BM kararını önleyen telefon görüşmesi

IRAK’IN, Başika’daki Türk askeri şikayetini görüşen BM Güvenlik Konseyi ‘Sorunu aranızda çözün’ tavsiyesinde bulundu. Toplantıdan Türkiye’ye yaptırım kararı çıkmamasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Obama ile toplantı öncesi yaptığı telefon görüşmesi etkili oldu.

Musul’daki askerler nedeniyle Türkiye’yi BMGK’ya şikayet eden Irak Başbakanı İbadi’ye ‘sorunu aranızda çözün’ dendi. Bu kararda ABD Başkanı Obama ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM’deki toplantı öncesi gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinin etkili olduğu belirtiliyor.  Erdoğan’ın Başika’ya DAEŞ saldırısını ve davetin Irak’tan geldiğini hatırlatarak, TSK’nın oradaki varlığının terörist unsurlarla mücadeledeki önemine dikkat çektiği öğrenildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kapalı toplantıda Türkiye ile Irak arasında geçen haftalarda çıkan ‘Kuzey Irak’taki asker krizi’ni ele aldı. Toplantılardan Türkiye ve Irak’a ikili görüşmeleri sürdürmeleri ve konuyu kendi aralarında çözmeleri yönünde tavsiye kararı çıktı.


Takviye bekleniyordu

Türkiye’nin Kuzey Irak’a DAEŞ’e karşı Peşmerge’ye eğitim verme amaçlı asker takviyesi yapması sonrası Irak Başbakanı Abadi Dışişleri Bakanlığı’na Musul’daki Türk askerlerinin çekilmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) resmi başvuru yapılması talimatinı vermiş, ardından gelen yazılı açıklamaya göre konunun BM Güvenlik Konseyi’nde özel bir oturumda ele alınmasını talep etmişti. Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kemal İnat “Tavsiye yerine olumsuz bir karar çıksaydı Türkiye açıkta kalmış olurdu. Ama Türkiye’nin Rusya ile karşı karşıya olduğu konjonktürü göz önünde bulundurursak, tavsiye dışında bir karar çıkması zordu” değerlendirmesinde bulundu. BMGK’daki görüşme öncesi ABD Başkanı Obama ile Cumhurbaşkanı Erdoğan telefonda konuşmuş, görüşmede Obama Erdoğan’dan Türk güvenlik güçlerinin tanzimi dâhil, Irak ile gerilimi düşürmek için ilave adımlar atılması talebinde bulunmuştu. Bununla ilgili de Prof. İnat, “Bölgede DAEŞ’e odaklanılması için, ABD, İran - Irak - Türkiye üçgeninde gerginlik yaşansın istemiyor. Abadi’nin Irak Başbakanı olması zaten ABD ile İran arasında bir uzlaşı olduğunu gösterir. Bu ‘uzlaşı’ gereği Obama Erdoğan’dan böyle bir talepte bulunarak dengeyi bulmaya çalıştı. Bu da BMGK’nın ‘tavsiye’ kararını etkiledi.” Kararda Birleşmiş Suriye toplantıları için New York’ta bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile yaptığı görüşmelerin etkisi olduğu da söyleniyor.

Musul’dan intikal  sürecek

Musul’da  bulunan Türk Koruma Kuvvetleri’nin intikali için başlayan sürecin devam ettireceği bildirildi. Dışişleri Bakanlığı, intikalin Irak’ın hassasiyetini dikkate alarak ve DAEŞ’le mücadelenin gerektirdikleriyle uyumlu olacak şekilde gerçekleştirileceğini kaydetti. Bakanlıktan yapılan açıkmada,  “Türkiye Irak’ın egemenliğine, toprak bütünlüğüne olan desteğini teyit etmekte ve kuzey Irak’ta DAEŞ’e karşı mücadele eden Irak Kuvvetleri için yürütülen eğitim faaliyetlerini desteklemek için yakın zamanda bölgeye intikal eden koruma güçleri konusunda Irak Hükümeti ile bir iletişimsizlik yaşandığını teslim etmektedir” ifadesi kullanıldı. Açıklamada ayrıca, Türkiye’nin DAEŞ’e karşı mücadeleye askeri katkılarını Irak Hükümeti ile eş güdümlemeyle sürdüreceği belirtildi. 

ZATEN İSTİHBARAT VARDI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, DAEŞ’in yaklaşık bir aydır Peşmerge’nin mevzilerine saldırmak için hazırlık yaptığını belirtmişti. Başbakan Davutoğlu da “İstihbarat geldi, Kuzey Irak’a takviye yaptık” demişti. Bölgeye Türkiye tarafından yapılan takviyenin katliam hazırlığı yapan DAEŞ’i caydırdığı ve füze saldırısından öteye gidemediği söyleniyor. DAEŞ tarafından Havan ve Rus Katyuşa füzeleri ile gerçekleştirilen saldırı, üç saat sürmüştü. TSK saldırıya tank atışları ve kampaki havanlarla anında karşılık vermiş, DAEŞ’i püskürtmüştü. (Star)