Vergide en çekici Hollanda en belirsiz Fransa ve Rusya

Deloitte 2015 Avrupa Vergi Anketi'ne göre, vergisel açıdan 'en çekici' ülke yüzde 90 ile Hollanda olarak belirlendi. Ankette ne çıkan 'en belirsiz' ülkeler ise yüzde 100 ile Fransa ve Rusya oldu.

Vergi ve danışmanlık şirketi Deloitte'un 2015 Avrupa Vergi Anketi'ne göre, vergisel açıdan en çekici  ülke yüzde 90’la Hollanda oldu. Hollanda’nın  hemen arkasından yüzde 81.8’le İsviçre geldi. Yüzde 16’yla Almanya, yüzde 13’le İtalya, yüzde 11’le de Fransa ankette vergi açısından en zorlu ülkeler olarak sıralandı. Vergisel açıdan en belirsiz ülkeler yüzde 100 ile Fransa ve Rusya, yüzde 93.3 ile İtalya, yüzde 88.9 ile de Hırvatistan şeklinde sıralandı. Deloitte Türkiye Vergi Bölümü Ortaklarından Erdal Dinçtürk, anketin 28 ülkeden 803 vergi yöneticisinin katılımıyla gerçekleştiğini, Türkiye'den de 40'a yakın kişinin katıldığını söyledi. 

MEVZUAT ŞİKAYETİ 

Dinçtürk, ankette vergi açısından en az tercih edilen ülkelerin de sorulduğunu, yanıtlara göre bu ülkelerin Almanya, İtalya ve Fransa'nın olduğunu anlatarak, "Katılımcılar bu ülkelerde yatırım yapmak ya da bu ülkeler üzerinden yatırım yapmanın zor olduğunu belirtti" ifadelerini kullandı. 

Dinçtürk, Hollanda'da iş yapmak isteyenlerin önceden vergi dairesine gidip, "Bir iş yapacağım ve bu iş sonucunda şu faaliyetlerde bulanacağım. Vergilendirmesini de şu çerçevede yapmak istiyorum, uygun mudur?" diye sorduğunda, söz konusu ülkede yazılı ve hızlı bir cevap alabildiğini, bu cevabın da bağlayıcı olduğunu ifade etti.

En çok zaman vergi birimine 

Ankette, Avrupalı vergi uzmanlarının yüzde 63'ünün zamanlarının çoğunu vergi birimlerinin yönetimine, yüzde 60'ının şirketin diğer iş birimlerine harcadığı belirlendi. Türkiye'deki vergi uzmanları da en çok zaman ayırdıkları işlemin yüzde 70 ile vergi birim yönetimi olduğunu söyledi.

Türkiye’de oran yüzde 57 

Türkiye'de ise vergi açısından belirsizlik olduğunu düşünen Türk katılımcıların oranı son ankette yüzde 57 düzeyinde gerçekleşti. Ankete göre katılımcıların yarısından çoğu, Matrah Aşındırma ve Kar Aktarımı (BEPS) Eylem Planı'na bağlı olarak uyumluluk yüklerinin artacağını düşünüyor. Katılımcıların üçte biri ise bu ek yükün ülke bazında raporlama gereksinimlerinden kaynaklanacağına inanıyor.