Dünyadan ABD’ye one mınute

Türkiye’nin girişimleriyle hazırlanan ve Trump’ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda ABD’nin tehditlerine rağmen 9’a karşı 128 oyla kabul edildi. Oylamada 35 ülke ise çekimser kaldı.

1

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Türkiye’nin girişimleriyle hazırlanan ve Trump’ın Kudüs kararını eleştiren Kudüs’ün statüsüne ilişkin “İsrail’in İşgal Altındaki Doğu Kudüs ve Filistin Topraklarındaki Faaliyetleri” başlıklı karar tasarısını görüşmek üzere özel oturumla toplandı. BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada karar tasarısı, ABD’nin tehditlerine rağmen 9’a karşı 128 oyla kabul edildi. Oylamada 35 ülke ise çekimser kaldı. 21 ülke de genel kurula katılmadı. 

KUDÜS’ÜN STATÜSÜ KORUNMALI 

BM Güvenlik Konseyi’nden 1967’den 2016’ya kadar geçmiş 10 karar’a atıf yapan tasarıda, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etmesi ve ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşınmasına ilişkin kararına atıfta bulunarak “Kudüs’ün statüsüne ilişkin son kararlara yönelik derin teessüfte” bulunuldu. Tasarıda BMGK kararlarına da atıf yapılarak, Kudüs’ün “ruhani, dini ve kültürel boyutlarının” korunması gerektiği ifade edilirken, Kudüs’ün statüsünün BM kararları çerçevesinde müzakerelerle çözülecek en son konu olduğu vurgulandı.

YİNE KUSTAHLASTI

BM Genel Kurulu’ndaki Kudüs oylaması öncesi söz alan ABD BM Daimi Temsilcis Nikki Haley, üst perdeden çıkışlarına devam etti. Haley, bu oylamanın hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini, ABD’nin Kudüs’e büyükelçiliğini taşıyacağını söyledi ve lehte oy kullanan ülkelere yönelik tehdidini tekrarladı. Hiçbir oylama bunu değiştirmeyecektir.

Ama bu oylama Amerikalıların BM’ye nasıl baktığı ve bizim BM’de saygısızlık yapan ülkelere nasıl baktığımız konusunda bir fark yaratacaktır. Haley’in bir Yahudi lobi kuruluşunun toplantısında İsrail aleyhine teklifleri ‘topuklu ayakkabılarıyla tekmeleyip geri gönderdiğini’ söylediği ortaya çıktı.

ABD VE İSRAİL’İN YANINDA YER ALDILAR

Genel Kurul’da ortaya çıkan tabloda ABD ve İsrail’in peşine takılan 9 ülkenin, ismi duyulmadık beşinci dünya ülkeleri olması dikkat çekti. Böylece, Trump’ın tüm tehditlerine rağmen istediği neticeyi alamaması, tarihe not düşülecek cinsten ABD’ye ağır bir mağlubiyet yaşatmış oldu. Oylamada; ABD, İsrail, Guatemala, Honduras, Marshall Adaları, Micronezya, Nauru, Togo, Palau ret oyu verdi.

BOSNA HERSEK ÇEKİMSER KALDI

İşte çekimser kalan ülkeler: Antigua-Barbuda, Arjantin, Avusturalya, Bahamalar, Benin, Bhutan, Bosna Hersek, Kamerun, Kanada, Kolombiya, Hırvatistan, Çekya, Dominik, Ekvator Ginesi, Fiji, Haiti, Macaristan, Jamaika, Kiribati, Letonya, Lesotho, Malawi, Meksika, Panama, Paraguay, Filipinler, Polonya, Romanya, Ruanda, Solomon Adaları, Güney Sudan, Trinidad-Tobago, Tuvalu, Uganda, Vanuatu.

FİLİSTİN’E DAHA ÇOK SAHİP ÇIKACAĞIZ

BM kararı sonrası konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Bundan sonra 1967 sınırlarıyla Doğu Kudüs’ün de Filistin’in başkenti olarak kabul edilmesi konusunda çok çaba sarf edeceğiz.

BM Genel kurulu sonrası açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Genel Kurul, ABD’nin Kudüs kararını net bir şekilde reddetti. 1967 sınırlarıyla Filistin devleti ve Doğu Kudüs’ün de Filistin’in başkenti olarak kabul edilmesi konusunda daha çok çalışacağız” dedi. 

AMERİKA’YA NET MESAJ 

Çavuşoğlu, oylama sonucundan büyük memnuniyet duyduğunu vurgulayarak, “Bugün Genel Kurul, ABD’nin Kudüs kararını net bir şekilde reddetti. Genel Kurul’da Filistin’le ve Kudüs’ün statüsüyle ilgili bir dayanışma ortaya kondu. Biz bu dayanışmadan büyük bir memnuniyet duyuyoruz” ifadelerini kullandı.  ABD’nin Kudüs kararının ardından BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamaya da değinen Çavuşoğlu, konseydeki bir daimi üyenin vetosuyla o günkü tasarının reddedildiğini hatırlattı.

ERDOĞAN’DAN 3 DİLDE ÇAĞRI

TRUMP YÖNETİMİ ARTIK KARARDAN VAZGEÇSİN

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump’a önce “Türkiye’nin, ülkelerin iradesini dolarla satın alamazsın” diye seslendi, oylama sonrası ise İngilizce, Arapça ve Türkçe şu tweeti attı: Tasarının ezici bir çoğunlukla kabul edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Trump yönetiminin, bu talihsiz kararından bir an evvel dönmesini bekliyoruz.

BARIŞ İÇİN YENİ BİR FIRSAT DOĞMUŞTUR

Başbakan Binali Yıldırım, “BM Genel Kurulunun Kudüs konusunda büyük çoğunlukla aldığı karar memnuniyet vericidir. Bu karar Kudüs için, barış çabaları için bölgede yeni bir fırsat doğurmuştur” ifadesini kullandı.

AMERİKA’NIN OYUNU FİİLEN BOZULMUŞTUR

MHP lideri Bahçeli, “Türkiye’nin öncülüğünde BM Genel Kurul gündemine gelen Kudüs tasarısını 128 ülkenin kabul etmesi ABD’nin ipliğini pazara çıkarmış, ilk kıblemiz üzerinde oynadığı oyunu fiilen bozmuştur” dedi.

KUDÜS ADINA KAZANAN ADALET VE VİCDAN 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, BM kararının ardından Twitter’dan bir açıklama yayımladı. Kalın, şu ifadelere yer verdi. “Kudüs adına, Filistin davası adına, küresel adalet ve vicdan adına bu tarihi karar hayırlı olsun.” 

TEHDİTLERE, ŞANTAJLARA BOYUN EĞİLMEDİ 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal ise, yaptığı açıklamada, “Karar insanlığın vicdanındaki adalet duygusunun tecellisidir. Şantajlara ve tehditlere boyun eğilmeyeceğigösterilmiştir” ifadesini kullandı. 

4 PARTİDEN DESTEK

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, 2018 yılı bütçe tasarısının görüşmeleri sürerken Kudüs karar tasarısını 128 oyla kabul ettiğini duyurdu. Aydın’ın sözlerini, partiler alkışladı.

FİLİSTİN İÇİN BÜYÜK ZAFER ELDE EDİLDİ

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda ABD’nin Kudüs kararını geri almasını öngören bir tasarıyı onaylamasının ardından FilistinDevlet Başkanı Mahmud Abbas’tan ilk açıklama. Abbas “Oylama sonucu Filistin için bir zafer” yorumunda bulundu.