Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, geriye kalan şartların yerine getirilmesi durumunda Türk vatandaşları için vizelerin en geç haziran ayı sonunda kaldırılmasını isteyen tavsiye kararı alırken, Türk turizmcilerine göre bu karar hem Türkiye'den Avrupa'ya giden, hem de Avrupa'dan Türkiye'ye gelen turistsayısını artıracak.
AB Komisyonu, Türkiye ile Birlik arasında Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamında yol haritasının uygulanmasına ilişkin üçüncü raporunu açıkladı. Raporda, Türkiye'nin vize serbestisi için 72 kriterden 67'sini yerine getirdiği belirtilerek, Türk vatandaşları için vizelerin haziran sonunda kaldırılmasını öngören tavsiye kararına yer verildi.
Söz konusu karara ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, bunun Türkiye için önemli bir eşik olduğunu söyledi.
Bundan sonra Türk vatandaşlarının Avrupa'ya daha çok gideceğini aktaran Ayık, böylece Türkiye'nin AB'nin parçası olmaya bir adım daha yaklaştığını dile getirdi.
Ayık, bunun da Türkiye'nin imajına olumlu bir katkı yapacağını, orta ve uzun vadede Avrupa'dan Türkiye'ye olan seyahatlerin sayısının da artacağını ifade etti.
"Her yıl 100 milyon avrodan fazla bir rakam Türkiye'nin cebinde kalacak"
Yılda 1 milyon civarında Schengen vizesi verildiği bilgisini veren Onaran, buna göre her yıl 100 milyon avrodan fazla bir rakamın Türkiye'nin cebinde kalacağını kaydetti
Schengen alanı vize, polis ve yargı alanlarındaki işbirliğini kapsıyor
Bu şekilde oluşturulan Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar hayata geçirildi. Schengen alanı vize, polis ve yargı alanlarındaki işbirliğini kapsıyor.
Schengen'e üye ülkeler Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan'dan oluşurken, AB'ye üye olmayan İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein da Schengen bölgesine dahil bulunuyor.
AA