PKK ve PYD'nin DHKP-C, MLKP ve SYKP gibi yasa dışı sol terör örgütlerle başta büyükşehirler olmak üzere çoğu yerde eyleme hazırlandığı yönündeki bilgiler üzerine güvenlik güçleri harekete geçti.
Örgütlerle ilgili istihbarat ve izleme ağını genişleten güvenlik güçleri, başta İstanbul olmak bazı illerde çalışma başlattı.
Bu kapsamda İstanbul'da dün gece saatlerinde terör örgütü DHKP-C'ye yönelik operasyon düzenlenmişti.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Beyoğlu Okmeydanı'nda, "DHKP-C terör örgütü Türkiye merkezi" olarak ifade edilen Gençlik Federasyonuna operasyon düzenlemişti. Çok sayıda özel harekat polisinin görev aldığı, zırhlı araç, TOMA ve helikopter destekli operasyona, itfaiye ekipleri de katılmıştı.
Daha önce de çok kez operasyon düzenlenen binanın bulunduğu Piyalepaşa Caddesi ve çevre sokaklarda zırhlı araçlar ve TOMA'larla geniş güvenlik önlemi alınarak çelik kapıları ve üst katlarında demir parmaklıklar olan 4 katlı yapının camlarına itfaiye aracının merdivenini kullanarak çıkan özel harekat ekipleri binaya girmiş, 3'ü 18 yaşından küçük 6 zanlı gözaltına alınmıştı.
Operasyon sırasında polis ekiplerini engellemek için çaba gösteren zanlıların, binadaki çok sayıdaki örgütsel dokümanı yaktığı öğrenilmişti.
Bu arada, terör örgütleri PKK ve MLKP ile büyükşehirlerde ortak eylem kararı aldığı öğrenilen DHKP-C'ye yönelik söz konusu operasyonların artarak devam edeceği öğrenildi.
1960'lı yıllarda kuruldu
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, 1960'lı yıllarda Mahir Çayan, Münir Ramazan Aktolga, Yusuf Küpeli tarafından kurulan THKP-C, Çayan ve beraberindeki 9 kişinin Kızıldere'de düzenlenen operasyonla öldürülmesinin ardından THKP-C-Kurtuluş, Devrimci Yol, MLSPB, THKP-C/HDÖ, Devrimci Sol gibi gruplara ayrıldı.
Aynı dönemde üniversitelerde yapılanan Dev-Genç'te de çözülmeler sonucunda yeni bir yapılanma gerçekleşti. Parti kurulmasını benimseyen yeni oluşum, partinin güncel politik-toplumsal çalışma içinde devrimci bir hareketin oluşmasına yönelik mücadele süreci yürütmesi gerektiğini savundu.
Öte yandan, Devrimci Yol üyesi Bülent Uluer, Paşa Güven ve Dursun Karataş'ın başında olduğu grubun örgüt merkeziyle fikir ayrılığına düşmesi sonucu Devrimci Sol adıyla yeni bir örgüt kuruldu.
İki suikastı üstlendi
Devrimci Sol, 27 Mayıs 1980'de MHP Milletvekili Gün Sazak ile eski başbakanlardan Nihat Erim'in suikast sonucu öldürülmesini üstlenerek, eylemin "Mahir Çayan ve arkadaşlarının intikamının alınması" amacıyla düzenlendiğini duyurdu.
Örgüt üyelerinin büyük çoğunluğu 1980 askeri darbesi sonrasında tutuklandı. 1981'de açılan davada Devrimci Sol üyesi sanık sayısı bin 243'e ulaştı. 11 yıllık yargılamanın ardından sanıklar hakkında "örgüt yöneticiliği yapma", "adam öldürme", "kamu malına zarar verme" ve "polise mukavemet" gibi suçlardan 250 idam ve müebbet hapis cezaları istendi.
