ÖZGÜL ÖZTÜRK
Hükümetin yastık altındaki 2 bin 200 tonluk altını ekonomiye kazandırmak için başlattığı altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası programına başta Anadolu’da olmak üzere vatandaşlardan yoğun talep geldi. Ziraat Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre bankanın 331 şubesi aracılığıyla yapılan talep toplama işlemine vatandaşlar ciddi ilgi gösteriyor. İlk talep toplama süreci yarın son buluyor.
100 MİLYAR $’lık ALTIN VAR
Türkiye’de geleneksel olarak altın bir tasarruf aracı olarak kullanılıyor. Yastık altı olarak tabir edilen ve 100 milyar dolar civarında olduğu tahmin edilen altın daha çok evlerde ya da kasalarda tutulurken bu da önemli bir kaynağın finansal sistem dışında kalması anlamına geliyor. Bankalar son yıllarda ‘altın bankacılığı’ alanında önemli adımlar atarak yastık altındaki bu altınları ekonomiye kazandırmaya çalışıyordu. Ancak bugüne kadar Hazine Müsteşarlığı’nın bir yatırım aracı olarak sunduğu herhangi bir ürün yoktu. Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası programının bireysel yatırımcılar için fırsatlar sunup yastık altındaki altının yatırıma dönüşmesini hedefliyor.
İKİ ÜRÜN SUNULUYOR
Hazine, sadece bireysel yatırımcılara satılmak üzere altın tahvilini iki ürün olarak sunuyor: Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası. Faizli bir getiri elde etmek isteyen yatırımcı için uygun olan altın tahvili, iki yıl vadeli bir ürün. Altı ayda bir kupon faizi ödüyor. Altı aylık dönemsel oranı yüzde 1,20, senelik 2,40 getirisi var ve faiz ödüyor. Altına dayalı kira sertifikası ise Gayrimenkul alım satımına dayalı ve buradan elde edilen kira gelirlerinin kira sertifikası sahiplerine dağıtımı çerçevesinde oluşan bir gelir paylaşımı. Talep toplama işlemleri, 2 Ekim’den itibaren 4 haftalık 4 ayrı ihraç programı çerçevesinde, Ziraat şubelerinden yapılıyor.
İLK İHRAÇ AYIN 11’İNDE
Ayın 11’inde Hazine, talep doğrultusunda tüm talebi karşılayacak şekilde altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ilk ihracını yapacak. Dört hafta boyunca her hafta talep toplanacak ve çarşamba günleri ihraç gerçekleştirilecek.
REŞAT kabul edilmiyor
Banka, 22 ve 24 ayar altınları kabul edecek. Bunlar, çeyreklik, yarımlık, birlik, 2 buçukluk, beşlik ziynet ve sikke altınlar, bilezik ve kolyeler ile külçeler. Reşat altınları banka kabul etmiyor. Ayrıca üzerinde değerli değersiz taş olan bilezik, kolye gibi altınlar da kabul edilmiyor.
İsteyen geri alabilecek
Talepte gram olarak altın hesaplarına kaydediliyor. Yani 1 gram altı bin adet tahvil şeklinde. Geri alımlarda Ziraat Bankası sürekli fiyat ilan edecek. Ancak banka ilk üç ayda yapacağı geri alımlarda yüzde 1,5 iskontolu fiyatla alacak. İlk altı ayda yüzde 1,20 getiri ya da kira gelirini alınabilecek. Yatırımcılar vadeden bir hafta önce Hazine’nin fiziki altın talep etme dönemi olarak açıkladığı tarihler arasında Ziraat şubelerine başvuracak. “Fiziki altın istiyorum” derse çeyrek ya da bir kilogramlık külçe altın şeklinde fiziki teslimat vade tarihinden sonra yapılacak.
Proje milli bir duruştur, katılım hızla artacak
Ziraat Bankası Hazine Yönetimi ve Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru “İlk rakamlar, ilginin olduğunu gösteriyor. Katılımın, hızlanarak artmasını bekliyoruz” dedi. Bu ihracın altın sahibine önemli avantajlar sağladığını belirten Kuru “Vadesinde yatırılan altının, altın olarak geri alınabilecek olması, piyasayla karşılaştırıldığında daha fazla nema sağlaması ciddi fırsattır. Bu proje ülke refahına bir katkıdır. Kendimize daha fazla yetmektir. Dışarıya daha az bağımlı olmak demektir. Bu proje, milli bir duruştur” diye konuştu.