Başbakan'dan Bahçeli'nin K.Irak çıkışına ilk yorum: Savaş, devletle devlet arasında olur

Vietnam ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yıldırım, Bahçeli'nin Kuzey Irak'taki referandum için ''Savaş sebebi sayılmalıdır'' çıkışı için, ''Savaş devletle devlet arasında olur'' dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Vietnam ziyareti dönüşü uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu. Başbakan Yıldırım, Kuzey Irak'taki referandum kararına tepki gösteren Bahçeli'nin, 'Savaş sebebi sayarız' açıklamalarına ilişkin, "Savaş devletle devlet arasında olur. Biz bunları devlet olarak tanımıyoruz" dedi. 

"KUZEY IRAK YÖNETİMİNİN ISRAR ETMESİNİN BİR ANLAMI YOK"

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, 'Kuzey Irak'taki referandum konusu savaş sebebi sayılmalı' açıklamasını değerlendiren Yıldırım, "Bizim bu kararla ilgili duruşumuz çok açık ve net. Başından beri bunun yanlış bir adım olacağını söyledik. Bugün de aynı şeyi söylüyoruz. Bölgede zaten yeterince sorun var. Bunları çözmeden yeni bir sorun alanı oluşturmaktan başka bir işe yaramaz. Behemehal bu karar iptal edilmeli. Irak Merkezi Yönetimi istemiyor, İran, Türkiye istemiyor. ABD 'istemiyoruz' diyor. Avrupa ülkeleri 'zamansız' diyor. Bunları dikkate aldığımızda bu konuda Kuzey Irak Yönetiminin ısrar etmesinin bir anlamı yok. Üstelik bölgedeki gurupların kendi aralarında da tam görüş birliği yok. Farklılıklar var. Neresinden bakarsanız bakın referandum kararı yanlıştır. Kerkük'te Türkmenler, Araplar var. Burayı da bu işe dahil etmesi durumunda işler daha karmaşık hale gelecek. Nasıl geçmişte Kerkük'te oldu bitti yapıldıysa bundan sonrası da benzer bir sıkıntıyı yaşatabilir. Dolayısıyla ne bölgeye ne kendilerine hiçbir fayda getirmeyecek bu yanlış yoldan dönmeleri gerekir" diye konuştu.

"Barzani bu gücü nereden alıyor? Bu kadar ülke karşı çıkarken nasıl cesaretle hareket edebiliyor?" sorusunu yanıtlayan Yıldırım, "Irak Merkezi Yönetimiyle Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasında ilişkiler istenildiği gibi gitmiyor. Irak Körfez Savaşı'ndan sonra Amerika orada Anayasa yaptı, bunlara özerklik verdi. Anayasada da yerini aldı. Ama sonraki süreçte Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile Bağdat Yönetimi arasında güven tam anlamıyla tesis edilemedi. Karşılıklı suçlamalar var. Merkezi bütçeden verilmesi gerekenleri alamıyoruz. 'Mağdur oluyoruz' diyor Kuzey Iraklılar. Onlar da diyor ki; bizim bilgimiz dışında petrol satıyorlar. Karşılıklı fikir ayrılıkları azalmadı, arttı. Zaman içinde zihinsel bir ayrılma oluştu" ifadelerini kullandı.

"BU SAVAŞ NEDENİ OLMAZ"

Türkiye'nin bu adımı savaş sebebi sayıp saymayacağı yönündeki bir soruya Yıldırım, "Savaş kiminle kimin arasında olur? Savaş devletle devlet arasında olur. Biz bunları devlet olarak tanımıyoruz. Bir devlet bize kafa tutar, egemenlik haklarımıza karşı hareket içinde olursa bizim için savaş sebebidir. Ama burada Irak'ın parçası olan bir bölgesel yönetim var. Bu savaş nedeni olmaz" cevabını verdi.