AA
Yanlış bilgileri dolaşıma sokarak halkın iradesini hedef aldılar. Umutsuzluk yaymak için asılsız haberler yayınladılar. Darbecilere karşı şanlı bir direniş sergileyen milletin arasına nifak tohumları sokmak için mesnetsiz tartışmaları gündeme getirdiler.
Milletini, darbecilere karşı direnmeye davet eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef aldılar. Halkın Cumhurbaşkanlığı makamına ve Erdoğan'a olan güvenini zedelemek için türlü yalanlar uydurdular. Bu dezenformasyon fırtınasına uluslarası kurum ve odakları da alet ettiler.
Henüz hain girişimin ilk saatlerinde, 16 Temmuz gecesinin ilk dakikalarında bir tweet atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçağının Almanya'ya yöneldiğini iddia ediyordu paylaşım. Yalanlandı. Erdoğan'ın ülkeyi terk ettiğine dair bir dedikodu çıkarıp halkın direncini kırmayı hedefliyorlardı. Erdoğan'ı bilenler, onun böyle bir gecede milletinden ayrı hareket etmeyeceğini de biliyordu. Yine de yalanı sürdürdüler. İlk yalan tutmayınca Almanya'ya iniş yapamayan uçağın 'iltica talebiyle' Londra'ya yöneldiğini öne sürdüler. Bunun da yalan olduğu kısa süre içinde ortaya çıktı.
UYDURMA TALİMATLAR TWITTER'DA
Halkın hain darbecilere karşı dimdik duruşunu, canını tehlikeye atışını ve mücadelesini sekteye uğratmak bir diğer amaçlarıydı. İstanbul Emniyet Müdürü'nün tüm emniyet personeline talimat verdiği, 'Darbeye direnmeyin ve teslim olun' dediği yalanını ortaya attılar. Bu yalanın sahada bir karşılığı yoktu. Fedakar polis, vatandaşlar ile omuz omuza darbecileri derdest ederken sokakta olan kimse buna inanmazdı. Ancak direnişin büyümesini engellemek, darbecilere moral vermek ve dünyaya sahte bir mesaj duyurmak için bu yalanı da dolaşıma soktular.
Yine aynı amaçla başka ülkelerde yaşanan çatışmalardan kırpılan görüntüleri Türkiye'de olmuş gibi dolaşıma soktular. Darbe girişiminin başarılı olduğu algısını yaratmaya çalıştılar.
DARBE GİRİŞİMİ BİTTİ, DEZENFORMASYON FIRTINASI BİTMEDİ
Dezenformasyon fırtınası darbeden sonra da devam etti. Darbeciler emellerine ulaşamamışlardı ama millet Demokrasi Nöbeti için ülkenin dört bir yanında meydanlarda sabahlıyordu. Bu ruhu yok etmek amacıyla İstanbul'un 19 yerinde bomba patlayacağı iddiasını sosyal medyada yaydılar. Amaçları "Canımız güvende değil" algısı oluşturup, 15 Temmuz ruhuna zarar vermekti.
Yedinci yıl dönümünü yaşadığımız 15 Temmuz gecesi, şehitlerin kanı ve gazilerin cansiperane mücadelesi sayesinde tarihe milletin zafer kazandığı bir gece olarak yazıldı. Ancak o gece yaşananları unutmamalı. 15 Temmuz gecesi kullanılan dezenformasyon teknikleri, önümüzdeki krizlerde toplumu yönlendirmek, direncini kırmak, ümitsizliğe sürüklemek ve karışıklık çıkarmak gibi amaçlarla tekrar tekrar kullanılabilir.