Örgüt eylemlerinden bazıları
Terör örgütü, emekli Korgeneral İsmail Selen, Bölge Jandarma Komutanı Tuğgeneral Temel Cingöz, örgütün eski üyelerinden Paşa Güven, eski MİT Müsteşarı ve eski İstanbul 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Adnan Ersöz, emekli Oramiral Kemal Kayacan, İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Şakir Koç ve koruması ile İstanbul Şişli'de kahvehanede oturan Gasp Masası'nda görevli 5 polis memurunun öldürülmesi gibi birçok olayı gerçekleştirdi.
Özellikle 1991'den sonra düzenlenen operasyonlarda Sinan Kukul, Niyazi Aydın, Dursun Karataş'ın eşi Sabahat Karataş gibi terör örgütünün elebaşılarının da aralarında bulunduğu pek çok militanın ölü ele geçirilmesinden sonra örgütün eylemlerinde azalma görüldü.
DHKP-C hakkında
Devrimci Sol örgütünün partileşme kararı alması ile Dursun Karataş liderliğinde DHKP-C, Marksist-Leninist akımın propagandasını yapmak amacıyla 30 Mart 1994'te kuruldu.
Parti siyasal faaliyetleri ve propagandayı üstlenirken, cephe ise askeri örgütlenme ile silahlı eylemlerin sorumluluğunu aldı.
Terör örgütü listesinde
Türkiye, ABD, İngiltere ve Avrupa Birliğinin terör örgütü listesinde yer alan DHKP-C, nihai amacını, "Türkiye'de mevcut anayasal düzeni yıkmak" olarak açıkladı.
Emniyet kaynaklarına göre, eylemleri nedeniyle yurt dışında birçok ülkede kırmızı bültenle aranan DHKP-C'nin elebaşısı Dursun Karataş'ın 11 Ağustos 2008'de ölümünün ardından, örgütte liderlik sorunu ortaya çıktı. 2014'te yurt dışında yakalanan Hüseyin Fevzi Tekin, örgütün yeni elebaşısı olarak görüldü.
DHKP-C yöneticileri, Almanya, Belçika, İtalya, Hollanda ve Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinde örgüt adına faaliyetler sürdürdü.
Örgütün kanlı eylemleri
Örgüt, ABD ve NATO askeri ve lojistik tesisi bombalanması, Koç Holding'in deposunun basılarak tahrip edilmesi, polis memuru Rüştü Erdem'in öldürülmesi, 1996'da Sabancı İş Merkezi'nde Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Özdemir Sabancı, Toyota SA Genel Müdürü Haluk Görgün ve başkanlık sekreteri Nilgün Hasefe'nin öldürülmesi ile 2013'te Ankara'da ABD Büyükelçiliğine yönelik canlı bomba eylemi, Adalet Bakanlığı ve AK Parti Ankara Genel Merkezi'ne düzenlenen saldırı ile Emniyet Genel Müdürlüğü ve polis birimlerine yönelik bir çok saldırıyı da üstlendi.
Ayrıca, örgüt üyeleri ile karşıt görüşlüler arasında Okmeydanı'nda çıkan kavgada Burak Karamanoğlu'nun yaşamını yitirmesi, 2014'de Ataşehir-Yenisahra'da polis aracının taranması, 1 Ocak 2015'te Dolmabahçe'ye 2 el bombası atılması ile 31 Mart 2015'te İstanbul Çağlayan'daki Adalet Sarayı'nda Berkin Elvan davasına bakan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması ve şehit edilmesi de DHKP-C'nin düzenlediği eylemler arasında yer aldı. 1 Nisan 2015'te örgüt üyesi Elif Sultan Kalsen tarafından İstanbul Emniyet Müdürlüğüne el bombası ve Kalaşnikof tüfeğiyle saldırı düzenlendi. Olayda Elif Sultan Kalsen ölürken, biri polis 2 kişi yaralandı.
