1
MURAT KELKİTLİOĞLU
murat.kelkitlioglu@aksam.com.tr
Erdoğan, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, dost ve stratejik ortak Japonya'yı Cumhurbaşkanı olarak ziyaret etmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti. İki lider basına kapalı olarak yaklaşık 45 dakikalık görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede ağırlık olarak, Rusya'nın Ortadoğu'da tırmandırdığı gerilim ele alındı.
JAPONYA'NIN ÖNEMİ
Kendilerine gösterilen misafirperverlik dolayısıyla teşekkürlerini ileten Erdoğan, geçen yıl Türkiye ile Japonya arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 90. yılının kutlandığını anımsattı.
ULUSLARARASI GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Dostum Başbakan Abe ile başbaşa ve heyetler arası görüşmeler yaptık. Tüm bu görüşmelerde özellikle ikili ilişkilerimizin stratejik boyutlarını ele aldık. Uluslararası gündemdeki başlıca konuları, özellikle terörle ilgili konuları değerlendirme fırsatı bulduk. Bu konuda değerli dostum Abe ile hemfikir olduğumuzu gördüm.
İSTANBUL’DA İKİNCİ GÖRÜŞME
Kuşkusuz ekonomik ve ticari işbirliğimiz Türkiye-Japonya ilişkilerinin en önemli boyutlarından birini oluşturuyor. Bu konuda da geçmiş projelerimizi, devam eden projelerimizi de değerlendirdik, gözden geçirdik." Türkiye'nin bu yıl G20'nin Dönem Başkanlığını yaptığını anımsatan Erdoğan, "Liderler Zirvesi 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya'da gerçekleşecek. Bu arada ayın 13'ünde Abe ile İstanbul'da - fevkalade bir durum olmazsa - bir araya geleceğiz" dedi.
İki kanadı Erdoğan çırptı
Japonya Başbakanı Şinzo Abe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan övgüyle bahsederek, "Marmaray açılış töreninde ben Japonya ile Türkiye'nin çok geniş Asya kıtasını doğudan ve batıdan tutmuş iki kanat olduğunu söylemiştim. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu iki kanadı çırptığını ifade ediyorum" şeklinde
İmparator’la 30 dakika
Cumhurbaşkanı ve eşi Emine Erdoğan, Japonya İmparatoru Akihito ve İmparatoriçe Miçiko tarafından sıcak bir şekilde ağırlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya İmparatorluk Sarayı'nda İmparator Akihito ile bir araya geldi. Japon İmparatoru Akihito ve İmparatoriçe Miçiko'nun ev sahipliğindeki görüşmeye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da katıldı. Basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 30 dakika sürdü.
Erdoğan’a büyük övgü
Waseda Üniversitesi Rektörü Kaoru Kamata Cumhurbaşkanı Erdoğan’a fahri doktora unvanı takdim ederek övgüler yağdırdı.
Japonya ziyaretinin ikinci gününde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Japonya’nın en saygın eğitim kurumlarından biri olan Waseda Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi. Rektör Kaoru Kamata, Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde İstanbul’un en büyük sorunlarına çözüm bulduğunu, sonra başbakan olarak ülkenin demokratikleşmesi, şeffaflaşması ve uluslararası camiada saygın bir konum kazanmasına katkıda bulunduğunun altını çizdi. Kürsüye gelen Erdoğan, Türk-Japon ilişkilerinin tarihi derinliğe sahip olduğuna işaret ederek, "Bizler sömürgeleşmeden modernleşme başarısını göstermiş iki büyük milletiz" ifadesini kullandı.
Üniversite için bin dönüm
Kuruluş çalışmaları süren Türkiye Japonya Bilim ve Teknoloji Üniversitesi projesine önem verdiklerinin altını çizen Erdoğan, yaklaşık bin dönümlük bir araziyi bu üniversite için ayırdıklarını dile getirdi. Japon yükseköğretim camiasının da gelecek nesillerin birbirini daha iyi tanımasını sağlayacak bu projeye sahip çıkacağını ümit ettiğini ifade eden Erdoğan, "Ekonomik işbirliğimizin amiral gemisi konumundaki bu iki önemli projenin aksamadan gerçekleşmesini hep birlikte temin etmeliyiz" dedi.
