'Bahane dönemi bitti, artık bilime destek var'

İlim Yayma Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Fikrettin Şahin AKŞAM’a konuştu: “Türkiye’de artık bilimin önünde hiçbir engel kalmadı. AR-GE çalışmalarında yüksek bütçeli projeler dönemi başladı. Şimdi üretim zamanı.”

Bülent ŞANLIKAN

İlim Yayma Vakfı tarafından bu yıl ilki düzenlenen “İlim Yayma Ödülleri” geçtiğimiz gün Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle sahiplerini buldu. Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin, Büyük Ödül’e layık görüldü. “Türkiye’de artık bilimin önünde hiç- bir engel kalmamıştır” diyen Şahin, son dönemde bilim ve teknoloji alanındaki yerli ve milli atılıma vurgu yaparak şunları kaydetti: “Bilim insanlarının yaptıkları çalışmalarla takdir edilmesi ve ödüllendirilmesi büyük mutluluk. Bizim bölümümüzün yürüttüğü bilimsel çalışmaların devlet nezdinde takdir edilmesi hem beni hem de çalışma arkadaşlarımı heyecanlandırıyor. Bu bağlamda ödülün manevi değeri de çok yüksek.”  

PATENTLİ ÜRÜNLER ÜRETTİK  

“Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü olarak çok farklı alanlarda bilimsel projeler yürütüyoruz. Bunların çok önemli bir kısmı patentlenerek ürüne dönüştü. Akıllı moleküller, antimikrobiyal, kök hücre, gen tedavisi, rejenaratif tıp, cihazlar ve ilaç sektörüyle ilgili de önemli çalışmalara imza attık. Gençleştirme ve vücut savunma sistemini geliştiren ürünler ürettik. Bu ürünlerin birçoğu kozmetik sektöründe hayata geçirildi. Çok yakında ulusal ve uluslararası pazarlarda yerini bulacak. Kanser, prostat, hemoroid, radyoterapi, kemik erimesi, kronik yara tedavisi ve obezite hastalığının tedavisine yönelik çalışmalarımızı hayata geçirdik. Enfekteli kronik yaralara yönelik ürün eczanelerimizde satışa sunuldu. Diğer ürünlerin ise klinik çalışmaları devam ediyor. Tüm bu ürünlerin tamamı yerli ve milli ayrıca alanında tek. Türkiye’de bulunan bor madeninin katma değeri yüksek ürün ve teknolojilere dönüştürülmesinin sağlanmasında da büyük rol oynadık. 25 yıllık akademik hayatımın son 10 yılı özellikle sağlık alanında geçti.” 

ÜLKEMİZDE HER İMKAN VAR  

“Sağlık ve mühendislik alanlarında bilim yapabilmek için 3 temel prensipten bahsedebiliriz. Teknolojik alt yapıya sahip olmak, yetişmiş nitelikli bilim insanları ve finansman lazım. Türkiye şu anda bütün bu imkanlara sahip ülke konumuna geldi. Türkiye’de bilimin önü açıldı. Bundan sonra beklenen ise bilim insanlarının kendilerini ispatlamalarıdır. Bilimde bahane dönem bitmiştir. Şimdi üretim zamanı.”

Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin, ödülünü Başkan Erdoğan’ın elinden almıştı.

BAŞKAN ERDOĞAN KAYNAKLARI ARTIRDI

“Başkan Recep Tayyip Erdoğan bilim dünyasına çok önem veriyor. Özellikle TÜBİTAK üzerinden kaynakları çok arttırdı. Bütün üniversitelere yeni alt yapıların kurulması ve var olanların da güçlendirilmesine destek veriyor. Bilim insanlarına daha önceki yıllarda hiç olmadığı kadar yüksek bütçeli projeler verilmeye başlandı. Bu durum fikirlerin ürün ve teknolojiye dönüştürülmesinin önünü açtı.”