Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye'nin "mega projeleri" arasında yer alan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün 18 Mart'ta açılacağını ve köprüde son dokunuşların yapıldığını açıkladı. Karaismailoğlu köprü güvenliğinin son teknolojilerle ve yapay zeka desteğiyle sağlanacağını belirterek, köprü ve otoyollarda tüm alt sistemlerin ilk defa projede kullanılan Zırhlı Fiber Optik Kablo Veri Ağı ile tüm alt sistemlere entegre edildiğini söyledi.
METEOROLOJİ İSTASYONU
Karaismailoğlu, sistemin mimari tasarımlarının yine ilk kez projede uygulanan "Trafik ve Meteorolojik Risk Analizleri" kullanılarak yapıldığını ve trafik güvenliğinin en üst seviyeye çıkarılmasının sağlandığını dile getirdi. Karaismailoğlu "Bu sistem altyapısıyla köprü üzerindeki 4 ayrı meteoroloji istasyonu vasıtasıyla rüzgar şiddeti ölçümü yapılacak. Rüzgar şiddetinin tehlikeli seviyede arttığına ilişkin veri alındığında veya gizli buzlanma tespit edildiğinde, otoyol üzerinde bulunan değişken mesaj işareti ekranlarında sürücülerin hızlarını düşürmesi yönünde uyarı mesajlarının gösterimi yapay zeka destekli trafik yönetim sistemiyle otomatik yapılacak" dedi.
OTOMATİK VERİ İMKANI
Karaismailoğlu, "Köprü üzerinde meydana gelebilecek bir yangın olayında köprünün trafiğe kapatıldığı bilgisi yine mesaj ekranlarına yapay zeka destekli trafik yönetim sistemiyle otomatik yansıtılabilecek" diye konuştu. Karaismailoğlu, köprü üzerindeki 98 termal özellikli olay algılama kamerası, 8'i köprü kulelerinde bulunan 39 hareketli kamera ve otoyoldaki 62 olay algılama kamerasıyla trafiğin kesintisiz sevk ve idare edilebileceğini belirtti.
Kontrol merkezi Lapseki'ye kuruldu
Karaismailoğlu "Tüm alt sistemlerden toplanan veriler, Lapseki'deki Ana Kontrol Merkezi'nde depolanabilecek ve işletilebilecek. Doğal afet durumlarında otomatik olarak devreye girmek üzere hazırlanan Felaket Kurtarma Merkezi ise Asya kıtasında konumlandırılarak hizmet verecek" dedi.
İlk kez LED kullanıldı
Köprünün inşasında çevreye de önem verildiğini vurgulayan Karaismailoğlu, çalışmalar sırasında tasarruf sistemlerinin kullanıldığını dile getirdi. "Türkiye'de ilk, dünyada ise sayılı projelerde kullanılan LED Otoyol Aydınlatma Sistemi ile Sodyum Bazlı Standart Aydınlatma Sistemi'ne kıyasla yılda 3 milyon 529 bin kilovatsaat enerji tasarrufu sağlanırken, 300 ton karbondioksit salınımının önüne geçilecek." diyen Karaismailoğlu, bu çerçevede, kurulan teknolojik sistem altyapısı ve tam entegre veri iletişim ağıyla yapay zeka destekli büyük veri işleme kapasitesine sahip işletme organizasyonu oluşturulduğunu kaydetti.
'Bütün dünya hayran kalacak'
Erdoğan: "Bütün dünyayı hayran bırakacak böyle bir köprünün açılışı muhteşem olacaktır. Herkesi davet ediyorum."
Başkan Erdoğan, AK Parti Tekirdağ İl Başkanlığı Genişletilmiş İl Danışma Meclisine katılan AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım'ı telefonla arayıp vatandaşlara seslendi: "Atacağınız adımlarla, yapacağınız çalışmalarla inanıyorum ki 2023'e Tekirdağ çok farklı bir şekilde girecektir. Çok daha önemlisi 18 Mart'ta Tekirdağ'ı özellikle muhteşem köprümüzün açılışında büyük bir katılımla bekliyorum. Orada sizlerle bir arada olmayı arzu ediyorum. Bu köprümüz dünyanın 3 büyük köprüsünden bir tanesi. Bütün dünyayı hayran bırakacak böyle bir köprünün açılışı Tekirdağ için, Edirne için, Kırklareli'miz için, İstanbul, İzmir için bütün çevre iller için muhteşem bir açılış olacaktır. Dolayısıyla bu açılışta hep beraber olalım istiyorum. Bu çocuklarımıza, geleceğimize çok büyük bir miras olacaktır. Köprünün Türkiye'ye ve tüm insanlığa şimdiden hayırlı olsun diyorum."