5 yılda 300 proje, 240 milyon hibe desteği, 2700 istihdam

TKDK'nin desteklediği kırsal kalkınma projelerinin açılış törenini dün gerçekleştirdi. 22 milyonu hibe olan 37 milyon liralık 29 tesisin açılışının gerçekleştirdiği programda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Hadi Tunç, TKDK'nin 5 Elazığ'da 300 projeyle sözleşme imzaladığını ve bu yatırımlara 240 milyonluk hibe kaydetti. TKDK'nın desteklediği bu projeler 402 milyonluk yatırım yapıldığını ifade eden Tunç, bu yatırımlar ile 2 bin 700 kişinin de istihdam edildiğini kaydetti.

TKDK, desteklediği 29 tesisin açılışının gerçekleştirdiği programa ilgi de son derece yüksekti. Programa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Hadi Tunç, Vali Çetin Oktay Kaldırım, AK Parti İl Başkanı Ramazan Gürgöze, AK Parti Milletvekili ve yeniden adayı Metin Bulut, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, TKDK Kurum Başkanı Hakan Kalender, Tarım İl Müdürü Turan Karahan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Suat Öztürk, TKDK İl Koordinatör Vekili İbrahim Sertaç Yılmaz, AK Parti Milletvekili adayı Şahin Şerifoğulları ve çok sayıda yatırımcı katıldı. 

29 PROJEYE; TKDK 22 MİLYON HİBE ETTİ 

Tören Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşfnın okunmasıyla başladı. Törenin açılış konuşmasını TKDK Kurum Başkanı Hakan Kalender gerçekleştirdi. Herkesi selamlayarak sözlerine başlayan Kalender, "Bugün TKDK tarafından desteklenen 29 projenin açılışını yapıyoruz. TKDK tarafından bu projelere 22 milyonluk hibe sağladı. Sağladığımız bu hibeler sayesinde Elazığ'da toplam 37 milyonluk yatırım yapılarak yeni istihdam alanları da oluşturulmuş oldu. Sayın bakanımızın kırsal kalkınmaya verdiği önem, Sayın müsteşarımızın gösterdiği gayretle bu çalışmalar artarak devam edecektir. TKDK olarak 2011 yılından itibaren AB Kırsal Kalkınma Programlarını 1PARD Programları kapsamında yatırımcılarla buluşturuyoruz. Elazığ 42 il arasında; en fazla önem verdiğimiz illerin başında geliyor. Şu an burada açılışını gerçekleştirdiğimiz süt ürünleri işleme tesisi Avrupa standartlarında bir tesistir. Elazığ'a katkı sağlayan önemli bir tesistir" dedi. 

"ELAZIĞ BİZLERDEN ÖNEMLİ HİBELER ALDI" 

TKDK olarak 20 farklı kulvarda yatırımcıya destek olduklarını belirten Kalender, "42 il genelinde toplam 12 bin projeye 3,5 milyarlık hibe sağladık. Bu hibeler sayesinde önemli oranda yatırım yapıldı ve 60 bin istihdam oluştu. Elazığ'da 2013 yılından itibaren bizlerden önemli hibeler alarak önemli istihdam sağlayan illerimizden biri olmuştur. Elazığ'da bugüne kadar yaklaşık 300 projeye destek verdik. IPARD 1 Programı kapsamında Elazığ 42 il içerisinde üçüncü sırada yer alarak büyük bir başarı göstermiştir. Üçüncü çağrı dönemimiz ağustos ayında sona erdiğinde birçok projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu hedefimiz çerçevesinde ilk kez küçük ölçekli şirketlerinde ücretsi z bir şekilde proje hazırlamasının önü açıldı. IPARD 11 ile küçük yatırımcının işi kolaylaştırıldı. Ayrıca hibe programlarında kadınlar ve gençlere pozitif ayrımcılık tanınıyor. Türkiye'de proje kültürünün oluşumuna önemli katkılar sunan bir kurumuz. Yatırımcılarımız TKDK'lara giderek gerekli bilgileri alabilirler ve de 444 85 35 No'lu çağrı hattımızdan da sorularına yanıt bulabilirler" diyerek sözlerini noktaladı. Kalender'in ardından söz alan Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ise; "Türkiye her gün biraz daha büyüyüp biraz daha gelişiyor ve adından söz ettiriyor. 2002 yılından beri yapılan yatırımlar Türkiye'nin büyümesine vesile oldu. En önemli yatırımlardan bir tanesi de tarım alanında yapılan yatırımlardır. Tarım alanında yapılan yatırımlar aynı zamanda stratejik birer yatırımdır. Türkiye kendi kendine yeten bir ülke olarak adım adım ilerlemektedir. Elazığ TKDK'nm yapmış olduğu yatırımlar özel bir yer tutmaktadır."dedi. 

