BETÜL OĞUZ
Zeytinlik sayısını her geçen yıl artıran ve korumaya alan hükümet şimdi de, İspanya ve Fas'tan sonra Türkiye'yi dünyanın en büyük zeytin ülkesi yapacak bir projeyi hayata geçiriyor. Hazırlıkları süren "Zeytin Koleksiyonu" ve "Zeytin Gen Bankası" bu yıl içinde hizmete girecek. Zeytin çeşitliliğini geliştirecek olan projeyle dünya zeytin gen kaynaklarının Doğu Akdeniz havzasında koruma altına alınması amaçlanıyor.
3.8 MİLYAR DOLARLIK KATKI
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, zeytin sektöründe uluslar arası işbirliğinin teşvik edilmesi, zeytin ve zeytinyağı tüketiminin arttırılması ve ticaretinde belli bir standardizasyonun sağlanması amacıyla dünyanın 3’üncü büyük Zeytin Koleksiyon ve Gen Bankası’nı bu yıl İzmir’de hizmete sokacak. Dünyanın bütün zeytin çeşitlerinin bir arada bulunacağı, gen bankası niteliği taşıyacak olan merkezde, tescilli bin 200 çeşit zeytinin gen kaynakları toplanarak korunacak. Toplanan veriler dünya mirası olarak gelecek kuşaklara bırakılırken, 2023 yılında zeytin ve zeytinyağı ihracatının ekonomiye 3.8 milyar dolar katkı sağlaması hedefleniyor.
Yeni araştırmacılar yetişecek
Kurulacak merkez, hem dünya zeytinciliğine hem de Türkiye ekonomisine destek sağlayacak. Zeytin koleksiyonunun kurulmasının diğer bir amacı ise, bilim dünyasına kaynak oluşturmak. Modern yetiştirme teknikleri, modelleri ve farklı adaptasyon koşullarında araştırma yapılırken; yurt dışı ile yapılacak işbirlikleri sayesinde uzman kişiler bir araya getirilecek ve yeni araştırmacıların yetişmesi sağlanacak.
171 MİLYONA YÜKSELDİ
AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında Türkiye’nin zeytin ağacı varlığı 100 milyon iken, başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumların verdiği destekle bu rakam 2005'te 113, bu yıl ise 170 milyona yükseldi. Bu veri ısrarla bazıları tarafından görmezden geliniyor.