DHA
BÜLENT ŞANLIKAN
Havaların soğumasıyla mevsimsel grip ve soğuk algınlığı vakalarında artışlar görülmeye başladı. Özellikle kapalı ortamlarda bulaş riskinin çok kolay olması nedeniyle çocukların en sık karşılaştığı hastalıkların başında RSV-Adeno Virus, Influenza ve rinovirüs geliyor. Çocuklarda etkili olan virüsler, damlacık yoluyla bulaştığı için okullarda ve kreşlerde daha hızlı yayılıyor. AKŞAM'a konuşan uzmanlar, hastalık semptomları gösteren çocukların mutlaka doktor gözetiminde tedavi görmesi gerektiğini söyledi.
SAVUNMA MEKANZİMALARI DÜŞÜK
Çamlıca Medipol Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Akif Çelik, "Solunum yolu virüsleri genellikle kış aylarında çok sık görülür. Özellikle kapalı yerlerde virüse yakalanma olasılığı daha yüksektir. RSV-Adeno Virus, Influenzanın ile koronavirüs, gibi virüsler bu aylarda hastalık yapma potansiyeline sahiptir. Tüm virüsler genellikle kendini yeniler. Mutasyona uğrayabilirler. Çocuklarda bu virüslerle ilk defa karşılaştıklarında bu dönemde daha fazla hastalanırlar. İlk defa virüsle karşılaştıkları için hastalık daha ağır seyredebilir. Çocukların savunma mekanizmaları bu virüsü tam olarak tanımadığı için daha ağır geçebilir.
NEFES VERMEYİ ZORLAŞTIRIYOR
Özellikle RSV, 2 yaş altında hatta ilk 3 ayda ağır bronşiolit dediğimiz tabloya neden olurlar. RSV, akciğerlerde hışıltı dediğimiz hastanın nefes almasını değil nefes vermesini zorlayan virüslerdendir. Özellikle süt çocukluğu döneminde 2 yaş altında genelde ilk 3 ayda ağır seyredebilir, yoğun bakım tedavisi gerektirebilir. Bu dönemde çocuklarda en sık gördüğümüz RSV virüsünün neden olduğu tablolar söz konusu. Genellikle çocukların hastaneye yatışına neden oluyor. Özellikle ciddi hastalıkları olan çocukları mutlaka hastanede tedavi ediyoruz. Bu bulguları olan çocukları korumak için aşı var. Her çocuğa vurulmuyor bu aşı. Aşıyı hangi çocukların olması gerektiği konusunda mutlaka doktor yardımı isteyin. Çocukların bu dönemde bol sıvı ihtiyacı oluyor. Özellikle bol sıvı almalarını öneriyoruz. Özellikle destek tedavilerini düzenli almalarını ve dinlenmelerini tavsiye ediyoruz" dedi.
GEBELER RİSK ALTINDA
Vakalarda artış olduğunu belirten Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Deniz Odabaş, "Yurtdışında İngiltere ve Avrupa ülkelerinde RSV-Adeno Virus ve Influenzanın eş zamanlı yaşandığı kompleks durumlar olduğu belirtiliyor. Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca, geçen hafta ülkemizde de bu karma kitlerin kullanımının başladığını belirtti. Özellikle solunum sistemi hastalığı olan, , 50 yaş üstü ek hastalığı olanlar ve gebeler risk altındalar. Virüslerden korunmada maske ve sosyal mesafe önemli yer tutuyor" ifadelerini kullandı.
VİRÜSLERLE YENİ TANIŞIYORLAR
Kadıköy Florance Nightingale Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Lale Seren, "RSV daha öncesinde de hayatımızda olan bir virüstü. Mevsimsel bir virüs Kasım ve nisana arasında hep gördüğümüz bir enfeksiyondu. Pandemi nedeniyle 3 yıldır alınan tedbirler ve maske kullanımı sayesinde pandemide doğan çocuklar yani 3 yaşın altında olanlar henüz RSV virüsü ile yeni karşılaşıyorlar. Şu anda bu nedenle göreceli bir artış gözlemliyoruz. Erken doğan (prematüre) çocuklarda, kronik akciğer hastalığı olan bebeklerde RSV'ye karşı antikor uygulaması gerekebilir" dedi.
'SON 10 GÜNDÜR YOĞUN ARTIŞ VAR'
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Etem Pişkin, "İnfluenza, rinovirüs ve RSV'den dolayı 10 gündür servisimizde ve yoğun bakımlarımızda gene artış görüyoruz. Bu iki mikrop aslında birbirinden çok farklı seyrediyor. Rinovirüs, nezle mikrobu. İnfluenza dediğimiz de grip mikrobu. Her ikisinde ateş gözüküyor ama grip nezleye göre daha ağır seyirli. Çocuklarda halsizlik, bitkinlik, eklem ağrıları ön planda oluyor ve ateş 40 dereceye kadar yüksek seyrediyor" dedi. ◗ DHA