Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, A Haber televizyonunda katıldığı canlı yayında gündeme dair açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.
"Devlet Memurları Kanununda yapılması düşünülen değişikliklerin ne aşamada olduğunun sorulması" üzerine Soylu, 51 yıldır yürürlükte olan bu kanunun değişikliğinin uzun süredir tartışıldığını söyledi.
AK Parti'nin bu kanunun değişmesi yönünde 1 Kasım seçimlerinden önce irade beyan ettiğini vurgulayan Soylu, "1 Kasım 2015'ten itibaren yeni bir gelişme söz konusu değildir. Kamu çalışanı ifadesiyle ortaya koyduğumuz bu kavram, çok uzun zamandan beri hükümetimizin ve ülkemizin gündemindedir. 15 Temmuz'da yaşadıklarımız devlet personel sisteminde bir değişiklik yapılmasını ortaya koymaktadır. Çünkü devlet kendisini korumak zorundadır. Önümüzdeki süreçte 657'nin statüsü konuşulacak. Milli Güvenlik de dahil olmak üzere bu konuda kılı kırk yararak, yeni bir sistem oluşturmalıyız." diye konuştu.
76 BİN AÇIĞA ALMA
"Kamuda açığa alınan personel sayısının" sorulması üzerine Bakan Soylu, "76 bin açığa alma, 5 bin civarında kamudan çıkartma var. 76 bin rakamı genel hizmetleri aksatmayacak nitelikte. Bunun da 30 bini öğretmen." karşılığını verdi.
Soylu, "2010 KPSS'nin 'Genel Yetenek ve Genel Kültür' kısmının iptal edildiğinin" anımsatılması üzerine, "Kararın hemen ardından Sayın Başbakanımız, Çalışma ve Maliye bakanlıkları ile ÖSYM'nin bu konuyu çalışması talimatını verdi. Biz de çalıştık. Önümüzdeki günlerde bu problemi ortadan kaldıracak ama bu sınava şaibe karıştıranların yargılamalar sonucunda ortaya çıkanlarının da yapılacak idari soruşturmalarla memuriyetten uzaklaştırılacağı bir çözüm üzerinde çalışıyoruz." bilgisini verdi.
TAM DEMOKRASİYE ULAŞMAK İSTEYEN ÜLKELER CESARETLENMİŞTİR
FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine değinen Soylu, milletin demokrasiye sahip çıkarak, tarih yazdığını vurguladı.
Türk halkının demokrasiye sahip çıkmasının ve demokrasiye bağlılığının tüm dünyaya örnek olduğunu ifade eden Soylu, şöyle konuştu:
"15 Temmuz ve sonrasında yaşananlar, etrafımızdaki coğrafyada hesap kurmaya çalışanlara yönelik de çok önemli bir korku dalgası oluşturmuştur. Yine başka bir şey söyleyeyim. Bu sadece Türkiye ile ilgili de değildir. Etrafımızdaki coğrafya, Türkiye'nin 15 Temmuz ve sonrası ortaya koyduğu tablodan dolayı cesaretlenmiştir. Tam demokrasiye ulaşmak isteyen ülkeler, cesaretlenmiştir. Halkın iradesinin ne kadar önemli olduğunu ifade eden ve buna ulaşmak için çaba gösteren ülkeler ve milletler cesaretlenmiştir. Türkiye, sadece kendi demokrasisini kurtarmamıştır, demokratikleşme konusunda can atan ülkelere rehber ve yol gösterici olmuştur."
EN DÜŞÜK ŞEHİT MAAŞI 3 BİN 200 LİRA
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, darbe girişimi karşısında demokrasi öncelik sınavını 100 üzerinde 100 tam puanla geçtiğini dile getiren Soylu, "Rahmetli Menderes, '1950, Türk demokrasisinin ispat-ı rüştüdür' derdi. Türk demokrasisinin başına felaketler geldiği için bu ispat-ı rüştü her zaman yapmak zorunda kalmıştır. Şimdi bu ispat-ı rüştü Türk demokrasisi, Türk siyaseti ve bugünkü Meclis büyük bir anlayışla yerine getirmiştir." dedi.
Darbe girişimi sırasında şehit olan kamu görevlilerinin hem maaşları hem de tazminatlarının tamamının ödendiğini bildiren Soylu, sivil şehitlerle ilgili çalışmaların da yakın zaman içerisinde neticelendirileceğini söyledi.
En düşük şehit maaşının 3 bin 200 lira, en yükseğinin 5 bin 226 lira olacağını vurgulayan Soylu, en düşük malul maaşının 2 bin 300 lira, en yükseğinin ise 3 bin 200 lira olacağını bildirdi.
TAŞERON İŞÇİLERİN KADROYA ALINMASI
Bakan Soylu, "taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili düzenlemenin ne aşamada olduğunun" sorulması üzerine ise, "Biz bu konuda geçmiş çalışmalarımızı önemli bir noktaya getirmiştik. Bir, iki konu kalmıştı. Bunu tekrar hükümetimizle ele alacağız. Bunu ele almaya tam zamanın geldiği bir dönemde, 15 Temmuz ile karşılaştık. Acil meselelerin gündemimizden kalkmasının ardından o konuyla ilgili de bir çalışma ortaya koyacağız." diye konuştu.