AA
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, TBMM Genel Kurulu'nda bakanlığının 2023 yılı bütçesi üzerinde milletvekillerinin görüş ve eleştirilerine yanıt verdi. TBMM'nin gündeminde de İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin 6 yaşındayken 'imam nikahıyla' evlendirmesi vardı. H.K.G, 6 yaşındayken babası tarafından Kadir İstekli ile evlendirildiğini ve cinsel istismara uğradığını belirterek hukuk mücadelesi başlatmıştı. Derya Yanık, konuya ilişkin bilgi verdi.
KONUK EVİNE YERLEŞTİRİLDİ
Bakan Yanık, "Mağdur 30 Kasım 2020'de cumhuriyet savcılığına müracaat etmiş. Savcılıktan konu bize intikal etmiş. 4 Aralık 2020'de Şiddet Önleme İzleme Merkezimizin ilk kabul birimine almışız, 8 Aralık 2020'de de mağduru kadın konuk evimize almışız" bilgisini verdi.
İNGİLİZCE ÖĞRENİYOR
Yanık, "Bu süre içerisinde mağdurun psikososyal desteği, sağlık desteği, okuma yazması yok, eğitimi yok, ilkokul diploması alınıyor, çocuğu var beraberinde, mağdura meslek eğitimi veriyoruz, aşçılık eğitimi alıyor, İngilizce öğreniyor ve hayatını kendisi kendi başına idame ettirecek şekilde yetişiyor" dedi.
GÜVENLİĞİNİ RİSKE ETMEDİK
Mağdurun uzun süre gizliliğini sağlamak için çalışmalar yaptıklarını anlatan Yanık, "Bu konudan kamuoyunun haberinin olduğu tarih, davanın açıldığı tarih. Dava bize 2 Aralık 2022'de ihbar edildi. Biz, aynı tarihte, 2 Aralık 2022'de davaya müdahil olduk. Evet 3 gün sonra yaptık açıklamayı, neden? Çünkü kamuoyuna mağdurla alakalı ne kadar bilgi yansıdığını bilmiyorduk. Dolayısıyla kendisinin ve çocuğunun can güvenliğini riske etmemek, açık kaynaklara ne kadar bilgi yansıdığını tam olarak öğrenebilmek için bir süre bekledik" diye konuştu.
HİÇBİR AYRIM YAPMADIK
Aralıksız biçimde mağdurun ihtiyacı olan her türlü desteği sağladıklarını kaydeden Bakan Derya Yanık, "Bizim için korunacak bir tek değer vardır, çocuktur, kadındır, mağdurdur. Mağdurun kimliğine, kim olduğuna, yaşına, cinsiyetine bakmadık" diye konuştu.
DAVA TARİHİ ÖNE ÇEKİLEBİLİR
Büyük infiale neden olan istismar davasında duruşma tarihinin 6 ay sonraya verilmesi de tartışma konusu oldu. Avukat Aziz Genç, "Duruşma öne alınabilir mi?" sorusunu şöyle cevapladı: "Duruşmanın erkene alınması ile ilgili usulde madde yok ancak duruşma gününü tayin etme mahkeme ya da hakimin yetkisindedir. Duruşma tarihi haklı gerekçelerle ve dosyanın en kısa zamanda tekemmül ettirmesi kuralı gereği öne alabilir. 'Tanık yurtdışına gidecektir, sanık ya da katılan o tarihte ameliyat olacaktır" gibi gerekçeler de yazılı müracaat yeterli."
2012 YILINDAKİ SORUŞTURMA RIZAYA ATIFLA KAPANDI
6 yaşında 29 yaşındaki Kadir İstekli ile evlendirildiğini iddia eden H.K.G ile ilgili 2012'deki soruşturma dosyasıyla ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. Takipsizlikle sonuçlanan soruşturmada dosyaya bakan savcı kemik testine dayanarak, kızın 18 yaşını bitirdiğine işaret etti. Ailesinin ve kendisinin rızasıyla Kadir İstekli ile birlikte olduklarına atıf yaparak, takipsizlik kararı verdi. Ancak mağdur kızın 2012'deki kemik testinde resmi belgede sahtecilik yapıldığı öne sürüldü. 14 yaşında olan kızın kemik testine başka birinin sokulduğu ve 21 yaşındaymış gibi gösterildiği iddianameye yansıdı. Hakimler ve Savcılar Kurulu, 10 yıl önce takipsizlik kararı veren o savcı hakkında inceleme başlatmıştı.
TUTUKLAMA 2 KEZ REDDEDİLDİ
Öte yandan 2020'de ikinci kez soruşturma konusu olan cinsel istismar davası 22 Mayıs 2023'te Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. H.G.K.'nin 2021'de boşandığı eşi Kadir İstekli hakkında 67 yıl, ebeveynleri Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatıma Gümüşel hakkında 22 yıl hapis cezası isteniyor. Savcılığın 3 sanığı tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk ettiği ancak talebinin reddedildiği anlaşıldı. Savcılık, karara itiraz etti. Ancak bu itiraz da reddedildi. Sanıklar hakkında tutuklamaya yönelik karar alınmadı.