HDP binalarına saldırının arkasından da DHKP-C çıktı
Öte yandan, 18 Mayıs 2015'te Adana Seyhan ve Mersin Akdeniz'deki HDP parti binalarında el yapımı bombaların patlaması sonucu 4 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıları gerçekleştirdiği tespit edilen Savaş Yıldız'ın 2007'de Ankara'da yasa dışı sol örgütün faaliyetlerine katılarak tutuklandığı, 21 Haziran 2007'de İstanbul'da DHKP-C'ye bağlı Devrimci Halk Güçleri (DHG) içindeki faaliyetlerinden dolayı gözaltına alındığı ve 22 Haziran 2007'de cumhuriyet savcılığından serbest bırakıldığı bildirildi.
Hedef yine ABD
Örgüt, Ağustos 2015'te Sarıyer'deki ABD Başkonsolosluğuna silahla ateş açılması olayını gerçekleştirdi. Silahlı saldırının ardından düzenlenen operasyonda örgüt üyesi 51 yaşındaki Hatice Aşık yaralı ele geçirildi. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alınan Aşık, İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 6 sanıklı "DHKP-C terör örgütü üyeliği" davasının 8 Temmuz tarihli duruşmasında tahliye edildi.
Yasa dışı yollardan ülkeye giren DHKP-C mensupları
Yunanistan'dan iadesi istenen çoğu DHKP-C üyelerinden 37'sinin iadesi reddedildi. Yunanistan'ın, DHKP-C mensuplarının yoğun şekilde barındığı bir ülke olduğu ve kimi örgüt üyelerinin buradan zaman zaman silahlı/bombalı eylem gerçekleştirmek üzere yasa dışı yollardan Türkiye'ye giriş yaptığı iddia ediliyor.
Yunanistan'dan yasa dışı giriş yaparak eylem yapanlar
Eylemler ve terör örgütü üyelerinin isimleri şöyle:
"ABD'nin Ankara Büyükelçiliğine 2013'te yapılan intihar saldırısının faili DHKP-C üyesi Ecevit Şanlı,
İstanbul-Bahçelievler Yenibosna 75. Yıl Polis Merkezi'ne 2012'de düzenlenen silahlı ve bombalı eylemi gerçekleştiren Nebiha Aracı,
İstanbul Gaziosmanpaşa'da 2012'de Polis Memuru Mücahit Daştan'ın silahla şehit edilmesi ve 2 vatandaşın yaralanması olayının faili Nurgül Acar,
İstanbul İstinye Şehit Muhsin Bodur Polis Merkezi'ne 2012'de yapılan silahlı saldırı olayının faili Erdal Dalgıç,
Ankara'da Adalet Bakanlığı ile AK Parti Genel Merkez binasına 19 Mart 2013'te eş zamanlı gerçekleştirilen bombalı/silahlı eylemin failleri Hasan Biber ve Muharrem Karataş."
Bulut Yayla isimli DHKP-C üyesi de 31 Mayıs 2013'te Yunanistan'dan Türkiye'ye yasa dışı giriş yaparken yakalandı.
Ayrıca, 21 Eylül 2013'te Ankara-Dikmen Emniyet Genel Müdürlüğü ek hizmet binası ile polisevine karşı roketli saldırı gerçekleştiren Muharrem Karataş ve Serdar Polat'ın Yunanistan'dan yasa dışı olarak ülkeye giriş yaptıkları tespit edildi.
Öte yandan, 9 Ocak 1996'da Sabancı ile Görgün ve Hasefe'nin öldürülmelerinin faili olarak aranan İsmai Akkol ile Fadik Adıyaman, Yunanistan'dan Türkiye'ye yasa dışı girişlerinin ardından 2 Şubat'ta geldikleri Aydın'ın Söke ilçesi otogarında polis memurlarının dikkati sonucu yakalandı. Eskişehir'e gitmeye çalıştıkları belirlenen teröristlerin üzerinde Zeynel Abidin Gümüş ve Hatice Çalışkan adlarına düzenlenmiş sahte kimlikler ele geçirildi.
