AB üyesi göçmen kaçakçısı

Yangın görevinde insanlık dramı ortaya çıktı. Yunan sahil güvenlik botu, onlarca göçmeni ıssız bir adacığa bırakarak ölüme terk etti. İHA'lar o anları saniye saniye kaydetti.

Yunanistan'ın sığınmacı politikası insanlık dramına dönüştü. Denizden geri itilen binlerce göçmen dövülerek ölüme terk edilirken, sınırdan geçmek isteyene ise ya şiddet uygulanıyor ya da ateş ediliyor. Dün de Türkiye'nin güney ve batısındaki orman yangınlarını tespitle görevli İHA'lar, Yunanistan sahil güvenliğine ait LS-134 botunu, Kaş'ın güneyindeki Türkiye'ye ait Başak Adası'na yaklaştığını tespit etti. Takip sonucu botun içindeki sığınmacıları üzerinde yaşamın olmadığı Başak Adası'na bıraktığı belirlendi. Yaşananlar İHA ile anbean görüntülenirken bölgeye hemen Sahil Güvenlik yönlendirildi ve ölüme terk edilen göçmenler kurtarıldı.

BU NE İLK NE DE SON!

Yunanistan'ın Ege'de göçmenlere yönelik insanlık dışı uygulamalarının ilk defa yaşanmadığına vurgu yapan kaynaklar, Türkiye'nin orman yangınları ile yoğun mücadele ettiği bir dönemde bu uygulamalarının uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkilerine uygun olmadığını bildirdi.

DENİZİN ORTASINDA BIRAKIYORLAR

■ 4 Temmuz 2021: Yunanistan'da sınırı geçen 60 sığınmacı çırılçıplak soyularak bekletildi ve Türk karasularına geri itildi.

■ 30 Haziran: Edirne sınırında Yunanistan'dan Türkiye'ye yasa dışı yollardan geçmeye çalışan 12'si çırılçıplak 42 sığınmacı yakalandı.

■ 17 Nisan 2021: İzmir Çeşme açıklarında Yunanistan güçleri tarafından üzerlerine benzin dökülerek ölüme terk edilen 41 sığınmacı, Türk Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı.

■ 6 Mart 2021: Mora yarımadasındaki Sparti kentinde yer alan "Sparta Inn" otelinde konaklayan onlarca sığınmacı Yunan polisi tarafından yaka paça dövülerek dışarı atıldı.

■ 1 Mart 2020: Edirne'den Yunanistan'a geçmeye çalışan sığınmacılara Atina polisi gaz bombalarıyla saldırdı. Binlerce sığınmacı yaralandı, 3 kişi de öldü.

'AB POLİTİKASI 2 BİN KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ'

Mülteci insan hakları ve yardım kuruluşlarının hazırladığı raporlarda AB ülkelerinin 40 bin sığınmacıya 'acımasız' yöntemler uyguladığı ve bu nedenle 2 bin kişinin öldüğü ortaya çıktı. Uluslararası Göç Örgütü'nün verilerine göre, Ocak 2020'den bu yana; İtalya, Malta, Yunanistan, Hırvatistan ve İspanya'nın katı göç politikaları işkenceye dönüştü. Sınır Şiddeti İzleme Ağı'nın raporuna göre de Yunanistan, Ocak 2020'den bu yana 6 bin 230 sığınmacıyı geri püskürttü, yüzde 89'unda ise orantısız ve aşırı güç kullandı. Uluslararası Af Örgütü de sığınmacıların Türkiye'ye itilmesinin resmi bir politika haline geldiğini rapor etmişti.