ÖZGÜL ÖZTÜRK
Yazılımdan, elektroniğe, telekomünikasyondan savunmaya bünyesinde 472 şirketi barındıran Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Yıldız Teknopark, sunduğu avantajlarla genç girişimlerin de tercihi oluyor. Yıldız Teknopark bünyesindeki Yıldız Kuluçka Merkezi'nde 150 start-up faaliyet gösteriyor. Bu merkezde özellikle kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık yaptıklarına dikkat çeken YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdür Yardımcısı İsa Turgut İnci,
60 FİRMA KURDULAR
"Kuluçka merkezimizdeki 150 firmanın yüzde 40'ı kadın girişimlerden oluşuyor. Yıldız Teknopark'ta kadın girişimcilere kapalı ofis olanağı sunuyoruz. Girişimcilerimiz burada internet, elektrik veya suya da para ödemiyor. Eğer bir donanım ürünü geliştiriyorlarsa CNC tezgahlarımızda bunların prototipini üretme olanağı da sunuyoruz" dedi. Merkez'in yetenekli girişimleri kuluçka aşamasında keşfederek şirketleşmelerine destek olduğunu ifade eden İnci şunları kaydetti: "Girişimcilerimizin geliştirdiği ürün ve hizmetleri sanayiciye göndererek üretime geçmesine ön ayak oluyoruz. Böylece hali hazırda yurt dışından ithal edilen teknolojiler yerli imkanlarla üretiliyor. Üniversite-sanayi işbirliğiyle akademisyenler doğrudan pazara açılma olanağı bulurken sanayicinin üretim maliyetleri düşüyor, Türkiye'nin de dış ticaret açığı azalıyor." 2020 yılında 157,2 milyon TL yatırım alan Yıldız Kuluçka Merkezi firmaları, bu yılın ilk 8 ayında 7.5 milyon TL yatırıma imza attı. Yıldız Teknopark'tan bugüne kadar yapılan 57,7 milyon dolarlık ihracatın 485 bin dolarını kuluçka merkezi firmaları gerçekleştirdi.
Zeytin çekirdeğinden bitkisel deri
Babasının kahvaltıda 'mideme iyi geliyor' diye yuttuğu zeytin çekirdeğini iş fikrine dönüştüren girişimci Duygu Yılmaz, Yıldız Kuluçka Merkezi'nde faaliyet gösteren başarılı girişimcilerden biri. Zeytin çekirdeğinden biyoplastik üreten Yılmaz, Biolive isimli firmasında tekstil devlerine vegan deri, içecek sektörüne bitkisel plastikten bardak yapıyor. Zürih ve Washington DC merkezli Global Eco Plastics şirketiyle satış ortaklığı da yapan Duygu Yılmaz, Tuzla'daki üretim tesisi 2022'de devreye girince biopolimer üretimini artıracak. Biolive'e en son girdiği değerlendirmede 30 milyon dolar değer biçildi.
Sanayiciye yerli otonom robot
Yıldız Teknik Üniversitesi'nde çalışan iki akademisyen Doç. Dr. Sırma Yavuz ve Dr. Öğretim Üyesi Erkan Uslu tarafından 2017 yılında kurulan Polonom Teknoloji de hem dış ortam hem iç ortamda çalışan otonom araçlar için akıllı çözümler üretiyor. Doç. Dr. Sırma Yavuz, "Bilimsel çalışmalardan, uluslararası projelerden ve yarışmalardan edindiğimiz bilgi birikimimizi, yeni dönemde sanayinin de hizmetine sunmak arzusundayız. Bu yılın üçüncü çeyreğinde lanse edeceğimiz patentli Polobox ürün ailemizle, sanayinin yerli üretim akıllı robot sistemlerinin ihtiyaçlarını büyük oranda karşılamayı amaçlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
PLASTİK ATIKLARI PARÇALAYAN BAKTERİ
'PETMAN' adında plastik parçalayan bir bakteri geliştiren girişimci Begüm Esra Aytan da 40 derece sıcaklıkta plastik atıkları hammaddeye dönüştürmeyi başardı. Biyoteknoloji startup'ı GeneOn'un kurucusu Begüm Esra Aytan, "İşlem sonucu açığa çıkan ve ülkemizde üretimi mümkün olmayan petrol türevli bu hammaddeler, uzun süreçte ülkemizin ve plastik firmalarının hammadde konusundaki dışa bağımlılığını en aza indirgemeyi amaçlıyor" diyor. Burcu Geneci isimli kadın girişimci tarafından 2019'da kurulan Monday Hero da başarılı girişimcilerden bir diğeri. Mobil yazılımcılar ve yazılım şirketleri için çözümler geliştiren Monday Hero, 9.3 milyon TL değerlemeyle tohum yatırımı aldı.