IHA
Bir dizi ziyaret için Gaziantep'e gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Nurdağı'nda İpekyolu Sosyal Girişim Merkezini ziyaret ederek açıklamalarda bulundu. Deprem bölgesindeki ekonominin canlanması için var güçleriyle çalıştıklarını ve çalışmaya devam edeceklerini söyleyen Kacır, küçük ve orta düzeydeki işletmelere 120 bin ila 500 bin liralık destek sağlayacaklarını ifade etti.
"EKONOMİ VE TİCARETİN BİR AN ÖNCE ESKİ GÜNLERİNE GERİ GELMESİ GEREKİYOR"
Bakan Kacır, "Gaziantep'te olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Bugün depremden etkilenen Gaziantep'teyiz. Burada bakanlığımız koordinasyonunda yapılan çalışmaları bizzat yerinde görmek önümüzdeki dönemde atacağımız adımları Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımızla istişare etmek üzere ekip arkadaşlarımızla birlikte bir ziyaret gerçekleştiriyoruz. Gaziantep'teki sanayici ve girişimcilerimizin taleplerini çözmeye gayret etmiş olacağız. Tabi ülkemiz 100 yılın felaketini yaşadı. Milletçe büyük bir acıya şahitlik ettik. Ama devlet olarak bize düşen bu acıyı dindirmektir. Depremin ilk anından itibaren devletimiz tüm imkanlarıyla vatandaşımızın yanında oldu. Bizde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak tüm çalışmalara katkı vermeye çalıştık. Deprem bölgesinin hızla yeniden inşası önemlidir. Bölgenin ihtiyacı konut ihtiyacının yanı sıra ekonomi ve ticaretin bir an önce eski günlerine geri gelmesidir. Bu nedenle zarar gören sanayi tesislerimiz başta olmak üzere girişimlerin faaliyetleri sürdürecek nefes aldıracak bölgenin kalkınma yolculuğunda tökezlemeden devam edecek imkan sağlayacak adımları bugüne kadar atmaya gayret ettik. Yeni sanayi alanlarını bölgeye kazandırdık" dedi.
"GAZİANTEP'E KAZANDIRACAĞIMIZ YENİ SANAYİ ALANLARININ BÜYÜKLÜĞÜ 2 BİN 300 HEKTAR"
Bakan Kacır, "Gaziantep'e kazandıracağımız yeni sanayi alanlarının büyüklüğü 2 bin 300 hektar ölçeğindedir. Yine depremden etkilenen ilçelerimizde en üst düzeyde teşfikler sunabilmek adına bu ilçeleri cazibe merkezleri programına dahil ettik. Bugüne dek 460 yatırım teşvikiyle özel sektörümüzün gerçekleştireceği 55 milyar liralık yatırımın önünü açtık. Kalkınma ajanslarımızın birçok projeleri destek almaya hak kazandı. Bugün ziyarette bulunduğumuz Nurdağı ilçemizde buradaki iş atölyelerini yerinde inceleme imkanı bulduk. Burada hayata geçirdiğimiz projeler ilçemizde bölgemizde iktisadi faaliyetin yeniden eski günlerine dönmesinin özellikle kadın ve gençlerimizin yeni girişim fikirlerini oluşturmalarını sağlayacak projelerdir" şeklinde konuştu.
"120 BİN İLA 500 BİN LİRALIK BİR DESTEK SAĞLAYACAĞIZ"
Bakan Kacır, "Tabi önemli bir kesimimiz olan KOBİ'lerimiz bu bölgede binlerce yeni KOBİ'miz hayat bulmuştu. Yine elbette KOBİ'lerimizin yanındayız. Depremin ilk haftalarından itibaren önemli adımlar atmaya gayret ediyoruz. Vefat eden vatandaşların hissadar olduğu tüm KOBİ'lerimizin KOSGEB'e olan tüm borçlarını sildik. Deprem bölgesindeki tüm KOBİ'lerimizin kredi ve destek ödemelerini 2024'de kadar erteledik. Alternatif finansman kaynağını da yürürlüğe almayı hedefliyoruz. Küçük ve orta düzeydeki işletmeleri 120 bin ila 500 bin liralık bir desteği sağlıyor olacağız. 36 süreli bu programda işletmeler ilk 6 ay boyunca destekten faydalanacak. Sonraki 18 ayda herhangi bir ödeme yapmayacak. 36 ayın son 12 diliminde 3 taksitle faizsiz olatrak geri ödemeleri gerçekleştirecekler. Bütün bu desteklerle hedefimiz bu bölgenin hızla kalkınmasının sağlanmasıdır. Allah'ın izniyle devlet ve milletimiz bütün sorunlarla mücadele edecek kuvvettedir. İnşallah önümüzdeki dönemde sanayi ve teknoloji bakanlığı olarak gerek mevcut sanayi sitelerinin hızla dönüşümünü gerçekleştirmek gerek sanayi alanlarını hızla inşa etmek gerek KOBİ'lerimizi desteklemek gerek bölgesel kalkınma programlarıyla yerelin gücünü ulusala hatta küresele taşıyabilmek adına büyük bir gayret göstermeye devam edeceğiz" diye konuştu.