Kışkırtmaya taviz vermeyiz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitede yaptığı konuşmada isim vermeden Rusya’nın Türkiye’ye yönelik kışkırtmaya varan politikasını eleştirdi. Rusya'nın Türk hava sahasını ihlal etmesi ve Suriye'de ılımlı muhalefeti vurmasını önceki gün de eleştiren Erdoğan, "Türkiye gerek bölgesinde gerek tüm yerkürede barışa ve huzura yönelik tavrına ve perspektifini korumaya gayret ediyor. Ekonomik, sosyal ve fiziki güvenliğimiz hedef alan tüm kışkırtma çabalarına rağmen kararlı duruşumuzdan taviz vermedik vermeyeceğiz" dedi.
Terörist ayrımı yapılmamalı
Terörizmin bir insanlık suçu ve tüm dünyaya yönelik bir küresel tehdit olduğunun altını çizen Erdoğan, “Terörün her türüyle mücadelede aktif çaba harcayan bir ülke olarak uluslararası toplumun terörle mücadelede hiçbir ayırım yapmaması gerektiğini özellikle savunuyoruz. Birleşmiş Milletler ve Terörle Mücadele Küresel Forumu dahil olmak üzere uluslararası düzeyde terörle mücadele eden tüm kurumların bu ilkeli tutumu benimsemeleri gerekiyor. Bu bakımdan DAEŞ neyse PKK'da odur, Tokyo'da metro istasyonlarına sarin gazıyla saldıranlar da odur. Aralarında hiçbir fark yoktur" diye konuştu.
Küçüklere teşekkür etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ertuğrul Firkateyni'nin Japonya'ya seyahatinin 125. yıldönümü olduğunu hatırlatarak, “Ertuğrul Firkateynimizin açıklarında battığı Kuşimoto'daki Ertuğrul Deniz Şehitleri Anıtı'nın bakımını yapan Oshima İlkokulu'nun küçük öğrencilerine şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Ortak mirasımızı başüstünde tutarak hem aziz şehitlerimizin hatırasına sahip çıkıyor hem de Türk-Japon dostluğumuzun yeni nesillere aktarılmasında öncülük ediyoruz” dedi.
Mülteci yükü paylaşılmalı
Toplamda 2,5 milyon sığınmacının Türkiye topraklarında hayatlarını sürdürdüklerini anlatan Erdoğan, sığınmacılar konusunda gerçek anlamda bir külfet paylaşımının artık zorunlu hale geldiğinin altını çizerek, "Türkiye'nin 7,8 milyar dolar harcamasına uluslararası toplumun katkısı şu ana kadar nedir biliyor musunuz? 417 milyon dolar. Ülkemizdeki Suriyelilere, Iraklılara uluslararası toplum adına, tüm insanlık adına ev sahipliği yapıyoruz. Uluslararası toplumdan bu konudaki yük paylaşımı için ivedilikle adım atmasını bekliyoruz."
Japonya BMGK’da olmalı
Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce de defalarca dile getirdiği BM'nin yapısında değişikliğe gidilmesi yönündeki düşüncelerini bu kez Japonya'yı da göreve çağırarak tekrarladı. Dünyadaki barışın, huzurun, güvenliğin adil bir şekilde sağlanmasını üstlenen uluslararası kuruluşların bu süreçte çok kötü bir sınav verdiğini vurgulayan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Bizim biliyorsunuz 'dünya beşten büyüktür' diye ifade ettiğimiz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin yapısına olan itirazımıza Japonya'nın da katıldığına inanıyorum. Daha güvenli bir dünya için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Japonya'nın da içinde bulunduğu daha yeni ve kapsamlı bir yapıya kavuşturulması şarttır. Aksi takdirde bugün bölgesel gibi görünen çatışmaların yakın bir zamanda tüm dünyaya sıçraması kaçınılmaz olacaktır."