Yerli tohumla hedef yüzde 20 verim artışı

Türkiye'nin en büyük buğday unu üreticilerinden ve ihracatçılarından biri olan Doruk Un, pandemi, savaşlar ve iklim değişiklikleri sebebiyle önümüzdeki süreçte ülkelerin en büyük sorununun ‘gıda tedariği' olacağından yola çıkarak hayata geçirdiği sürdürülebilir tarım ve sertifikalı tohum çalışmalarını hızlandırdı.

Serdar Sağlam

'Doruk Tohumculuk' çatısı altında Marmara Bölgesi'nde üç, İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde beş olmak üzere toplam sekiz ayrı sahada buğday, arpa, yulaf, mısır, ayçiçek, acıbakla gibi 80'e yakın tohum geliştiren marka, çiftçi ve üreticiler ile el ele hareket ediyor. Bu alanda 75 milyon TL yatırım gerçekleştiren Doruk Un, yıl sonunda yatırımı 200 milyon TL'ye tamamlayacak. Hedef 2024 sezonunda 350 milyon TL ciro elde etmek. Şirket sürdürülebilir tarım ve sertifikalı tohum çalışmalarıyla yüzde 20 oranında verim artışı yakalamayı hedefliyor.

AKILLI TARIM ÖNEMLİ

Doruk Un'un Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Gürsel Erbap, önümüzdeki yaz, temmuz ve ağustosun son 100 yılın en sıcak ayları olacağını belirterek, rekolteyi artırmak için akıllı tarım uygulamalarına önem verilmesi gerektiğini söyledi. Erbap, 80 adet tohumu Doruk Tohumculuk bünyesinde geliştirerek yerli ve milli çeşit adına güçlü bir adım attıklarını belirtti.

DAHA FAZLA ÜRETİM MÜMKÜN

Sürdürülebilir tarım için tarıma elverişli bölgelerde toprak bütünleştirmenin önemine dikkat çeken Gürsel Erbap, doğru tarım politikaları ile Türkiye'deki buğday üretiminin yüzde 60 oranında artırılabileceğini söyledi. 2022 yılında yaklaşık 19 milyon ton buğday hasadı gerçekleştiğini vurgulayan Erbap, "TMO tarım desteklerini devam ettirirse, üretimde önemli bir artış olacaktır" dedi.