"Balyoz Planı" davasında yargılanan bazı sanıklara "kumpas" kurulduğu iddiasına ilişkin yürüttüğü soruşturmanın bir kısmını tamamlayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, hazırladığı iddianameyle, gazeteciler tutuklu şüpheli Mehmet Baransu ile firari şüpheli Tuncay Opçin'in 75'er yıla, diğer şüpheliler Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur'un da 52 yıl 6'şar aya kadar hapis cezasına çarptırılmasını istedi.
Yargılananların beraatiyle sonuçlanan "Balyoz Planı" davası sanıklarına "kumpas" kurulduğu iddiasına ilişkin bir soruşturma yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, "Balyoz" soruşturmasına gerekçe gösterilen belgelerin yayınlandığı dönemin Taraf gazetesi sorumluları ile gazeteciler hakkındaki soruşturmayı ayırarak iddianame hazırladı.
Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Faruk Söker tarafından hazırlanan 276 sayfalık iddianamede, müşteki olarak, Balyoz Planı davasında bir süre tutuklu yargılanan emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Koramiral Kadir Sağdıç, emekli Tümgeneral Ahmet Bertan Nogaylaroğlu, Albay Nedim Ulusan ile emekli albaylar Ahmet Zeki Üçok ve Hakan Büyük gösterildi. Müşteki kurum olarak ise Genelkurmay Başkanlığı iddianamede yer aldı.
Baransu ve Opçin'in 75'er yıla kadar hapsi istendi
Diğer şüphelilerden dönemin Taraf gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan, Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Yasemin Çongar ve köşe yazarı Yıldıray Oğur’un da, "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme dışında kullanma, hile ile alma, çalma" suçundan 10 yıldan 21 yıla, "zincirleme şekilde devletin gu¨venligˆi veya ic¸ veya dıs¸ siyasal yararları bakımından, niteligˆi itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri temin etmek” suçundan 3 yıl 9 aydan 14 yıla ve "zincirleme şekilde devletin gu¨venligˆi veya ic¸ veya dıs¸ siyasal yararları bakımından niteligˆi itibarıyla gizli kalması gereken bilgilerini ac¸ıklamak" suçundan da 6 yıl 3 aydan 17 yıl 6 aya kadar olmak üzere toplam 20 yıldan 52 yıl 6'şar aya kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.
Baransu tutuklanmıştı
Soruşturma kapsamında 2 Mart 2015'te savcılık ifadesinin ardından mahkemeye sevk edilen Mehmet Baransu, "devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri temin etme" ve "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme dışında kullanma, hile ile alma, çalma" suçundan tutuklanmıştı. (AA)