Yerli ve milli tohumlar Kanada'ya kadar uzandı

‘Taner', ‘Yavuz' ve ‘Tuğra' ismiyle geliştirilen yerli ve milli tohum çeşitleri tanıtıldı. TAGEM Genel Müdürü Birişik “Geliştirdiğimiz çeşitler dünyanın dört bir yanında ekiliyor. Kanada ve Güney Kore'ye bile gidiyor” dedi.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Nevzat Birişik, yürütülen ıslah çalışmalarıyla geliştirilen yerli ve milli tohumların, Kanada'dan Güney Kore'ye kadar çok geniş bir coğrafyada ekildiğini bildirdi. Konya'nın Çumra İlçesi'nde, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından, 'Taner', 'Yavuz' ve 'Tuğra' ismiyle geliştirilen yerli ve milli tohum çeşitlerinin tanıtılması için tarla günü ve hasat şenliği düzenlendi. Birişik, önemli tarımsal çalışmalara imza attıklarını söyledi.

BİN YIL KALACAK MİRAS

Türkiye'de 48 enstitünün hız kesmeden ıslah çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Birişik, "Bir buğday ıslahı kabaca 15-20 yıl sürüyor. Bazen başlayan kişi bile sonucunu görmüyor. Geliştirdiğimiz çeşitler dünyanın dört bir yanında ekiliyor. Sadece Türkiye'de değil, Özbekistan, Afganistan, Kenya, Uganda, Rusya, Ukrayna, Amerika, Kanada, hatta Kazakistan, Güney Kore'ye bile gidiyor" ifadelerini kullandı. Bugün yürütülen çalışmaların, bin yıl sonrasına kalacak önemli bir miras olduğuna dikkati çeken Birişik, şöyle devam etti:

VERİM 4 KAT ARTIRILDI

"Enstitümüze ismini veren Bahri Dağdaş'a da şükran borcumuzu belirtmeliyiz. Bakanlığı döneminde bugün ürettiğimizin dörtte birini üretiyorduk. İnsanların büyük bir kısmı açtı. Yaptığı şey, kurak iklimde daha çok verim veren çeşitleri geliştirmekti ve biz sadece onun yaptıklarıyla ülke verimini dört kat arttırdık. Biz ne yaparsak yapalım, çalışmalarımızın hedefe ulaşması lazım. Çiftçinin tarlasına, vatandaşımızın kaşığına, sanayicimizin fabrikasına, hiç tanımadığımız Filipinler'deki bir çocuğun ilacına ulaşması için bu emekler lazım."

İKLİMSEL ŞARTLARA UYUMLU

İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin de, çalışmaların, sürdürülebilir tarım açısından hayati önem taşıdığını kaydetti. Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü Dr. Fatih Özdemir ise, 'Taner' çeşidinin hem kuraklığa hem de sulu tarıma yatkınlığıyla iklimsel şartlara uyum sağlayabildiğini söyledi.

'GACER' BUĞDAYININ EKİM ALANI GENİŞLİYOR

Kayseri'de Kocasinan Belediyesi öncülüğünde ıslah edilen ve 28 kromozomu ile genetiği bozulmadan günümüze kadar gelen gacer buğdayının ekildiği tarlada ilk hasat gerçekleştirildi. Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, şöyle konuştu: "Bu noktada bizim ata tohumumuz olarak bildiğimiz gacer buğdayının ekimi için geçen yıl yola çıktık. Şimdi de burada hasadına başlıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu hasat etmiş olduğumuz buğdayı çiftçilerimize dağıtarak Kayseri'mizde ve yöremizde daha da fazla ekilir, biçilir hale gelmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bütün amacımız ve gayemiz bir yandan tarımsal üretimin artırılması bir yandan da ata tohumlarının yeniden bu topraklarla buluşmasını sağlayabilmek."