FETÖ elebaşı Gülen'in vatandaşlıktan çıkartılması talebi

Silahlı terör örgütü ‘FETÖ/PDY’nin elabaşı olarak Adana’da açılan davada ‘bir numaralı sanık’ olarak yargılanan Fetullah Gülen hakkında flaş gelişme. Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 25’i tutuklu 120 işadamının yargılandığı davada Gülen’in vatandaşlıktan çıkartılması için Adalet Bakanlığı’na başvurdu. Türkiye’de ilk defa bir yerel mahkeme tarafından gündeme getirilen söz konusu talepte son sözü de KHK kapsamında Adalet Bakanlığı söyleyecek.

SONER KAN - ADANA

‘Fetullahçı Terör Örgütü/Parelel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) elebaşı olan Fetullah Gülen’e şok. Adana’da 25’i tutuklu 120 işadamının yargılandığı ve 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ‘bir numaralı firari sanığı’ olan Fetullah Gülen hakkında flaş gelişme. Mahkeme, Gülen’in vatandaşlıktan çıkartılması için Adalet Bakanlığı’na talepte bulunuldu. Türkiye’de ilk defa bir yerel mahkeme bu yönde bir taleple bakanlığa başvururken, son sözü de KHK kapsamında Adalet Bakanlığı söyleyecek.

BİR NUMARALI SANIK: GÜLEN

15 Temmuz’daki ‘kanlı darbe girişimi’ sonrasında Türkiye genelinde olduğu gibi Adana’da da açılan davalara bakan 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sıcak saatler. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürtülen; ‘FETÖ/PDY Soruşturması’ kapsamında haklarında 7.5 yıldan 25 yıla kadar hapis istemiyle 25’i tutuklu 120 işadamının yargılandığı davanın ‘bir numaralı sanığı’ olan Fetullah Gülen ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı.

GÜLEN VATANDAŞLIKTAN ÇIKARTILSIN

3 gün süren davanın ikinci duruşması sonrasında Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi, silahlı terör örgütü FETÖ/PDY’nin elebaşı olan Fetullah Gülen’in vatandaşlıktan çıkartılması için Adalet Bakanlığı’na yazı gönderdi. Türkiye’de ilk kez böylesi bir başvuru yapılırken, Gülen’in kimlik ve adres bilgilerinin de yer aldığı başvuru yazısında çarpıcı noktalara da dikkat çekildi. 

İŞTE GÜLEN’E YÖNELTİLEN SUÇLAMALAR

Başvuru yazısında ayrıca Fetullah Gülen’e yönelik suçlamalara da yer verildi. Söz konusu suçlar arasında; ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’, ‘TBMM’yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs’, ‘silahlı terör örgütü kurma veya yönetme’, ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs’ yer alıyor.

KHK GEREĞİNCE BAKANLIĞA SUNULDU

Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Adalet Bakanlığı’na gönderdiği yazı ise şöyle; “2 Ocak 2017 tarihli Kanun Hükmünde Kararname ile kararnamenin 75. maddesinin 2. fıkrasında 29 Mayıs 2009 tarih ve 5901 sayılı ‘Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 29. maddesine, 5237 sayılı 'TCK 302/, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315. maddelerinde yazılı suçlar nedeniyle hakkında soruşturma ve kovuşturma yürütülen ve yabancı ülkede bulunması nedeniyle kendisine ulaşılamayan vatandaşlar, bu durumun soruşturma aşamasında cumhuriyet savcısı ve kovuşturma aşamasında mahkeme tarafından öğrenilmesinden itibaren bir ay içinde vatandaşlıklarının kaybettirilmesi amacıyla bakanlığa bildirilir' şeklindeki düzenleme gereğince 680 sayılı KHK'nin 75/2 maddesi uyarınca mahkememizde yukarıda belirtilen atılı suçlardan yargılanması devam eden sanık Fetullah Gülen'in savunması alınamadığından ve hakkında yakalama kararı çıkarıldığı halde bu sanığın yurt dışında bulunduğu anlaşıldığından gereğinin takdir ve ifası, KHK hükmü gereğince Adalet Bakanlığına sunulmuştur."