek için merkezi Bahamalar'da olan ancak İngiltere'de faaliyet gösteren Point isimli bir şirket kurduğu belirtilerek, 64 sevkiyatta 6.3 milyon dolarlık vergi kaybı yaşandığı dile getiriliyor.
Dosya Mersin’e gönderildi
Aydın Doğan ve bazı sanıkların avukatı Köksal Bayraktar, aynı olayla ilgili Mersin 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldığını söyleyerek, dosyalarının birleştirilerek Mersin Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini davanın Mersin'de görülmesini talep ettiler.
İnceleme yapılacak
Taleplere ilişkin görüşü sorulan duruşma savcısı Bilgin Uysal da dosyanın Mersin’e incelenmek üzere gönderilmesini talep etti. Mahkeme talebi kabul etti.
Bakanlık şikayetçi oldu
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, suçtan zarar görme ihtimaline karşı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın davaya şikayetçi olarak katılma talebini kabul etti. Bir sonraki duruşma 23 Kasım 2016