NURİYE DOĞU
Uzayın fethi, artık bilimkurgu filmlerinin konusu olmaktan çıkıp gerçeğe dönüşebilir mi? Dünya uzun süredir hararetli bir şekilde bu konuyu tartışıyor. Uzaya çıkma fikri en popüler şekliyle Jules Verne’nin “Ay’a Seyahat” kitabıyla başladı. ABD-Sovyetler arasındaki soğuk savaşı döneminde ‘uzay yarışı’ şeklinde zihinlerde yer etti. Çin’in de aktif şekilde yer aldığı bu yarış ilk başlarda ‘gereksiz bir çılgınlık’ olarak görüldü. Fakat bu güç gösterisi insan hayatına etki edecek yeni teknolojilerin ortaya çıkmaya başlamasıyla ilgi çekici bir hal aldı. Özel sektör şirketlerinin ve çılgın mucitlerin de bu alana el atması ise ufku daha da genişletti. Bilim adamları ve girişimciler şimdi dünya üzerindeki keşfedilmemiş yerleri değil, tüm güneş sistemini keşfetmekten, kolonileştirmekten söz ediyor.
100 bin $'a kadar inebilir
Bunların son örneği ise ABD’li ‘aykırı girişimce’ Elon Musk… Kendisi, önceki gün ‘Müthiş bir fikrim var’ diyerek kamuoyunun karşısına geçti. Musk, 10 yıl içinde 200 bin dolarlık bilet ücretini ödeyenleri Mars'a göndermek ve bu gezegende kendi kendine yetebilen yerleşim alanı kurmaktan söz ediyor. Proje gerçekleştiğinde ise bu rakamın 100 bin dolara kadar düşebileceği de planlar arasında. Roket üreticisi SpaceX ve otomobil firması Tesla Motors'un sahibi Musk, Meksika'da düzenlenen 67. Uluslararası Uzay Yolculuğu Konferansı'nda ‘Gezegenlerarası Taşıma Sistemi Projesi’ hakkında bilgi verdi. Mars’ı kolonileştirme projesi için 10 milyar dolarlık yatırım öngörüldüğünü anlatan Elon Musk, yolculukta yeni teknolojiler ve inovatif yapılar kullanarak maliyetin düşürülmesi gerektiğine de dikkat çekti.
UZAY AJANSI MECLİS’E GELİYOR
Türkiye’de de 'Uzay Ajansı' kurulması için uzun süredir çalışma yürüten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, ‘Türkiye Uzay Ajansı’ kanun taslağını tamamladı. Taslak, yeni yasama yılında Meclis’e gönderilecek. 'Eylem planı' listesine giren Uzay Ajansı; Türkiye’nin, uzay teknolojilerinde çok daha hızlı yol almasını hedefliyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın verdiği bilgilere göre bir de Uzay Stratejileri Yüksek Kurulu oluşturulacak.
19 milyar $'la lider NASA
Dünyada en yüksek uzay bütçesi kuşkusuz ABD'de. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nın (NASA) bu yılki bütçesi 19.3 milyar dolar. NASA'ya 2017'de 19 milyar dolar seviyesinde bir bütçe planlanıyor. ABD'nin ardından 7.7 milyar dolarlık uzay bütçesiyle Rusya geliyor. Liste sırayla şöyle devam ediyor: Avrupa Uzay Ajansı (ESA) 5.5 milyar dolar, Fransa 2.5 milyar dolar, Japonya 2.4 milyar dolar, Almanya 2 milyar dolar, İtalya 1.8 milyar dolar, Çin 1.3 milyar dolar, Hindistan 1.1 milyar dolar ve Kanada 488 milyon dolar.
Tatilde kısa yörünge turu!
İngiliz milyarder Richard Branson’ın sahibi olduğu Virgin Galactic de daha çok turizmi uzaya taşımayı amaçlıyor. Firmanın test ettiği SpaceShipTwo 2 pilot ve 6 yolcu kapasiteli ve dünya yörüngesinde güvenli bir şekilde turlamayı hedefliyor. Branson bu şekilde uzay turizminin öncüsü olmak istiyor. Virgin Galactic kısa bir ‘yörünge turu’ için 250 bin dolara bilet satmaya başladı. Uçuş tarihi belli değil.
Bezos'a dünya yetmiyor
JEFF Bezos’un şirketi Blue Origin de yeniden kullanılabilen roketler geliştirdi ve 4 başarılı iniş gerçekleştirdi. Blue Origin bu ay içinde yeni uzay roketi New Glenn’i tanıttı. Araç 2019’dan itibaren yörüngeye astronot taşımaya başlayacak. Bezos konuyla ilgili yaptığı açıklamada insanoğlunun Güneş sistemini kolonileştirmesi gerektiğini belirtti.
Yakıtı metan ve oksijen
SpaceX'in BFR ve BFS araçlarıyla insanoğlunun Mars’a inebileceğini anlatan Musk, araçların saatte 100 bin kilometreden fazla hızla ilerleyeceğini aktardı. Musk, yakıtta metan ve oksijen kullanılacağını belirtirken, bir aracın 100-200 kişiyi götürebileceğini kaydetti.