Örgütün son eylemi
Bayrampaşa Vatan Mahallesi'ndeki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü C kapısı önünde, 3 Mart'ta Berna Yılmaz ve Çiğdem Yakşi, çevik kuvvet otobüsünün çıkışı sırasında ellerindeki el bombalarını attı. Silahla otobüse ateş de açan 2 terörist, daha sonra taksiye binerek olay yerinden kaçtı.
Saldırı sırasında çıkan çatışmada bir polis memuru hafif yaralanırken, el bombaları şans eseri patlamadı. Daha sonra Gazi Sokağı'ndaki bir apartmana saklanan teröristler, "Teslim ol" çağrılarına yanıt vermeyerek güvenlik güçleriyle çatışmaya girdi. Operasyonda, Yılmaz ve Yakşi etkisiz hale getirildi. Çatışmada, bir polis memuru yaralandı.
DHKP-C'nin saldırılarını değerlendiren terör uzmanları, örgütün eylemlerinin yarısından fazlasında kadınları kullandıklarının görüldüğünü belirtti.
Örgüte yönelik operasyonlar
Terör örgütü DHKP-C'ye yönelik güvenlik güçlerince geçmiş yıllarda çok sayıda operasyon düzenlendi. Bu operasyonların bir çoğunda örgüt üyeleri polisle girdikleri çatışmalarda ölü ele geçirilirken, gözaltına alınanlar arasında zaman zaman avukatların da bulunması dikkati çekti. Geçen yıl 700'ün üzerinde gözaltının yapıldığı operasyonlardan bazıları şöyle:
Tokat'a bağlı Gökdere köyü yakınlarında 30 Eylül 2006'da güvenlik güçleriyle çatışmaya giren 5 örgüt üyesi etkisiz hale getirildi.
Ankara'da 10 Aralık 2007'de düzenlenen operasyonda bir DHKP-C'li gözaltına alındı. Operasyonda, 1969 doğumlu Kevser Mızrak öldürüldü.
Sivas'ta 2008'de gözaltına alınan 30 örgüt üyesinden 4'ü tutuklandı.
Ocak 2013'te 7 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda aralarında 15 avukatın da bulunduğu 85 kişi, 19 Şubat 2013'te 28 ilde gerçekleştirilen operasyonlarda ise yine avukatların da bulunduğu 167 kişi gözaltına alındı.
Hasan Ferit Gedik'in 7 Ekim 2013'teki cenaze töreninde silahlı kortej oluşturan DHKP-C'lilere karşı Gazi Mahallesi ve Gülsuyu'nda düzenlenen operasyonlarda 17 kişi yakalandı.
Terör örgütüne yönelik 21 Nisan 2014'te İstanbul Sancaktepe'de 12, Küçük Armutlu Mahallesi'nde 29 Nisan'da ise 18 kişi gözaltına alındı.
Kocaeli'de 12 Mayıs 2015'te düzenlenen operasyonda DHKP-C üyesi oldukları öne sürülen 6 kişi yakalandı.
Terör örgütü PKK ve gençlik yapılanması YDG-H, DAEŞ ile DHKP-C'nin de aralarında bulunduğu terör örgütlerine yönelik 24-25-26 Temmuz 2015'te 34 ilde düzenlenen operasyonlarda 851 kişi gözaltına alındı. İstanbul Bağcılar'daki operasyonda ise DHKP-C üyesi Günay Özarslan etkisiz hale getirildi.
Terör örgütleri PKK, DAEŞ ve DHKP-C'ye yönelik 28 Temmuz 2015'te 5 ilde gerçekleştirilen operasyonlarda 35 kişi gözaltına alındı.
Ankara'da eylem hazırlığında oldukları belirlenen terör örgütü DHKP-C yönelik 10 Ekim 2015'te düzenlenen operasyonda 16 kişi yakalandı.
İstanbul'da 27 Kasım 2015'te DHKP-C üyelerine yönelik operasyonda 9 zanlı gözaltına alındı.(AA)