Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmiş dönemlerde yargının, vesayetçiler tarafından yasama ve yürütmenin üzerinde sopa olarak kullanıldığını, adaleti sağlaması gereken yargının adeta bürokratik vesayetin enstrümanı haline dönüştüğünü söyledi.
AK Parti olarak 2010’da HSYK’da yaptıkları değişiklikle yargıda seçim sistemini getirdiklerini ifade eden Turan, "Ancak bu sistem yargıda tarafsızlığı sağlamadı. Yargı içerisinde siyasi gruplaşmalar ortaya çıktı. Kimi gruplar, hâkim ve savcılar üzerinde baskı kurdu." diye konuştu.
Turan, şunları kaydetti:
"16 Nisan’da milletimiz tarafından kabul edilen Anayasa paketiyle bundan böyle millet iradesini temsil eden Meclis de HSK'ya üye seçebilme imkânına kavuştu. Gece geç saatlere kadar süren yoğun Meclis mesaisinden sonra Yargıtaydan 3, Danıştaydan bir, avukatlarla öğretim üyeleri arasından da 3 kişi HSK’ya üye olarak seçildi.
Bu sistem birinci turda üçte iki, ikinci turda da beşte üç çoğunluk aradığı için Mecliste uzlaşmayı zorluyor. Nitekim dün yapılan oylamada da Ak Parti’nin 316 milletvekili olmasına rağmen üyeler 330’dan fazla oy alarak seçildiler. Böylece AK Parti tek başına üyeleri seçmemiş oldu."
Turan, böylece, referandum kampanyası döneminde "Meclisin yetkileri kısıtlanıyor" diye propaganda yapanların tam tersine, daha ilk uygulamada Meclisin yetkilerinin arttığına şahit olunduğunu belirterek, "Yeni sistemle beraber, gerçek anlamda bağımsız ve tarafsız yargıya kavuştuğumuzu ifade edebilirim." dedi. AA