"TARIM ÜRÜNLERİNİN ENDÜSTRİ ÜRÜNÜ HALİNE GELMESİ SEVİNDİRİCİ" 

AK Parti Elazığ Milletvekili ve 27. dönem adayı Metin Bulut ise; "TKDK, Elazığ'da çok güzel şeyler yapan kurumlanıl başında geliyor. Geçmişi çok fazla olmamasına rağmen yani beş yıllık bir süre içerisinde yaklaşık yarım milyarlık yatırım yapmış bir kuruluş. Ve bu yarım milyarın yaklaşık 240 milyonu ise hibe eden bir kurumdan bahsediyoruz. Geçmişte kredi bile almak mümkün değilken, vatandaşımızı sanayiye ve tarıma yönlendirmek adına yapılan projeler bunlar. TKDK'nm 42 ilde çalışması var. Bu anlamda Elazığ'ın performansı bir hayli yüksek. Böylesi güzelliklerin sürdürülmesi adına istikrarın güçlü Türkiye'nin ve güçlü meclisin devam etmesi gerekiyor. Az önce Sayın başkanımızın da ifade ettiği gibi Türkiye %7,4 büyüdü. Allah'ın izniyle 24 haziran sonrası güçlü bir meclisle bu kat kat artacaktır. 29 tesisimizin hayırlı olmasını istiyorum bu tarım ürünlerinin endüstri ürünü haline gelmesi de sevindirici yatırımcıları kutluyorum" dedi. 

"TARIM ALANLARIMIZIN %75'Nİ KULLANIYORUZ" 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Hadi Tunç ise, "Bakanlığımız tarafından Elazığ'da desteklediğimiz programların açılış merasimi için buradayız. İşletmelerimizin açılışının hayırlı olmasını temenni ediyorum. Müsteşar olduktan sonra İlk kez Elazığ'da güzide bir topluluğa hitap etmekten mutluyum. Dünyada yaklaşık 13 milyar hektar tarım alanı var. Bunun 5 milyar hektar alanı tarıma elverişli ve bununda 1,5 milyarlık hektar alanı işletilebilmekte. Ülkemizde ise; 24 milyon hektar tarım alanı var. Bunun %75'ni kullanmaktayız. Artırarak bu durumu sürdürmeliyiz. Mera ve tarım alanlarımızın sürdürülebilir olması önemli. Bu yüzden sizlerinde desteğini ve gayretini talep ediyoruz" dedi. 

"TARLADAN SOFRAYA HER AŞAMA DENETLENİYOR" 
Tarım arazilerimizin hızla azaldığına dikkat çeken Tunç," Gıdayı üretebilmek ve güvenli şekilde tüketime sunmak için çabalıyoruz. Tarımsal üretim ve gıda güvenliği gelecekte çok daha stratejik bir alan olacaktır. Biz bakanlık olarak bu gerçeklikten kopmuyoruz ve popülizmden uzak çalışıyoruz. Tarladan sofraya her aşamayı denetliyoruz. Çiftçilerimizin ve üreticilerimiz yanında olduk. Sektörün gelişmesi adına çalışmalar 
ortaya koyduk. Son 15 yılda yaklaşık 117 kat trilyon destek verdik. Sektörün büyümesi ve gelişmesi için devletin tüm imkanlarını seferber ettik. Bu kapsamda 2002 yılında 36.9 milyar olan tarımsal hasılamız, bugün 188.6 milyar TL'ye ulaşmıştır. Tarım ürünlerinde ki toplam ihracatımız ise 2012 yılında 3.7 milyar dolar iken, 2017 yılında 16.9 milyar dolara çıktı. Tarımda son 15 yılda yıllık ortalama yüzde 6 büyüme gerçekleşti" diyerek büyüme rakamlarında rekorlar kırdığımızı aktardı. 

