Anayasa değişiklik teklifi Meclis'te

AK Parti ve MHP'nin uzlaştığı anayasa değişiklik teklifi, Meclis'e sunuldu. Teklifin ana hatları da netleşti.

1

İŞTE TEKLİFTEKİ 21 MADDE 

Sayın Başbakanımızın imzası ile anayasa değişkilği önergemizi sunduk. Türkiye demokrasi bakımında önemli bir gün yaşıyor. Bu tarihi bir gündür.

Özellikle Türkiye'de yapılan bir fiili durum ortaya çıktı. Parlamentodan seçilen Cumhurbaşkanı yerine 2007'de milletimiz Cumhurbaşkanımı ben seçeceğim dedi ve 201'te halkımız ilk kez Cumhurbaşkanını kendisi seçti

Şu anda yaşanan tabloda hükümet krizi olmaması iktidarda tek partinin olmasından dolayıdır. Ancakmevcut sisteme göre koalisyonların hala mümkün olduğu farklı partilerle koalisyon süreci için hala bir risk söz konusu
Yapılan değişiklik esas itibari ile yasamanın güçlendirildiği, yargının bağımsız olduğu bir sistemdir. Yaklaşık 70 maddeyi intiba eden sistemden oluşmaktadır.

Bazı ibarelerin kalktığı 21 maddelik anayasa değişkliği teklfimizi sunduk. Çok yoğun çalışmalar yaptık. Gece yarılarına kadar çalıştık. Genel Başkanlarımızın temasları oldu bu metin bir uzlaşı metnidir. Türkiye'nin özellikle 15 temmuz sonrasında milletin ödevi yerine getirme misyonu taşımaktadır.

Milletimiz bize ödev verdi ve 15 Temmuz sonrasında siyasete yüklenen misyonun yerine getirilmesi için bir görev üstlenmiş durumdayız.

Özellikle bu anayasa metninde gençlerin anayasası diyebileceğimiz bir anayasa var.

Güçlü yasama ve güçlü yürütme dedik. Yeni anayasada yine CHP'den milletvekili arkadaşımızın da bulunduğu bir çalışma yaptık. Orada 7 madde üzerinde anlaştık. Bu tarihi bir anlaşmadır. CHP'nin de ortak kaldığımız maddeleri de buraya ekledik.

Bu anayasa değişikliğinin hukuk devleti açısından büyük bir değişikliği ifade etmektir.
Bağımsız ve tarafsız yargı vurgusu mevcuttur ve askeri sivil yargısındaki farkı ortadan kaldırmaktadır. HSYK konusunda bir mutabakat gerçekleştirdik.

HSYK'da da kürsü seçimini kaldırarak yargıdaki kamplaşmayı ortcadan kaldırmak ve Meclis'in HSYK üyelerini seçeceği bir metin haline getirdik. Bu Meclis'imizi de daha güçlü kılacaktır.

Türkiye'nin ihtiyaçlarına yönelik her iki partinin ortak uzlaşı metnidir. Beraber bu taşın altına elimizi koyduk.

AK Parti olarak verdiğimiz önerinin Meclis'te büyük destekle kabul edileceğine ve milletimizin huzuruna gideceğine inancımız tamdır.

Bugün saat 17:30 itibari ile AK Parti ile MHP gruplarının nihai olarak tam mutabakatları çerçevesinde anayasa değişiklik teklfi metni TBMM'ye AK Parti tarafından arz edilmiştir.

Anayasa metni sürekli tartışılan ve gündemde bulunan bir meseledir. Bu çerçevede 1982 Anayasa'sı şimdiye kadar pek çok yönüyel değişmiş bir anayasadır. Bununla birlikte tarihi sürece vurgu yaparken 367 krizinin kimlerin nasıl çıkardığı malumdur. Sonrasında yapılmış olan anayasa değişikliği ile yenibir boyut kazanmıştır.

Özellikle 2011 yılından sonraki gelişmelerin daha dikkatli analiz edilmesinde fayda vardır. Artık anayasanın yenilenmesi konusunda tüm siyasi partiler 2011 seçimlerinde milletimize söz vermiş 24. Dönem TBMM'de o dönem bir anayasa komisyonu oluşturulmuştu.

