Aydın Doğan’ın maskesi düştü

POAŞ’ta akaryakıt kaçakçılığıyla suçlanan Doğan’ın algı operasyonu Gümrük Teftiş Kurulu’nun raporuyla çöktü. “Akaryakıtta gümrük vergisi sıfır” diyen Doğan’ı mevzuat yalanlıyor. Çünkü, ithalatta KDV gümrük vergisi tanımına giriyor. Bu da eksik ödenmiş...

Petrol Ofisi'nde (POAŞ) örgütlü bir şekilde akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı iddiasıyla hakkında başlatılan soruşturma sona eren ve 23 yıla kadar hapsi istenen Aydın Doğan, medyası üzerinden algı operasyonuna sarıldı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Gümrük Bakanlığı'nın hazırladığı raporlara yer verilen, savcı Adem Meral'in hazırladığı iddianamede kaçakçılık yaptığına dair iddialar güçlü belgelerle kanıtlanan Aydın Doğan, geçtiğimiz hafta medyasından "Olmayan vergi nasıl kaçırılır" başlığıyla bir haber yayınladı. Yalan haberle kamuoyu önünde aklanmayı amaçlayan Aydın Doğan'ın maskesi Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu'nun raporuyla düştü.

BAL GİBİ VERGİ VAR

Aydın Doğan'ın 'akaryakıt kaçakçılığı' suçlamasıyla ilgili hazırlanan iddianameye dayanak oluşturan raporda, beyanname düzenlenen 56 sevkıyatın Türk Gümrük İdaresi'ne daha düşük birim değerden beyan edildiği, böylece 6 milyon 328 bin dolarlık eksik beyan yapıldığına ilişkin belgelere yer verildi. İthalatta eksik vergi ödemek için gerçeğe aykırı fatura beyan eden Doğan'ın şirketi POAŞ'ın ithalatta tahsil edilmesi gereken KDV'yi kaçırdığı tespitine yer verildi.

7 GÜMRÜKTE EKSİK BEYAN YAPMIŞ

POAŞ'ın 2001-2007 döneminde 7 gümrük müdürlüğünde eksik beyan yaptığı da raporla ortaya çıktı. Aydın Doğan'ın Haramidere Gümrük Müdürlüğü'nde kayıtlı beyannamelerde 844 bin, Trabzon Gümrük Müdürlüğü'nde 14 bin, Samsun Gümrük Müdürlüğü'nde 1 milyon, Aliağa Gümrük Müdürlüğü'nde 466 bin, Ataş Rafineri Gümrük Müdürlüğü'nde 2.9 milyon, Antalya Gümrük Müdürlüğü'nde 425 bin, Derince Gümrük Müdürlüğü'nde ise 600 bin dolarlık eksik beyanda bulunduğu anlaşıldı.

YALANLAR VE GERÇEKLER

DOĞAN'IN YALANI: İddianamedeki suçlamaların tek dayanağı ismi gizli tutulan bir muhbirin yazılı beyanı.

GERÇEKLER: Aydın Doğan'ın akaryakıt kaçakçılığını örtbas etmek için karalamaya çalıştığı iddianame 3 ayrı rapor dayanak alınarak hazırlandı. SPK, gümrük mevzuatına aykırılık söz konusu olduğunu tespit etti. Gümrük Müfettişleri'nin raporlarında, eksik ve yanıltıcı beyanname verilmek suretiyle gümrük kaçakçılığı suçunun işlendiği kaydedildi. Ayrıca belge ve bilgileri incelemek üzere görevlendirilen bilirkişi de aynı yönde rapor tanzim etti.

DOĞAN'IN YALANI: Gümrük vergisi kaçakçılığı suçlaması, iddianamenin en zayıf noktalarından biri. Türkiye'deki yasalara göre, petrol ürünleri ithalatı -menşeine bakılmaksızın-gümrük vergisinden muaftır.

