Gazze'ye hayat öpücüğü 

Türkiye ile İsrail arasında Mavi Marmara'yla başlayan kriz, mutabakatla sona erdi. İsrail, özür ve tazminatın yanı sıra, Gazze'ye ablukayı da kaldırdı. Gazze'ye yardım götürecek ilk gemi cuma günü yola çıkıyor.

Türkiye bastırdı, istediğini aldı. 6 yıl önce Mavi Marmara saldırısıyla kopma noktasına gelen Türkiye-İsrail ilişkileri, Tel Aviv'in tüm talepleri kabul etmesiyle yeni bir yöne girdi. Başbakan Binali Yıldırım, "İlişkilerin normale döndürülmesiyle ilgili süreç başlamış oldu. Mutabakat metni yarın (bugün) imzalanacak. O imzadan sonra onay süreçleri var. Bakanlar Kurulu Meclis'e havale edecek, Meclis onayı da hemen onun arkasından gerçekleşecek" dedi. Roma'da bulunan İsrail Başbakanı Netanyahu ile eşzamanlı olarak Çankaya Köşkü'nde basın toplantısı düzenleyen Yıldırım, Mart 2013'te Netanyahu'nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak özür dilediğini anımsattı ve diğer iki şartın da kabul edildiğini vurguladı: Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına tazminat ödenecek. Bu tazminat miktarı 20 milyon dolar tutarındadır. Mutabakatın bu kadar uzun sürmesinin asıl maddesi, Filistin'de, Gazze'de yaşayanların günlük yaşamında karşı karşıya kaldığı zorluklardır. 

Elektrik ve su için acil çözüm

Yıldırım, Gazze başta olmak üzere elektrik ve su ihtiyacının karşılanması için hemen çalışmalara başlanacağını ve Gazze'de kaba inşaatı tamamlanan 200 yataklı Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi'nin bir an önce hizmete alınacağını belirtirken, TOKİ'nin Gazze'de bir konut projesi olduğunu aktardı. Yıldırım, Cenin'deki Eraz Sanayi Bölgesi'nin yapımına hız verilmesinin de yine mutabakat çerçevesinde mümkün hale geldiğini aktardı. 

Alman bakana İncirlik açık

Yıldırım, Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in İncirlik'e ziyaret talebine yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine "Türkiye izin verecek. Almanya Savunma Bakanı İncirlik'i rahatlıkla ziyaret edebilir, herhangi bir sorun yok" yanıtını verdi. 

Büyükelçiler en kısa sürede 

Başbakan Yıldırım, büyükelçi atanmasına yönelik takvimle ilgili "Mutabakat metinlerinin iki tarafça onay sürecinin tamamlanmasıyla takvim başlar. Ondan sonraki süre haftalar anlamına gelir" dedi. Yıldırım, Türkiye'de Hamas ofisinin bulunmaya devam edeceğini de dile getirerek "Şehit vatandaşlarımızın yakınlarıyla görüşmeler çok önceden yapılmıştı, gerekirse tekrar yapılır" diye konuştu.

Maslatgüzara iftar daveti 

İlişkilerin düzelmesine ilişkin biradım da Ankara'dan geldi. Başbakan Yıldırım, dün Çankaya Köşkü'nde büyükelçilere verdiği iftara İsrail Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Amira Oron'u da davet etti.

İki millet de kriz istemiyor 

Başbakan Yıldırım, Kremlin'in açıklamalarından saatler önce de, Türkiye-Rusya ilişkileriyle ilgili şunları söyledi: Türk milleti de Rus milleti de bu artık krizin kalkmasını istiyor. Bize düşen de, milletimizin beklentilerini karşılamak olmalı. Bu yönde de güzel gelişmeler var.