MİRAY ÇİMEN
Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, grubun gelecek yatırımlarına ve yurt dışı projelerine ilişkin soruları yanıtladı. ABD’li panel üreticisi First Solar’la 26 ülkede dağıtmak üzere bir sözleşme imzaladıklarını hatırlatan Ak, bu anlaşmayla First Solar’ın ilk defa kendi panellerini satma yetkisini başka bir şirkete verdiğini söyledi.
HEDEF 10 BİN MEGAVAT
First Solar’ın Türkiye’yi ve bölgeyi ciddi bir potansiyel olarak gördüğüne dikkat çeken Ak, “First Solar yönetimi bize bin megavatın üzerinde bir kapasiteye ulaşabilirsek, Türkiye’de fabrika kurabileceklerini söyledi. Yıllık üretim güçlerini 3 binden 6 bin megavatlara, sonrasında da bu tür yeni açılımlarla 10 bin megavata çıkarmayı hedefleyen First Solar’la bu hafta ABD’de Türkiye’de kurulması planlanan panel fabrikası konusunu görüşeceğiz” diye konuştu. Güneş enerjisinde panel pazarının potansiyeline bakıldığında, Türkiye’de mutlaka fabrika kurulması gerektiğini vurgulayan Ak, “Şu anda piyasada panel yok. First Solar diyor ki ‘biz 2018, 2019’u sattık, isterseniz 2020’ye panel verelim” dedi. Ak, First Solar ile yaptıkları sözleşme kapsamında 5 yıllık distribütörlük hakları bulunduğunu da belirterek, “İlk yıl 300 megavatlık panel sattık, gelecek yıl için 400 megavatlık hedefimiz var. İlk yurtdışı satışı Ukrayna’ya gerçekleştirdik. Kazakistan’da 50 megavatlık panel için görüşüyoruz. Romanya’ya bakıyoruz, Arnavutluk da var. Firma bu süreci tamamen bize bıraktı” ifadelerini kullandı.
KUDÜS’E GÜNEŞ SANTRALI
Ak, Pakistan’da daha önce yaptıkları 50 megavatlık rüzgar enerjisi santralından sonra şimdi de güneş enerjisinde çalışmaya başladıklarını aktaran Sinan Ak, “Kazakistan’dan Bangladeş’e, Endonezya’dan Pakistan’a kadar olan bölgede güneş, jeotermal ve rüzgar santralı yatırımları yapmak istiyoruz. Batı Şeria’nın yüzde 30’unda elektrik dağıtımı yapan Kudüs Elektrik şirketiyle de 30 megavatlık bir güneş santrali kurma planımız var” diye konuştu.
Türkiye güneşte
Hub olabilir Türkiye’de çatılara kurulacak güneş paneli bakımından ciddi potansiyel olduğunu belirten Ak, “Türkiye’nin önünü açsanız, 20 bin, 30 bin megavata kadar çıkabilir. Ben Türkiye’nin güneş enerjisinde bir hub olabileceğini düşünüyorum. Gelecekte evlerde de aynı bir klima kurulumu yapar gibi anahtar teslim güneş panelleri kurulacak” dedi.
Dağıtıma 360 milyon yatıracak
Ak, yurtiçindeki enerji yatırımlarında ise hedeflerinin değişmediğini ve pazar payında yüzde 5’e doğru ilerlediklerini söyledi. Dağıtım tarafında Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ’yi 360 milyon dolara satın alarak sektörde yeni bir adım attıklarını ifade eden Ak, “Hizmet bölgelerimizde elektrik dağıtımına 2020’ye kadar 360 milyon lira yatırım yapacağız, yüzde 10 paya ulaşacağız” dedi.