Yıllık izne hafta sonu dopingi

Yıllık izne çıkan çalışanlar için hafta tatilleri de bu süreye ekleniyor. 14 gün izni olan bir çalışan 16 gün sonra işbaşı yapıyor. Hafta tatili iki gün olanların durumu ise daha avantajlı

1

Yaz aylarında izin konuları çokça tartışılıyor. İzin süreleri yasada açıkça belirtiliyor. İzinler, kıdeme göre 14'ten başlayıp 26 güne kadar çıkıyor. Burada tartışma konusu olan ise hafta tatillerinin bu izinlere eklenip eklenmeyeceği. Aslına bakarsanız burada da bir tereddüt yok. İş Kanunu'nda açık bir hüküm var. "Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz" deniliyor. Yani 14 gün izni olan bir çalışan bu süre içinde iki tane pazar gününü de geçireceği için toplamda 16 gün izin yapabiliyor. Eğer bu izin süresi içine Ramazan Bayramı denk gelirse buna 3.5 gün daha ekleyerek 17.5 güne çıkarabiliyor. Tartışma buradaki "hafta tatili" ibaresinden çıkıyor. Çünkü birçok işyerinde çalışanlar için hafta tatili 2 gün olarak uygulanıyor.

PAZARTESİ İZNE ÇIKARSA…

Örneğin bankalarda cumartesi ve pazar günleri çalışma olmuyor. Sabah'tan Faruk Erdem'in yazısına göre, haftada 2 gün izin yapan bir çalışan, yıllık iznini kullanırken hafta tatili hakkını kullanabiliyor. Örneğin bir banka çalışanı izninin 5 günlük kısmını kullanmak isterse, pazartesi günü izne çıktığında 5 gün sonunda cumartesi işbaşı yapması gerekir. Ancak banka o gün kapalı olduğu için pazartesi işe gidecektir. Bu çalışana 'sen yıllık izninden 7 gün kullandın' denilemez. Bir önceki hafta sonunu da düşününce toplamda 9 gün izin yapmış olur. Bu çalışan çarşamba günü izne çıkarsa izinden hafta sonu düşüldüğünde 5 günü bir sonraki çarşamba tamamlayıp işe dönmesi gerekecektir. Yani izin yapılan güne değil, işçinin çalışmadığı güne bakılacaktır.

SÜRE DEĞİŞİYOR

1-5 yıl (dahil) çalışan en az 14 gün. 4 5-15 yıl arası çalışan en az 20 gün. 4 15 yıl (dahil) ve fazla çalışan en az 26 gün.