GERÇEKLER: Hangi ülkeden alınırsa alınsın ithal edilen akaryakıttan yüzde 18 KDV alınıyor. Bu da yasalarda gümrük vergisi hükmünde kabul ediliyor. Zira, 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun 2/1(a) bendinde, gümrük vergilerinin "Gümrük idaresi veya başka idarelerce, eşyanın ithali veya ihracına bağlı olarak uygulanan vergiler ile diğer mali yükümlülükleri" kapsadığı anlatılıyor. Bu mali yükümlülüklerden birisi de KDV'dir. 2001-2007 arasında da akaryakıt ithalatından KDV alınıyordu. Mevzuatta bir değişiklik yoktu.

DOĞAN'IN YALANI: Mevzuata göre vergiye tabi olmayan bir ithalat işleminin -mantıkenvergisinin alınabilmesi mümkün değil. Olmayan bir verginin kaçırılması da tabii ki söz konusu olamaz.

GERÇEKLER: POAŞ'ın, gerçeğine aykırı olarak ithalat faturaları düzenlediği, bu faturalarda kayıtlı eşya fiyatlarına dair gerçek dışı beyanda bulunduğu Gümrük Müfettiş raporunda yer aldı. Bu şekilde ithalatta tahsil edilmesi gereken gümrük vergileri (KDV) açısından devletten 6.3 milyon dolarlık eksik beyandan dolayı vergi kaçırıldı.

DOĞAN'IN YALANI: İddianamede, var olmayan vergi için "evrakta sahtecilik yapıldığı" ileri sürülüyor. Olmayan bir vergiyi kaçırmak için neden evrakta sahtecilik yapılsın ki?

GERÇEKLER: Gümrük Müfettişleri'nin raporunda 56 beyannamede evrakta sahteciliğin nasıl yapıldığı anlatılıyor. Örneğin, 9.8.2005 tarihli bir sevkıyatın gümrük beyannamesinde beyan edilen motorin cinsi eşyanın değeri 5 milyon 928 bin dolar olarak gösteriliyor. Ancak 485 bin dolar eksik beyanda bulunularak evrakta sahtecilik suçu işleniyor.

DOĞAN'IN YALANI: Türkiye'de mevzuata göre, devletin kasasına giren KDV nihai tüketiciden tahsil edilen vergidir. Dolayısıyla gümrükte hatalı bir işlem nedeniyle eksik KDV ödenmiş olsa bile bu durum devlete ödenecek nihai verginin eksik ödenmesi sonucunu doğurmaz.

GERÇEKLER: İthalat sırasında tahsil edilen KDV, gümrük vergisi hükmündedir. 3065 Sayılı KDV Kanunu'nun 48 ve 51'nci maddesi de ithalat sırasında alınan KDV'nin gümrük mevzuatına göre tahsil edileceğini, cezasının da yine gümrük mevzuatına göre kesileceğini düzeniyor.

DOĞAN'IN YALANI: Savcı 2001- 2007 arasında 6 milyon 328 bin dolar "eksik KDV matrahı beyan edildiğini" ileri sürüyor. Daha sonra bu işlemler sonucunda 6 milyon 328 bin dolar tutarında "vergi kaybına" neden olunduğunu iddia ediyor. Bu çelişkili beyanlarla savcının ciddi bir hataya düştüğünü görüyoruz.

GERÇEKLER: 7 gümrük müdürlüğüne gelen beyannamelerde ithalatlar sırasında toplam 6.3 milyon dolarlık eksik beyanda bulunulduğu belgelerle ortaya çıkmıştır. Vergi kaybı 1 milyon 139 bin olsa da cezalarla bu rakam 6 milyonu bulmaktadır. Zira, Gümrük Kanunu'nun 234'üncü maddesine göre, eksik beyanda bulunan ithalatçının bu verginin 3 katı kadar cezayı ödemek durumunda olduğu hükmü yer alıyor. Bunun da kaçakçılık hariç idari olarak yaklaşık 6 milyon dolara yakın faturası bulunuyor.SABAH