Dünya yüzünü Güneş'e döndü!

Ay'ın Güneş ve Dünya arasına girmesiyle oluşan parçalı tutulma, Türkiye dahil birçok ülkede izlendi. Vatandaşların doğa olayını görme çabası ilginç görüntüler oluşturdu.

En önemli doğa olaylarından biri olan Güneş tutulması, 2022'de ikinci kez gerçekleşti. Ay dün saaat 12.39'dan itibaren Dünya'yla Güneş'in arasına girmeye başladı. Saat 15.05'e kadar süren parçalı tutulma, büyük merak uyandırdı.

SONRAKİ TUTULMA 2027'DE

Yurdun dört yanında vatandaşlar, güneş tutulmasını fotoğraf makinesi filmleri, röntgen filmleri ve kaynak maskesi gibi materyallerle izlemeye çalıştı. Edirne'den Kars'a kadar 81 ilde benzer görüntüler vardı. Uzmanlar gün boyu Güneş'e özel koruma olmadan dürbün, teleskop veya çıplak gözle bakılmaması, aksi halde körlüğe neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Ankara Üniversitesi Kraiken Rasathanesi Müdürü Doç. Dr. Mesut Yılmaz, parçalı tutunmanın sıcaklık ve gün ışığında bir değişikliğe neden olmadığını belirterek şöyle konuştu: "Bunların fark edilebilmesi için güneş diskinin % 95'inin kapanması gerekiyor. Bir sonraki parçalı tutulma 2 Ağustos 2027'de, tam Güneş tutulması ise Türkiye'den 30 Nisan 2060 yılında gözlemlenebilecek."

Güneş'in yarısı Ay tarafından örtüldü.

OKULLARI BİLE TATİL ETTİLER

Parçalı tutulma % 82 oranıyla en fazla Rusya'dan gözlemlendi. Irak ve Kuveyt'te ise güneş tutulması nedeniyle okullar bir günlüğüne tatil edildi.

Öğreciler tutulmayı teleksopla gözlemledi.