2 bin hektardan vazgeçtik arama bile yapılmayacak

Eti Bakır Genel Koordinatörü Ünsal Arkadaş, ''Cerattepe'de 4.406 hektarlık alanın 2 bini su, turizm ve yerleşim bölgelerini kapsıyor. Bu alanın ruhsat dışı olmasını istedik, bırakın maden çıkarmayı arama bile yapmayacağız'' dedi.

Süleyman Şen

Cengiz Holding, çevrecilerin eylem yaptığı Artvin Cerattepe’deki maden ocağının kapılarını basına açarak tüm iddialara yerinde cevap verdi. İki ay sonra üretime başlayacak olan madeni gazetecilere gezdiren Eti Bakır Genel Koordinatörü Ünsal Arkadaş, tüm soruları cevaplandırdı. Arkadaş, "Arama ruhsatımızın olduğu 4 bin 406 hektarlık alanın yaklaşık 2 bin hektarı su, turizm ve yerleşim bölgelerini kapsıyor. Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne resmi başvuruda bulunarak bu alanın 2 bin hektarının ruhsat dışına çıkarılmasını istedik" diyerek, iddialara yanıt verdi. 

ARTVİN'İ BEN DE DÜŞÜNÜRÜM

Madende tüm kuralların harfiyen yerine getirildiğini ifade eden Arkadaş, maden sahasının daraltılmasını istediklerini ve böylece ruhsattaki 4 bin 406 hektarlık alanın 2 bin hektarından vazgeçtiklerini söyledi. Arkadaş, "Ben de Artvinliyim ve Artvin’i herkes kadar düşünürüm. Ülkemi de düşünürüm. Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne geçen yıl resmi başvurumuzu yaptık. Kendi isteğimizle vazgeçtiğimiz 2 bin hektarlık alanda bırakın maden çıkarmayı arama bile yapmayacağız" dedi.

TELEFERİK ÇÖZÜMÜ

Madene karşı çıkışın hiçbir temele dayanmadığını anlatan Arkadaş, "Sizin de gördüğünüz gibi maden ve su kaynakları ayrı dağlarda. Çalışma, yüzey suyuna hiçbir zarar vermiyor. Herkesin içi rahat olsun" dedi. Binlerce kamyonun ormanda maden taşıyarak faunaya zarar vereceği iddialarına da cevap veren Arkadaş, "Kamyonlar otoyolda nasıl bir tünele giriyorsanız öyle bir tünelden yeraltına inecek. Oradan aldıkları madeni tünelin girişindeki teleferiğe taşıyacak" ifadelerini kullandı.

SİYANÜR HAVUZU YOK

Cerattepe'de altın çıkarma projelerinin olmadığını belirten Arkadaş, "Bakır madenini çıkarma ve taşıma dışında Cerattepe’de başka tesis olmayacak. Zenginleştirme işlemi yapılmayacağı için siyanür havuzu da kurulmayacak. Maden çıkarıldıktan sonra Samsun’a taşınacak ve tesislerimizde işlenecek. Olmayan siyanür havuzunun Artvin’e zarar vermesi mümkün değildir" dedi.

1.5 MİLYAR $'LIK İTHALATA ÇARE

Madenin 14 yıl işletileceğini anlatan Arkadaş, şöyle konuştu: "Bu madenden toplam 20 bin tonluk saf bakır elde edilecek. Her yıl 4 milyar dolarlık bakır ithal ediyoruz. Bizim madenimizden 14 yılda çıkacak bakırın ekonomik değeri, bugünkü fiyatıyla 1.5 milyar dolar. En azından 1.5 milyar dolarlık bir ithalatın önünü kesmiş olacağız."

EN AZ 35 BİN AĞAÇ DİKİLECEK

Bölgede 50 bin ağaç kesileceği ve dünyanın 100 büyük ormanından birisinin bitirileceği iddialarına da cevap veren Arkadaş, şöyle konuştu: "Sadece 3 bin 500 ağaç kesilecek. İnşaat sahası üzerindeki yüzey toprağı sıyrılacak ve depolanacak. Madenin faaliyetinin sona ermesinin ardından bu toprak geri serilecek ve bölge ağaçlandırılacak. 3 bin 500 ağacın en az 10 katını bölgeye dikeceğiz."