Akyürek 'Bu raporlar bizi yakar' demiş

Erhan Tuncel’le buluşmaya dair raporlar istenince, dönemin İstihbarat Daire Başkanı Akyürek “Bu raporlar bizi yakar” demiş.

Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in ölümüyle ilgili hazırlanan iddianamede, 26. şüpheli olan Mülkiye Başmüfettişi Şükrü Yıldız’ın gerçekleştirdiği usulsüzlükler ayrıntılı olarak yer aldı. Yıldız 30 Ocak 2008’de Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından başmüfettiş olarak görevlendirilmişti. Polis başmüfettişleri Durmuş Demirbaş ve Levent Yarımel de bilirkişi olarak görevlendirilmişti.

İzin vermedi

 
İddianamede, Demirtaş ve Yarımel’in cinayetle ilgili 308 sayfalık klasörü iki gün boyunca incelediği anlatıldı. İki bilirkişi daha sonra, Dink’in öldürülmesinde ihmalin araştırılması için İstihbarat Daire Başkanlığı’na (İDB) 12 maddeden oluşan taleplerini içeren yazı gönderdi. İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, bilirkişilere istedikleri belgeleri 2 gün içinde vereceğini söyledi. Yarımel 2 gün sonra Akyürek tarafından görüşmeye çağrıldı.
 
Akyürek, bilirkişilerin 12 maddeden oluşan isteklerini elinde tutarak Yarımel’e “Sen ne yapıyorsun, log kayıtlarını, Erhan Tuncel’le buluşma üzerine yapılan F/3, F/4 raporlarını neden istiyorsun. Bu yazı bizi yakar. Yazınızda istediğiniz yönetmelik, yönerge ve talimatlar dışındaki taleplerinizi yerine getirmeyeceğim” dedi. Akyürek bilirkişinin Log kayıtlarını sistem odasında incelemesine de izin vermedi.
 
‘Trabzon ve İDB’yi karıştırmayın’
 
Akyürek’in görüşmesinden sonra Başmüfettiş Şükrü Yıldız devreye girerek Yarımel ve Demirbaş’la görüştü. Yıldız, “Siz bu yazıyı yazdınız ama bu yazıyı yok görün, bundan sonraki yazışmaları ben yapacağım, Trabzon ve İstihbarat Daire Başkanlığı’ndaki görevlilerle ilgili herhangi bir inceleme yapmayacaksınız, sadece İstanbul’daki görevlilerle ilgili rapor düzenleyeceksiniz. Biz Trabzon ve İstihbarat Daire Başkanlığı ile ilgili soruşturmayı bitirdik, onların bir kusuru yok. Trabzon ve İstihbarat Daire Başkanlığını karıştırmayacaksınız” dedi.
 
İDB yok etti Trabzon’dan çıktı
 
Bilirkişiler tarafından hazırlanan 16 Şubat 2008 tarihli yazıda, Dink cinayetiyle ilgili çok önemli tespitlerde bulunulduğu belirtilen iddianamede, “Bu yazı İstihbarat Daire Başkanlığı’nda yok edilmiştir. Araştırma sonucunda Trabzon İstihbarat Müdürlüğü arşivinde cinayetle ilgili 9 klasör evrak arasında bir sureti elde edilmiştir” denildi. 
 
Kritik F3 ve F4 raporları
 
F3 raporu, Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memurları ile o dönem istihbarat elemanı olarak çalışan Erhan Tuncel arasındaki  gizli görüşmeler üzerine düzenlendi. Polis memuru Muhittin Zenit tarafından düzenlenen F4 raporunda ise, Dink’e karşı büyük bir eylemde bulunulacağı, Dink’in öldürüleceği, eylemcilerin eyleme giderken baz istasyonlarının takibe takılmamak için alacakları önlemlere kadar bütün bilgiler yer aldı. Yine aynı raporda, ‘bu kişilerin kafaya koydukları eylemi yaparlar’ yazısı da bulunuyor. Bu rapor dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek’e sunulmuştu. İstanbul Emniyeti’ne de gönderilen bilgilendirmede ise ‘öldürülecek’ bilgisi yerine ‘ses getirecek bir eylem’ bilgisi aktarıldı.
 
Hayal oyunu!
 
İddianamede, Şükrü Yıldız’ın İstihbarat Daire Başkanlığı’nca hazırlanmış Trabzon ve İstanbul’daki görevlilerin Yasin Hayal’e ait telefon numarasının cinayetten önce sorgulanmadığına dair bir yazı hazırladığı ve bu yazıyı da bilirkişyi raporunda kullandırtmak istediği aktarıldı. Yıldız’ın bilirkişilerin Hayal’in telefon numarasının cinayet öncesinde de sorgulandığına ilişkin kayıtlar olduğuna dair sözleri üzerine teklifini geri çektiği aktarıldı. Kaynak: Vatan