ELAZIĞ'A NELER YAPILDI 
Elazığ'da bakanlık olarak yaptıkları faaliyetleri de aktaran Tunç, "Son 15 yılda Hayvancılığa 250 milyonluk hibe desteği, 746 milyon nakdi tarımsal destek Elazığ'a sağladık. Tarımsal üretim değeri son 15 yılda 7 kat arttı. 2017'de 2,6 milyar TL'ye ulaştı. Birçok desteğin yanı sıra genç çiftçilerimize de şu şekilde destek verdik: 2016 yılında; 207 projeye 6,2 milyon TL, 2017 yılında 226 projeye 6,8 milyon TL destek verdik. Yem bitkileri desteğini de arttırdık ve son 16 yılda Elazığ'a 38 milyonluk yem bitkisi desteği sağladık. DAP (Doğuanadolu Kalkınma Projesi) kapsamında ise ahır ve ağıl yapımına ise 14,5 milyonluk yatırım yapıldı. Arazi toplulaştırma kapsamında 36,5 milyon TL kaynak kullanarak 413 bin hektarlık alanda tamamladık. Kırsal kalkınmaya desteklerimiz devam edecektir" diyerek Elazığ'da TKDK hibelerinden iyi yararlanan bir il olduğunu da vurguladı. TKDK'mn 5 yılda Elazığ'da 300 projeyle sözleşme imzaladığını belirterek bu yatırımlara 240 milyonluk hibe yaptığını ve Elazığ'a toplamda 402 milyonluk yatırım yapıldığını ve burada 2 bin 700 kişinin istihdam edildiğini kaydetti ve yatırımcıları överek sözlerini tamamladı. 

"OSB'DE 10 BİNİ AŞKIN İSTİHDAM OLACAK" 
Açılış töreninde son olarak söz alan Vali Çetin Oktay Kaldırım ise; "Rahmet ayında, yatırım bereketi yağdı. Allah hayırlı etsin bu yatırımlar ülkemize katma değer versin. Elazığ, büyüyüp gelişti. Türkiye ye ciddi 
katkılar sağlıyor. Özellikle belli alanlarda Elazığ artık odaklı çalışıyor. Ne yapması gerektiğini biliyor. Proje odaklı çalışıyor. Dolayısıyla sektörel olarak da özellikle hayvancılık ve tarım sektöründe ciddi güzel çalışmalar yapıyor. Şu anda içinde bulunduğumuz OSB'de 237 işletmeden müteşekkir. İnşallah devam eden yatırımların tamamlanmasıyla birlikte 10 bini aşkın istihdam sağlayacak. Türkiye'nin göz bebeği OSB'lerden birisi. İnşallah değerini daha da arttıracak. Sadece içinde bulunduğumuz 5. kısım da 37 işletme faaliyette ve 12 tane de devam eden işletme inşaatı var" ifadelerini kullandı. 

KARAKOCAN DA SERA OSB'Sİ MÜJDELEDİ 
Şimdiye kadar Elazığ'ın kamu yatırımları ile adından söz ettirdiğini vurgulayan Vali Kaldırım,"Alt yapılarını tamamlayan ve yatırım ortamını güzel ve hızlı bir şekilde geliştiren İlimiz İnşallah özel yatırımcı içinde bir parlayan yıldız, bir cazibe merkezi konumuna gelecektir. Hayvancılık ve BESİ OSB'nin çalışmaları devam ediyor. Elazığ hayvancılık ve tarımda arzuladığı istediği hak ettiği yere gelecektir. İnşallah Karakoçan'da termal suyu bulduk. Orada da hemen çalışmalar başladı. İnşallah orada da bir sera OSB'si 3 bin dönümde kurulacaktır. Karakoçan, Kovancılar ve Palu ile ilgili tarımsal ürünler ihraç edilecektir. Birde Elazığ ortak akılla yönetiliyor ve dersine iyi çalışıyor. Dünyadaki şehirlerle rekabet eden bir şehir konumunda hedeflerini koyan bir şehiriz. Odaklı ve hedefii çalışan bir şehir bu yatırım ikliminin oluşumunda şehrin bütün aktörlerinin katkısı var. Elazığ birlikte hareket ettiği sürece büyümeye devam edecektir. Elazığ'ın marka değerini artıracak ürünlerin endüstriyel hale gelmesi önemli " diyerek sözlerini Elazığ'da yatırım yapan yatırımcıları ve TKDK'yı överek ve de Elazığ'ın yabancı yatırımcıların dikkatini çeken şehirlerin başında olduğunu belirterek tamamladı. Törenin sonunda yatırımcılara hibe bedellerini yansıtan temsili çekler takdim edildi. Kurdele kesimi ve tesis gezisi ile tören son buldu.