1
Tarihte ilk kez Türkiye’de düzenlenecek olan ve küresel insani yardım politikalarının belirleneceği BM Dünya İnsani Zirvesi için geri sayım başladı. Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştireceği zirveye 23 devlet başkanı, 23 başbakan ve 50’nin üzerinde bakan katılması bekleniyor.
ZİRVE NEDEN TÜRKİYE'DE
Türkiye, son yıllarda yaptığı insani yardımlarla küresel insani merkez haline geldi. Küresel İnsani Yardım 2013, 2014 ve 2015 raporlarına göre; Türkiye, ‘3 yıl üst üste dünyanın en fazla insani yardım yapan 3. ülkesi’ oldu. Türkiye’nin 3 milyona yakın sığınmacıyı barındırması, dünyanın 3’üncü büyük insani yardım donörü ve yardımların milli gelire oranı itibarıyla “en cömert donör” ülkesi olması nedeniyle BM Dünya İnsani Zirvesi İstanbul’da gerçekleşmesine karar verildi.
5 BİN KİŞİ KATILACAK
Zirve, devlet ve hükümet başkanları düzeyini kapsayan 5 bin katılımcıyı ağırlayacak. Zirveye 23 devlet başkanı, 23 başbakan ve 50’nin üzerinde bakan katılması bekleniyor.
II. DÜNYA SAVAŞI’NDAN SONRA EN YÜKSEK SEVİYE
BM verilerine göre; Dünya nüfusunun yüzde 4’ü, 300 milyon insan, göçmen ya da evinden edilmiş durumda. Dünya’da 244 milyondan fazla insan, nüfusun yüzde 3.3’ü göçmen durumunda. Dünya genelindeki mülteci sayısı ise II. Dünya Savaşı’ndan sonraki en yüksek seviyede. Dünya üzerinde 60 milyon insan, nüfusun yaklaşık yüzde 1’i ya mülteci ya evinden edildi.
SURİYE SİSTEMİ KİLİTLEDİ
BM verilerine göre; Dünyadaki 60 milyon yerinden edilen insanın, yaklaşık 12 milyonu yalnız Suriyelilerden oluşuyor. Yaklaşık 2 yıl önce veri toplanan raporda kayıplar hariç ölü sayısı 250 bin kişi. Politik Araştırmalar İçin Suriye Merkezi’ne göre, 2011’den bu yana Suriye’de 273 bini ölüm belgeli olmak üzere 470 bin kişi öldürüldü, Suriye’de 1.9 milyon insan yaralandı. Savaştan önce 21.8 milyon olan Suriye nüfusunun yüzde 11’i öldü, yaralandı ya da sakat kaldı.
AYLAN BEBEK DE SONUCU DEĞİŞTİRMEDİ
Aylan Bebek’ten sonra dünyanın dikkati insani soruna çekilse de sorun çözülmedi. Pek çok ülke sığınmacıların geçişini engellemek için sınırlarına tel örgüler çekti, duvarlar ördü. Bazı ülkeler, sığınmacıların üzerilerindeki para ve kıymetli eşyalara el koydu.
5 KITA DA 52 ÜLKE'YE YARDIM ELİ
AFAD’ın raporlarına göre; ‘İlk önce hayat’ ilkesiyle hareket eden AFAD eliyle Türkiye; deprem, insani kriz ve salgınlar başta olmak üzere 5 kıtada 13 afet ve acil durum türü ile mücadele ediyor. Yalnızca AFAD’ın son 5 yılda yaptığı uluslararası insani yardım tutarı 5.58 milyar TL.
İŞTE ZİRVENİN EN KRİTİK KONUSU
Zirvenin en kritik konularının başında AFAD Modeli “ Kurumsal sosyal sorumluluğun doğrudan yatırıma dönüşmesi” yer alıyor. Mültecilere ilişkin en kritik konulardan olan ekonomik meselenin çözümü için AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, modeli tartışmaya açtı. Modelde, katkı veren her aktör; yatırımcı, mülteci, ev sahibi halk, bölge ve ülke kazanıyor. BM, AB, G-20, yabancı şirketleri, sığınmacıların ev sahibi olan ülke ve şehirlerde, Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) bütçelerinden yatırım yapmasını teşvik edecek. Şirketler, KSS için ayırdıkları finansal kaynaklar ile emek yoğun sektörlerde yatırım yapacak. İşletmelerde sığınmacılar, ev sahibi halkla birlikte istihdam edilerek gelir elde edecek. Ev sahibi ülke, şirketler için yatırım ortamını daha cazibeli kılacak fiziksel ve yasal altyapıyı oluşturacak teşvik sistemlerini uygulamaya koyacak.
TÜRKİYE 'TEL ÖRGÜLERİ KALDIRIN' DİYECEK
Türkiye zirvede Dünya İnsani Yardım Sistemi’nin yeniden yapılandırılmasını önerecek. Suriye ve Irak’ta yaşanan insani krizlerde açık kapı politikası uygulayan Türkiye tüm dünyadan açık kapı politikası uygulamasını isteyerek, “Tel örgüleri kaldırın” diyecek.