Akşam Gazetesi
Hava savunma sisteminde çığır açacak Çelik Kubbe hamlesi, hava saldırılarına karşı savunma kalkanı olacak. Yerli ve milli hava savunma projeleri ile Çelik Kubbe birbirine entegre bir şekilde çalışabilecek. Çelik Kubbe, İsrail'in hava savunma sistemi Demir Kubbe'sinden maliyet avantajı ve yapay zeka gibi farklı teknik özellikleri ile ön plana çıkıyor.
DAHA ÜSTÜN OLACAK
Çelik Kubbe, akıllara İsrail'in Demir Kubbe sistemini getirdi. Çelik Kubbe, Demir Kubbe'den birçok yönden farklı olacak. Çelik Kubbe hedefleri takip ve izleme yapabilecek. Saldırı esnasında komut almadan yapay zeka ile karşılık verecek. Sisteme hali hazırda kullanılan radar ve silahlar entegre olacak. Çelik Kubbe'nin düşük maliyetle hedefleri imha edecek. Sistem çok kısa menzil, kısa menzil, orta menzil ve uzun menzil olarak 4 katmanlı şeklinde etkili olacak. KORKUT, GÖKBERK, ŞAHİN, GÖKER, İHTAR ve SUNGUR sistemleri ilk katmanı oluşturacak. HERİKKS, C-RAM, HİSAR A+, GÖKDEMİR, GÜRZ ikinci katmanda kullanılacak. KALKAN 1 ve KALKAN 2 ile HİSAR O+ üçüncü katman yani orta menzilde, Siper ise uzun menzilli saldırılarda etkili olacak. İsrail'in Demir Kubbe sistemi ise Tespit ve İzleme Radarı, Savaş Yönetimi ve Silah Kontrolü, Füze Atış Birimi olmak üzere ise üç merkezi bileşene sahip. Atılan füzenin maliyeti yaklaşık 50 bin dolar.
ÇELiK KUBBE YUNAN BASININDA
Türkiye'nin Çelik Kubbe kurma hamlesi Yunan basınında geniş yankı uyandırdı.
YÜKSELEN TÜRKİYE'NİN GÜÇLENEN YILDIZIYIZ
Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Çelik Kubbe Projesi'nin ASELSAN, ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE ve MKE gibi firmalarının ortak çalışmasıyla yürütüleceğini açıkladı.