Yıldırım, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Atatürk Havalimanının 28 Haziran'da kötü bir terör saldırısı ile sarsıldığını, bunun arkasından 15 Temmuz darbe kalkışmasını yaşandığını belirterek, içinde bulunulan dönemde, güvenliğin hem dünyada hem de Türkiye'de çok önem kazandığını söyledi.
Güvenlikle ilgili bir takım tedbirler aldıklarını anlatan Yıldırım, Atatürk Havalimanının girişine araçlar için koyulan x-ray cihazı uygulamasına ilişkin şunları kaydetti:
"Havalimanına giriş yapan araçların daha sıkı aranması gibi birtakım tedbirler aldık. Güvenlik açısından bu gerekiyor ama ister istemez bir trafik sıkıntısına yol açtı. Yolcularımızın uzun süreli beklemeleri yanı sıra uzun kuyruklar oluştu. Tabi bunun çözümlerini biz daha ilk günden düşünmeye başlamıştık. Bugün oraya koyduğumuz, araçlar için x-ray cihazı çok önceden testleri yapılmaya başlanan ve düşünülmüş olan bir projeydi. Uygulamadan şu anda memnunuz. Biraz rahatlama getirdi. Yeterli değil. Daha da iyi olacak. Önümüzdeki süreçte belki ikincisini koyacağız."
Diğer havalimanlarında da bunu yaygınlaştırmayı düşündüklerini belirten Yıldırım, "Bununla beraber diğer güvenlik tedbirlerimizi de artırıyoruz. Her güvenlik tedbiri biraz rahatlıkla hareket serbestisine ister istemez bir kısıtlama getiriyor. Bu bütün dünyada böyledir. Brüksel'de de şimdi gittiğiniz zaman bekliyorsunuz. Bunun dengesini kuracağız. Ne yolcularımızı çok sıkacağız ne de güvenlik zafiyetine fırsat vereceğiz." diye konuştu.
Bundan sonra araçlar için x-ray cihazı koyulacak ilk havalimanının Esenboğa olacağını ve bunun bu yıl içinde gerçekleşebileceğini ifade eden Yıldırım, Antalya gibi turistik havalimanlarında ise gelecek sezon başında bu cihazların kullanılacağı bilgisini verdi.
"Droneların kontrolsüz kullanımını engellemeliyiz"
Yıldırım son rakamlara göre yolcu sayısının iç hatlarda artıp dış hatlarda düşüş gösterdiğini anımsatarak, dış hatlardaki düşüşün ağırlıklı olarak turistlerden kaynaklandığını bildirdi. Bu düşüşün iki sebebi olduğuna işaret eden Yıldırım, "Biri Rusya ile yaşanan sıkıntılar, dolayısıyla Rusya'dan gelen turist rakamındaki düşüş. Bir de AB'den özellikle de Almanca konuşulan bölgeden yani Almanya- Avusturya-İsviçre bölgesinden gelen yolcuda, bir takım negatif gelişmeler dolayısıyla bir düşüş oldu." dedi.
Bu düşüşün kısmen telafi edilmeye başlandığını belirten Yıldırım, uluslararası trafikte yaşanan düşüşün yıl sonu rakamlarına da yansıyabileceğini dile getirerek, şunları anlattı:
"Sonuçlanacağı rakamın toplamda geçen senenin belki biraz altında kalabileceğini düşünüyorum. Eğer geçen senenin rakamını yakalarsak bence başarıdır bu şartlarda. Çünkü; düşünün ki ülkemiz büyük bir saldırıya maruz kaldı, sınırlarında savaşlar devam ediyor. Bu kadar zor şartlarda bunu başarmak inanın büyük bir başarıdır, dünyanın hiçbir yerinde olmaz aslında. Güvenlik bağlamında yaptığımız çalışmalar kapsamında,mesela köpek kullanımı, çok önemli. Burada Emniyet Genel Müdürlüğü ile yakın iş birliği içerisindeyiz, onların yetkisinde ama biz de bunu teşvik ediyoruz. Çünkü köpeğin yaptığı vazifeyi hiç bir cihaz yapamıyor ilginç bir şekilde.
Diğer yandan dronelar, yani insansız hava araçları, dünyanın her yerinde şu anda gündemde olan bir konu. Bunlar havalimanları için bir tehdittir. Kontrolsüz kullanımını engellememiz gerek. Bu da zor bir iş. Çünkü bunları engelleme yöntemi genellikle elektromanyatik dalgalarla oluyor. Bu da bizim havalimanındaki diğer dalgalarımızı etkiliyor. Onu istemiyoruz. Ben bir basın toplantısında 'Avrupa'da kartal kullanılıyor mesela bunları yakalamak için" demiştim. 'Biz de mi kullanacağız' diye gündeme gelmişti. Henüz kartal safhasına gelmedik ama birtakım çözümler üzerinde çalışıyoruz. Yani droneların havalimanlarımıza tehdit oluşturmayacak şekilde kullanılmasını sağlamamız gerekir."
Değerlendirmesinde Üçüncü Havalimanındaki çalışmalar hakkında da bilgi veren Yıldırım, yeni havalimanında çalışmaların zamanında, yolunda hatta zamanının öncesinde gittiğini söyledi. (AA)