1
Bölücü terör örgütü PKK, kurulduğu ve faaliyet gösterdiği günden bu yana eylemlerini "Kürt savunması" adı altında gerçekleştirdi. Son yıllarda PKK'nın Karadeniz’e yönelik eylemlerini arttırması dikkat çekerken, örgütün Doğu ve Güneydoğu'da iyice sıkıştığını ve üzerindeki baskıyı azaltmak için farklı bölgelerde eylem düzenlemeye başladığı ise istihbarat raporlarına yansıdı.
Karadeniz’de aradığı desteği bulamayan terör örgütünün kırsal alanda orman gülleri ve sık bitki örtüsüne sığınarak bölgede kalmaya çalıştığı asker tarafından ele geçirilen sığınaklarda ortaya çıktı. Giresun’un Espiye ilçesi kırsalında geçtiğimiz yıl yakalanan 4 PKK’lının ifadelerinde ise halktan desteği alamadıkları için aç kaldıklarında köylerde vatandaşlardan gasp ettiği yiyecekler ve boş kalan yayla evlerinden yaptıkları hırsızlıklarla tutunmaya çalıştıkları, bu şekilde bölgede kaldıkları öğrenilmişti. Bu nedenle teröristlerin bölgede barınamaması ve kış üstlenmesini yapamaması için sürekli bölgedeki illerden yaylalara çıkan vatandaşlara yayla evlerinde yiyecek ve erzak bırakmamaları uyarısında bulunuluyor.
PKK’nın Karadeniz planı ne zaman ve nasıl başladı?
PKK ile Karadeniz ilk bağını ‘Laz Kemal’ isimli Gümüşhane doğumlu Kemal Pir ile başlattı. Gümüşhane'nin Torul ilçesinin Güzeloluk köyünde doğan Pir, üniversite eğitimi için geldiği Ankara'da arkadaşlarından etkilenerek Ankara Demokratik Yüksek Öğrenim Kültür Derneğine (ADYÖD) üye oldu. Abdullah Öcalan'la da orada tanıştı. 1976 yılında PKK'yı oluşturacak fikre ve örgütlenmeye dahil oldu. 1978'den sonra ise örgütün aktif bir militanı haline geldi. 1978'de Pazarcık'ta yakalanan Pir, hapse girdi.
Grevde ölen ilk PKK’lı Gümüşhaneli
1979'da Urfa Cezaevi'nden firar eden ve Suriye'ye kaçan Kemal Pir, tekrar eylemlere katılmak için Türkiye'ye girdi ve kısa bir süre sonra yakalandı. İki kişinin öldürülmesi, bir ekip otosunun taranması ve örgütün kurucu üyeliğinden tutuklanarak Diyarbakır Cezaevine konuldu. Kemal Pir, 1982 yılında örgütten arkadaşı Hayri Durmuş'la beraber Diyarbakır Cezaevinde açlık grevine başladı ve grevin 52. gününde hayatını kaybetti. Böylelikle örgütte ‘Laz Kemal’ olarak bilinen Kemal Pir, PKK’nın açlık grevinde ölen ilk eylemcisi oldu.
Ordulu Haki Karer Gaziantep’te öldürüldü
PKK'nın kurucularından Ordu'nun Ulubey ilçesinde doğan Haki Karer, üniversiteyi Ankara Üniversitesi Fen Fakültesinde okudu. O da Kemal Pir gibi ADYÖD'e üye oldu. 1976'da ise PKK'nın kurucu kadrosunda yer aldı. Örgütün kurulma kararının verildiği Dikmen toplantısında Haki Karer de yer aldı. 1977'de aldıkları Güneydoğu'ya açılma kararıyla bölgeye gitti. Gaziantep'te çalışmaya başladı. Bir kahvehanedeki politik bir tartışmanın sonucu çıkan çatışmada öldürüldü. Kardeşi Baki Karer de örgütün önemli isimlerindendi. Ancak daha sonra PKK'yla ters düşen Baki Karer yurt dışına firar etti.
‘Türk Tarık’ kod adlı Barış Öner
Son yıllarda ise PKK’nın Doğu Karadeniz’deki eylemlerini planlayan isimi ise Artvin’in Şavşat ilçesi nüfusuna kayıtlı Barış Öner. Örgüt içinde kod adı ‘Türk Tarık’ olan Öner’in en dikkat çeken eylemi ise Artvin’de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konvoyuna saldırılması emrini vermesi ve kendisinin de bizzat katılması olayı.
PKK’nın ilk Karadeniz eylemi Giresun’da
11 Ekim 1997’de Giresun’a bağlı Şebinkarahisar ilçesi ve Alucra ilçesi arasındaki yolda üç ayrı noktaya pusu kuran örgüt, yol kesmiş ve durdurmak istedikleri bir minibüs durmayınca uzun namlulu silahlarla ateş açmıştı. Açılan ateşte bir vatandaş şehit olmuştu. Açılan ateş sonrası duran minibüs içinde bulunan bir PTT görevlisini de kurşuna dizerek şehit etmişlerdi. Olayın yaşandığı yolun karşı yönünden geçen bir motosikletliyi de kaçmak isterken yine uzun namlulu silahlarla ateş ederek şehit etmişlerdi. Olayda 9 vatandaş da açılan ateşle değişik yerlerinden yaralanmıştı.
Doğu ve Güneydoğu’daki asker ve polisin moralini bozmak için Karadeniz’de eylem yapmaya çalışıyorlar
İHA