Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depreme Malatya'da yakalanan akraba Doğruyol ile Şanlı ailesinden 11 kişi, kentlerine Kars'tan yardım götüren bir tur şirketiyle Erzurum'a geldi. Palandöken Kayak Merkezi'nde depremzedelere ücretsiz kapılarını açan otele yerleşen 11 kişi, yaşadıklarının etkilerini unutmaya çalışıyor. Depremzede İzzet Şanlı, daha önce 1999 Gölcük depremini İstanbul'da yaşadığını ve bu sarsıntının o depremden hem daha uzun hem de daha korkutucu olduğunu söyledi. Şanlı, binaların çoğunun ikinci depremde yıkıldığını belirtti. Malatya'da apartmanların büyük çoğunluğunun hasar gördüğünü söyleyen Rukiye Doğruyol, "Bina bir saniye içerisinde nasıl dümdüz oldu ve o hale geldi gözümüzün önünden hiç gitmiyor. Şu an rüyada gibiyiz" dedi.
'HERKESE MİNNETTARIZ'
Depremlerin yıkıma neden olduğu illerden getirilen 96 depremzede ise İzmir Çeşme'de konaklayacakları otellere yerleştirildi. Çeşme Belediyesi ile Çeşme Turistik ve Otelciler Birliği organizasyonuyla otobüs ve uçakla ilçeye getirilen depremzedeler yetkililerce karşılandı. Hatay'dan gelen Songül Toprak, "Bizim çok güzel bir memleketimiz vardı yerle bir oldu. Çok şükür hayattayız çocuklarımızla birlikte ama sevdiğimiz insanları, akrabalarımızı, Hatay'ımızı kaybettik. O kadar iyi kalpli insanlar ki... Bize kucak açan Çeşmelilere minnettarız" dedi.
DÖRT OTOBÜSLE ESKİŞEHİR'E GİTTİLER
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından önceki gün deprem bölgesinden yola çıkarılan 4 otobüs kente ulaştı. Kayıt işlemlerinin ardından yemek ikram edilen depremzedeler, otel ve yurtlara yerleştirildi. Adıyaman'dan gelen Ahmet Gültekin, "Adıyaman şu an bitmiş durumda şehir kalmamış. Gidecek yerimiz yok" dedi.
Çeşme'ye gelen Toprak Ailesi, yardıseverlere teşekkür etti.
Palandöken'e gelen depremzedelere ücretsiz kapılarını açan otele yerleşen 11 kişi, depremi unutmaya çalışıyor.
KONAKLAMA İÇİN AFAD'A BAŞVURUN
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) tarafından yapılan açıklamaya göre, barınma ihtiyacı olan depremzedelerin, gönüllü olan otellerde konaklayabilmek için bulunduğu ilin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na (AFAD) veya valiliğine başvuruda bulunması gerekiyor. Deprem bölgesinden kendi imkanları çıkmayı başaranlar ise, gittikleri ildeki AFAD bölge müdürlüğüne başvuracak. Bu kişiler, kimlik ve ikamet bilgileri teyit edildikten sonra kalacakları yerlere yönlendirilecek. Bu arada bedelsiz barınma hizmeti veren otel ve benzeri işletmelerin söz konusu hizmetlerine yönelik KDV ve konaklama vergisi hesaplanmayacak, yapılan masraflar gider olarak kaydedilebilecek.