Hazine Müsteşarlığı ve Kredi Granti Fonu arasında Hazine Destekli Kefaletlere İlişkin Protokol imzalandı. Hazine Müsteşarı Osman Çelik, Kredi Garanti Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz ve Genel Müdür İsmet Gergerli'nin de hazır bulunduğu protokolün imza töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, döviz bozdurma kampanyalarına ilişkin, "Bizim için önemli olan Türkiye'nin finansal kaynaklarının yastık altında olmaması, sistemde olmasıdır. Bizim için en kritik değişken bu. Vatandaşın tercihlerine saygılıyız, vatandaş yeter ki kaynağını atıl tutmasın, yastık altında tutmasın" ifadelerini kullandı.
DAHA GÜÇLÜ DESTEK
Şimşek, imzalanan bu protokolün amacının reel sektörün daha güçlü bir şekilde desteklenmesi olduğunu belirterek, "Kredi Garanti Fonu'nun imkanlarını artıracak, ama daha da önemlisi Kredi Garanti Fonu üzerinden kaynak kullanımını kolaylaştıracak, bürokrasiyi ciddi bir şekilde azaltacak önemli bir protokol" dedi. Şimşek, aldıkları geri dönüşler neticesinde sistemi daha etkin ve daha verimli bir hale getireceklerini ifade etti.
FİNANSAL ERİŞİM ARTIYOR
Özetle krediye erişimi artıracaklarını anlatan Şimşek, şöyle konuştu: "Yani KOBİ'ler ana eksen olmakla birlikte, KOBİ dışındaki firmaların da finansa erişimini bu çerçevede mümkün hale getiriyoruz, yani kullanımı esnek hale getiriyoruz. Bu birinci husus. Kredi Garanti Fonu'nun kendisi daha çok bu işte koordinatör rolünü oynayacak. Bankalar daha çok reyting sistemleriyle, kendi değerlendirmeleriyle krediye karar verecekler. Burada her bankaya bir üst limit tanınacak. Her bankanın da bu verdiği kredilerden dolayı yazacağı, yani takibe dönüşecek kredi oranını da biz yüzde 7 ile sınırlıyoruz. KOBİ'lere yüzde 85'e kadar kefalet veriyoruz. İhracatçıya ise yüzde 100. KOBİ dışındaki daha büyük firmalara da yüzde 75'lik bir kefalet söz konusu".
Çok iyi bir yol haritamız var
'İŞ' Buluşmalar toplantısında da konuşan Şimşek, "Gelinen noktada Türkiye ekonomisi büyük direnç gösteriyor. Sıkıntıları çözme çabası içindeyiz. Çok iyi bir reform programımız ve yol haritamız var ama inanıyorum ki referandum sonrası ülkenin önü açılır" dedi.
20 milyara yükseltildi
HAZİNE Müsteşarlığı ve Kredi Garanti Fonu arasında imzalanan protokole göre, Kredi Garanti Fonu tarafından verilecek kefaletlerin toplam bakiye tutarı 20 milyar liraya yükseltildi. Hazine Müsteşarlığı tarafından Kredi Garanti Fonu'na aktarılabilecek kaynağın tutarı da 2 milyar lira olacak. Bu protokolle birlikte KOBİ'ler 3 milyon dolara kadar, KOBİ tanımı dışındaki firmalar ise 50 milyon dolara kadar kefalet kullanabilecek.
Üretenin, ihracat yapanın yanındayız!
Başbakan Yardımcısı Şimşek, bu zor dönemde reel sektörün yanında olduklarına işaret ederek, "Üretenin, istihdam sağlayanın, ihracat yapanın çok güçlü bir şekilde Hazine olarak arkasındayız. Bankacılık sektörümüz sağlam. İnşallah birlikte daha çok üreteceğiz, daha çok istihdam sağlayacağız, daha çok ihracat yapacağız" diye konuştu.