Depremzedenin en temel ihtiyaç maddesi olan ekmekte adeta seferberlik yaşanıyor. Bölgede elektrik ve doğalgaz kesintisi olduğu için büyük fırınlar devreye giremeyince uçaklar ve TIR'lar devreye girdi. Oluşturulan ekmek koridoruna vatandaşlar da dahil oldu. Bölgeye pişirdiği köy ekmeğini karlı yolları aşarak ulaştıran da var. Fırıncılar ise deprem bölgesine sadece uçakla 3 günde 5 milyondan fazla ekmek yolladı. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, pazartesi günü ikinci depremin ardından bölgedeki fırıncılar fırınlarına girmekten korktuğu için aynı günün akşamı tüm Türkiye'den bölgeye ekmek göndermeye başladıklarını anlattı.
UÇAKLARLA YOLLADILAR
Balcı, sabah Kocaelinden çıkan bir tır'ın ancak akşam Konya'ya ulaşabildiğinin altını çizerek, "Dolayısıyla salı günü ilgili bakanlıklarla irtibat kurarak kargo uçaklarını devreye aldık. Onlar da ekmeği normal poşetlerle değil, kutu içerisinde alabileceklerini söyleyince, İstanbul'da 1500 metrekare alanda ekmekleri kutulayarak salı günü yaklaşık 350-400 bin arasında ekmeği bölgeye ulaştırdık. Yalnızca kargo uçağıyla değil tarifeli uçağa da ekmek konmuş. Tüm vilayetlerden uçakla ve tır'larla ekmek gönderdik. Salı gününden bu yana yalnızca uçakla giden ekmek sayısı 5 milyonu bulmuştur" diye konuştu.
Muş'ta Emniyet'in öncülüğünde üretilen ekmekler deprem bölgesine sevk edildi.
ÖĞRETMENLER DE PİŞİRİYOR
Rize'de, Ekrem Orhon Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin fırınında öğretmen, öğrenciler ve gönüllüler depremzedeler için günlük 10 bin roll ekmek üretiyor.
ÜCRETSİZ UN VE MAYA DESTEĞİ
Bireysel yardım talepleri kendilerine ulaştığında da bunları ilgili yerlere ilettiklerinin altını çizen Balcı, böylece maya ve un gibi ürünlerin tedarikini ivedilikle sağladıklarını anlattı. Balcı, konunun yakından, koordinasyon içerisinde takip edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
KARLI YOLLARI AŞIP ULAŞTIRDILAR
Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Yukarıkayalar, Aşağıkayalar ve Yufkalı köylerinde bir araya gelen kadınlar, sabah erken saatlerde tandırlarının başına geçerek binlerce ekmek pişirdi. Köy sakinleri de ekmekleri poşetleyerek köy içindeki yolların kardan dolayı kapanması nedeniyle metrelerce sırtlarında taşıyıp görevlilere ulaştırdı.
FIRINLAR DEVREYE GİRİYOR
Bölgedeki fırınları faaliyete geçirmeye çalıştıklarını vurgulayan Balcı, ilk etapta Malatya'daki 100 bin kapasiteli bir fırındaki arızayı gidererek, kullanıma açtıklarını bildirdi. Balcı, Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta ise doğal gaz verilemediği için fırınların çalışamadığını belirterek "Gaziantep'teki fırınlar için kargo uçağıyla İzmir'den bir parça getirttik. Onlar da sanayi tüpüyle çalışmaya başladı. Salı gününden itibaren bölgede ciddi manada ekmek sıkıntısı yaşanmıyor."