2011 Yılında tarihimizin en ciddi anayasa yenilenmesi ççalışmalarıy ürütülmüştür. Bu kapsamda kurulan komisyon öncelikle Türkyie'nin belli yerlerinde toplantılar yapmış, STK'larla vakıflarla görüşler alınmış vatandaşlardan çeşitli yollarla görüşleri alınmış ve nihayetinde yazım sürecine geçildiğinde çok önemli tartışmaları da sürdürmüştür.

Anayasamız artık Türk anayasasıdır. Anayasamızda değiştirilemeyecek 4. maddesi de dahil tartışma konusu değildir. Bunlara hakim olan milli devlet üniter devlet tartışma konusu değildir.

Sadece hükümet sistemi odaklı bir anayasa yenilenmesi süreci yürütülmüştür. Bu kapsamda öncelikle liderler görüşmüş ve her iki partinin lideri bizleri görevlendirmiştir ve biz bu görev doğrultusunda Türk milletinden aldığmız yetki ile yoğun çalışarak ama müzakerede yapıcı etki edici bir tercih ortaya koymak suretiyle uzunca bir süreç nihayet bugün tamamlanmıştır.

Süreç devam ederken seyirci kalmak da mümkündü ama MHP etki edici bir mahiyette sürece yapıcı kendi programını ve siyasi yaklaşımını ve Türk Milleti'nin menfaatleri doğrultusunda görüşlerini sunmuş ve kayda değer önem almıştır. Geldiğimiz nokta itibari ile bu mutabakatı ortaya koyan metin AK Parti tarafından TBMM'ye sunulmuştur.

Ben içerikle ilgili detay paylaşmayacağım. 1982 anayasası daha yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ciddi sapmalar barındıran ve tartışılan bir anayasadır.

En uzun madd e104. maddedir ve bu da Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerini düzenlemektedir.
Bugün geldiğimiz noktada sadece vatana ihanet değil suç ayrımı yapılmaksızın çünkü yetkiler onda olduğuna göre sorumlulukta onda olmak suretiyle suç ayrımı görülmeyerek Meclis'te de 3/2 çoğunlukla Yüce Divan yolu açılmıştır.

İŞTE TEKLİFİN TAM METNİ

Abdülhamit Gül: Vatandaşlarımıza hayırlı olsun. Türkiye'de 2007 yılında yapılan referandum sıonrasında bir fiili durum ortaya çıktı. Milletimiz cumhurbaşkanını ben seçeceğim diye bir irade ortaya koydu. Yürütmede iki başlılık ortaya çıktı. Şu an bir hükümet krizi olmaması iktidarda AK Parti olmasından dolayıdır. Farklı partilerde olan bir çatışmanın bir rejim krizine dönüşme riski karşımızda duruyordu. Kuvvetler ayrılığı anlamındaki değişiklikler söz konusudur. Sistem değişikliğinden dolayı kalkması gereken ibarelerin kalktığı toplam 21 maddelik teklifimizi Ak Parti olarak sunduk.

Seçilme yaşı 18'e iniyor. Genç bir anayasa olacak. Güçlü yasama, güçlü yürütme dedik. 

Hukuk devleti bakımından çok tarihi bir değişikliği ifade etmektedir. Bağımsız ve tarafsız yargı vurgusu önemsediğimiz bir vurgudur. Askeri ve sivil yargı farkı ortadan kalkmaktadır. 

HSYK konusunda bir mutabakat gerçekleştirdik.  HSYK'daki kürsü seçimini kaldırarak yargıdaki kamplaşmayı kaldıran bir teklif metnimiz var. 

Ortak mutabakat, Türkiye'ye özgü olarak her iki partinin ortak uzlaşı metnidir. 

Mehmet Parsak: Tam mutabakat çerçevesinde teklif AK Parti grubu tarafından arz edilmiştir. Tüm siyasi partilerin programlarında artık anayasanın yenilenmesi yönünde söz verilmiştir. Anayasanın yenilenmesi çalışmaları hiçbir zaman gündemden düşmemiştir. Anayasamız Türk anayasasıdır. Anayasamızın hiçbir yerinden Türk ibaresinin çıkarılması söz konusu değildir. İlk dört maddenin çıkarılması söz konusu değildir. Milli devlet ve üniter devlet tartışma konusu değildir. Sadece hükümet sistemi odaklı bir anayasa çalışması yürütülmüştür.