Anadolu yakasındaki Lapseki'nin Şekerkaya mevkisi ile Avrupa tarafındaki Gelibolu'nun Sütlüce mevkisi arasındaki alanda yapılacak köprü, Trakya'dan Ege ve Akdeniz'e uzanan taşımacılık hattında Çanakkale'yi Marmara Bölgesi'nde vazgeçilmez bir konuma taşıyacak.
Köprünün, bölgede bayram ve özel günlerde yaşanan yoğun trafiğin neden olduğu sıkıntıların da önüne geçmesi bekleniyor.
Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Yıldırım'ın açıklamasını büyük bir sevinçle karşıladıklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce yaptığı açıklamalarda bu tarihin beklendiğini ancak bunun resmen açıklanmasıyla heyecanlarının en üst seviyeye ulaştığını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:
"Köprü bizim için Lapseki için Lapseki'nin çevresi için önemli. Köprünün başta buraya katkısı olacak, ekonomik olarak ise çok daha fazla olacaktır, bundan eminiz. Boğaz köprüsünün yollarının yapılmasıyla beraber de bu bölgede daha fazla bir yoğunluk olacak, nüfus artışı olacak, bu da Lapseki için önemli. Elbette bizim burada belediye olarak dikkat etmemiz tek konu, yoğun bir nüfus artışı olacak gibi görünüyor. Burada imar konusunda çarpık bir düzene kesinlikle müsaade etmeyeceğiz, bu bizim için, Lapsekililer için de çok önemli."
- "Çile bitmiş olacak"
Yılmaz, bu süreçte köprü konusundaki olumlu veya olumsuz her konu için değerlendirme yapacaklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
"Sayın Başbakanımızın açıklamasının ardından çarşıyı dolaştım, dolaşırken konuştuğumuz vatandaşlar ve esnaflar gerçekten çok mutlular. Lapseki'de şu an iskeleyi gezdiğinizde Çardak'a kadar araç sırası var. Sürekli burada böyle sıralar oluyor, kuyruklar oluyor. İnşallah bu kuyruklar da bitmiş olacak. Buraya gelen, karşıya, Avrupa'ya geçmek isteyen vatandaşlarımızın da çilesi böylece bitmiş olacak."
- Arsa, arazi ve konut fiyatları yükselişte
Lapsekili iş adamı Halil Özer ise İstanbul'da ve körfez bölgesinde köprünün gittiği yere medeniyetin gittiğini gördüklerini belirtti. Bu medeniyetin Çanakkale'ye de gelmesi arzuladıklarını dile getiren Özer, şunları kaydetti:
"Köprüyle birlikte Lapseki'nin bir o kadar daha gelişeceğine inanıyoruz, hatta siyasi merciler, yerel yönetimler bununla ilgili çalışmalarını yapıyorlar, incelemelere devam ediyorlar. Şehri belki 10-20 yıl sonrasına hazırlıyorlar. Lapseki halkı da hem esnafı hem ticaret yapanları, ticaret adamları, iş adamları köprüyle birlikte ciddi anlamda istifade edeceklerini düşünüyorum. İşte görüyorsunuz son 3-4 yıldır arsa ve tarla fiyatlarında ciddi anlamda artışlar oldu, yine daire fiyatları, emlak ve konutta inanılmaz artışlar oldu. Lapseki halkı gelen gidenden, Lapseki'yi tanımak isteyen turistten çok memnun. Aynı şekilde ticaret yapan esnaf bölgeye gelmeye başladı. Köprüyle birlikte birçok kol da gelişmiş oldu. Lapseki halkı köprüden memnun, köprünün bir an önce temellerinin atılmasını bekliyor."
Esnaf İbrahim Kıroğlu da Çanakkale'ye köprü yapılmasını uzun yıllardır beklediklerini söyledi. Başbakan Yıldırım'ın açıklamasını büyük sevinçle karşıladıklarını ifade eden Kıroğlu, köprü yapılmasının her anlamda katkı sağlayacağını belirtti.
Umutlu olduklarını vurgulayan Kıroğlu, "Beklentimiz büyük, bu köprüden herkes gibi bütün esnaf gibi biz de çok şey bekliyoruz. İyi olacağını düşünüyoruz." dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, "Çanakkale 1915 Köprüsü'nün ve otoyolunun YPK kararını imzaladım. Yani resmen süreç başladı. Tarih de belli, 18 Mart 2017'de de kazmayı vuracağız." açıklamasını yapmıştı.