15 soruda 14 Mayıs

14 Mayıs'ta yapılacak seçimler, 11 ili etkileyen depremler nedeniyle yeni önlemlerle yürütülecek. 4 cumhurbaşkanı adayı ve 4 ittifakın yarışacağı seçimde bir pusulanın geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek.

Türkiye, 14 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için sandığa gitmeye hazırlanıyor. Seçime ilişkin 15 soru ve yanıtları şöyle:

■ 1- 11 ilde oy verme işlemi nasıl yapılacak?

Deprem bölgesinde eskiden hangi okullara sandık kuruluyorsa aynı okullara yine sandık kurulacak. Okullar yıkılmış ya da hasar görmüş olsa bile bahçesine konteyner konarak oyların kullanılması sağlanacak.

■ 2 - İl değiştiren depremzede seçmenlerin kullandığı oy hangi seçim çevresi için sayılacak?

Seçmenler, adres kaydını nereye aldırırsa orada oy kullanacak, oylar o seçim çevresi için sayılacak.

■ 3 - Tutuklu ve hükümlüler nasıl oy kullanacak?

Ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlüler için cezaevlerinde sandık kurulacak. Sandıkların konulacağı yer, cezaevi yönetiminin görüşü alınarak belirlenecek.

■ 4- Seçimde kaç cumhurbaşkanı adayı yarışacak?

YSK'nin Resmi Gazete'de yayımlanan kesin aday listesine göre, seçimde 4 aday yarışacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ile Sinan Oğan cumhurbaşkanı adayı olarak seçime girecek. YSK'de çekilen kuraya göre oy pusulasında 1. sırada Erdoğan, 2. sırada İnce, 3. sırada Kılıçdaroğlu, 4. sırada Oğan yer alacak.

■ 5- Cumhurbaşkanı adayları oy pusulası nasıl olacak?

Oy pusulasında, "Cumhurbaşkanı adayları" ibaresi ile YSK'de çekilen kuraya göre sırasıyla adayların adı ve soyadı yer alacak. Cumhurbaşkanı adaylarının kendilerine ayrılan sütun içine arka fonu beyaz vesikalık renkli fotoğraflarının altına nüfus kayıt örneğindeki ad ve soyadları, 13 punto ve büyük harflerle yazılacak.

■ 6- Hangi partiler ittifak yaparak seçime girecek?

AK Parti, MHP, BBPve Yeniden Refah Partisi'nin "Cumhur İttifakı" adıyla seçime girmesine ilişkin protokol 24 Mart'ta YSK'ye sunuldu. İttifaka mensup 4 parti kendi logosuyla seçime girecek. HÜDA PAR, seçime AK Parti listelerinden gireceğini açıkladı. "Millet İttifakı"nı CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti oluşturuyor. Yeşil Sol Parti, TİP ve EMEP "Emek ve Özgürlük İttifakı" adıyla katılma kararını içeren protokolü YSK'ye 24 Mart'ta sundu HDP de Yeşil Sol Parti listelerinden seçime gireceğini açıkladı. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz'ün imzalarını taşıyan ve "Ata" adı verilen ittifaka ilişkin protokol de aynı gün teslim edildi.

7- Milletvekili aday listeleri ne zaman YSK'ye teslim edilecek?

Siyasi parti genel merkezleri, seçime katılacakları seçim çevrelerine ait aday listelerini 9 Nisan günü en geç saat 17.00'ye kadar YSK'ye teslim edecek. Bağımsız milletvekili adayları da aynı gün saat 17.00'ye kadar il seçim kurullarına başvuru yapacak.

■ 8- İttifak yapan partiler, oy pusulasında nasıl yer alacak?

Partilerin logoları, isimleri, genel başkanlarının adları ile partiler için ayrılan her sütunun altında, milletvekili adaylarının isimleri de belirtilecek.

■ 9 - Seyyar sandıklarda kimler oy kullanacak?

Hastalığı, engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluşturuldu.

■ 10- Oy pusulaları tek zarfta mı olacak?

Seçmenler, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak.

■ 11- İttifak oyları nasıl sayılacak?

Seçim yasasında gerçekleştirilen son değişiklikle yüzde 10 olan ülke seçim barajı, bu seçimde yüzde 7 olarak uygulanacak. İttifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin çıkaracağı milletvekili sayısı, her seçim bölgesinde elde ettiği geçerli oy sayısı esas alınarak, yani D'hont sistemine göre oransal belirlenecek.

■ 12 - İttifaktaki kaç parti seçim barajını aşmış sayılacak?

İttifakın aldığı oy toplamı genel baraj olan yüzde 7'yi geçtiğinde ittifak içindeki tüm partiler barajı geçmiş sayılacak.

■ 13- Yurtdışındaki seçmenler için kaç ülkede sandık kurulacak?

75 ülke ve 156 yerdeki yurtdışı temsilciliğinde sandık kurulları oluşturuldu.

■ 14- İlk önce hangi oy pusulası sayılacak?

Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım yapılacak. Bir pusulanın geçersiz olması, diğerinin geçersiz yapmayacak.

15- Türkiye genelinde hangi saatler arasında oy verilecek?

Türkiye genelinde oy verme işlemi 08.00 ila 17.00 saatleri arasında yapılacak.