Ukrayna'nın ardından Finlandiya ve İsveç, Rus tehdidine karşı NATO'ya üye olmak için ilk adımı attı. NATO yeşil ışık yaktı ancak Başkan Recep Tayyip Erdoğan, iki ülkenin de terör örgütlerinin misafirhanesi gibi olduğunu belirtti, PKK'ya verdikleri destek sebebiyle üyeliğe 'olumlu bakmadıklarını' açıkladı. Erdoğan'ın sözlerine İsveç'ten ilk tepki parlamento kanadından geldi. Parlamento, Türkiye'ye karşı AB nezdinde silah ambargosu uygulanması için harekete geçileceğini duyurdu.
'ABD TEPKİ GÖSTERMELİ'
Türkiye'nin NATO'daki diğer 30 ülke gibi konuyla ilgili veto hakkı bulunurken, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de küstah bir açıklamayla Türkiye'yi tehdit etti. Linde, "NATO'nun önemli ülkeleri bizim arkamızda. Bizimle ve o ülkelerle iyi geçinmek, Türkiye'nin çıkarına olur" dedi. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ise Başkan Erdoğan'ın NATO çıkışıyla ilgili YLE TV1'de açıklamalarda bulundu. Niinisto, "Bu açıklamanın Türkiye'nin herkesin iyiliği için olan bir şeyi riske atacağı anlamına geldiğini düşünmüyorum. Şu ana kadar Türkiye'nin mesajı tamamen bu açıklamanın tam tersindeydi. Bu açıklamanın tartışma yaratacağına eminim, ABD'nin buna tepki göstermesini bekliyorum" dedi.
Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ise "Bu tür süreçlerde biraz sabır gerekir. Bunlar bir günde gerçekleşmez" dedi, konuyu Berlin'deki NATO toplantısında Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşeceğini dile getirdi. İsveç, NATO üyeliğine karşı çıkan Türkiye'nin olumsuz kanaatini siyasi bir temele dayandırmaya çalışıyor. Ancak Stockholm PKK'ya uzun yıllardır kucak açıyor.
TSK'NIN OPERASYONLARINI KINAMIŞTI
İsveç Dışişleri Bakanı Linde, 2020 ve 2021'de, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'yi ziyaret etmişti. PKK ile İsveç'in yakınlığı istihbarat raporlarına da yansırken Türkiye'nin terör karşıtı operasyonları yine İsveç hükümeti tarafından her seferinde kınanıyor. Linde Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonlarını kınadığını açıklamış "Uluslararası hukuku ihlal ediliyor. Özellikle Kürtler için büyük insani sonuçlar doğurma riskini taşıyor." sözleriyle BMGK'ya çağrıda bulunmuştu. Ayrıca İsveç, Türkiye'ye silah ambargosunu ilk uygulayan ülkelerden biri olmuştu.
KALIN: KAPIYI KAPATMADIK AMA YAPMALARI GEREKENLER VAR
Başkan Erdoğan'ın NATO kararını Reuters'a değerlendiren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğine kapıyı kapatmadığını ancak ulusal güvenlik endişelerinin ciddiye alınmasını gerektiğini söyledi. Kalın, ABD ve AB tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK'nın özellikle İsveç'teki varlığının "oldukça güçlü, açık ve kabul edilmiş" olduğunu ifade etti. "Yapılması gereken açık" diyen Kalın, "Bizim beklentimiz NATO müttefiklerimizden ve diğer ülkelerden, Türkiye'nin ulusal güvenliğine tehdit teşkil eden PKK, FETÖ, DHKP-C gibi terör örgütlerine karşı açık ve net tavır almaları" dedi.
TERÖRE AÇIK DESTEK VERİYORLAR
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Gayrı Resmi Toplantısı için gittiği Almanya'nın başkenti Berlin'de açıklama yaptı. Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya Dışişleri Bakanlarıyla temas halinde olduklarını belirterek iki ülkenin PKK/YPG terör örgütlerini desteklediğini söyledi. Çavuşoğlu "Müttefik olacak bir ülke, açıkça PKK/YGP'ye, askerimizi, polisimizi ve sivillerimizi şehit eden bir terör örgütüne destek vermemesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Örgüt ülkede, kültür-dil temalı dernekler aracılığıyla para buluyor, militan devşiriyor ve lobi faaliyetleri yürütüyor. PKK'lı teröristler, siyasi partiler ve STK'larla iç içe bulunuyor. İsveç, PKK/YPG'ye finansal destek de veriyor.
İSVEÇ 40 YILDIR PKK'YA YATAKLIK YAPIYOR
* İsveç, PKK-YPG'ye finansal destek veren ülkelerin başında. Mali yardımlarını 2023'te 376 milyon dolara çıkartmayı planlayan İsveç, şimdiye kadar 210 milyon dolarlık destek aktardı.
* İsveç parlamentosunda, PKK ile bağlantılı 6 milletvekili bulunuyor.
* TSK'nın Irak, Suriye ve Türkiye'de yaptığı operasyonlarda, PKK'nın elindeki İsveç yapımı At-4 roketatarları ele geçirildi. Bu silahların, Mehmetçiği şehit ettiği tespit edildi.
* İsveç'te PKK'yı destekleyen ve öven mitingler yapılmasına izin veriliyor. İsveç, PKK'yı terör örgütü olarak tanımlamıyor ve teröristleri Türkiye'ye teslim etmiyor.
* Terör örgütünün elebaşlarından çok sayıda isim İsveç'te adeta "ev sahibi" gibi ağırlanırken, İsveç bu gerçeği saklamaktan çekinmiyor, savunmaktan da geri durmuyor.
* FETÖ üyeleri, İsveç'te serbestçe dolaşıyor. Türkiye'nin taleplerine rağmen FETÖ üyeleri iade edilmiyor.