Ukrayna gaz depolarını Türkiye'ye açıyor

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Korsunsky: ''Türk şirketlerle Batı Ukrayna'daki depolarımız için çalışıyoruz. Naftogaz ile Botaş görüşüyor. 18 milyar metreküp kapasiteyi Türkiye kullanabilir.''

Türkiye, Rusya ile doğalgaz alanında ortaya çıkabilecek olası bir anlaşmazlığa karşı tedbirlerini alıken, Ukrayna'dan ilginç bir teklif geldi. Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, Kiev'in, ihtiyacı dışındaki mevcut doğalgaz depolama kapasitesini Türkiye'ye kullandırmaya hazır olduğunu belirterek, "Türk şirketlerle Batı Ukrayna’daki depolarımızı kullanmaları konusunda çalışıyoruz. Şu anda bir anlaşma olmasa da şirketimiz Naftogaz ile BOTAŞ'ın temasları sürüyor" dedi. 

TÜRK UZMANLAR TESİSİ GEZDİ 

Türkiye'nin, Rusya'dan yılda yaklaşık 27 milyar metreküp doğalgaz satın aldığını hatırlatan Korsunsky, şöyle konuştu: "Rusya'yla bağları tamamen koparmak Türkiye için hemen mümkün olmayacaktır. Daha fazla Azeri ve Türkmen gazı getirmek önemli. Türkiye'nin LNG tesislerini geliştirmesi için geçerli nedenleri var ancak ana problem gaz depolamayla ilgili gibi görünüyor. Türkiye'den gelen uzmanlar depolarımızı gezdiler ve yapıyı çok iyi biliyorlar." Korsunsky, TANAP'tan gelecek gazın depolanması için ayarlamalar yapılabileceğini belirterek, "Önce Türkiye’ye alternatif kaynaklardan gaz getirilmeli, sonrasında da bizim depolarımız kullanıma hazır. Yazın depolarımıza gönderilen Türkiye’ye ait gaz kışın kullanılabileceği gibi bu, Avrupa’ya da satılabilir" değerlendirmesinde bulundu. 

İstediğinizi de satabilirsiniz 

Ukrayna'nın toplam doğalgaz depolama kapasitesinin 34 milyar metreküp olduğunu kaydeden Korsunsky, "Ne kadar gaz koyarsanız onu aynen alabileceğinizi garanti ediyoruz. İhtiyacımız olan 16-17 milyar metreküplük kısmın dışındaki yaklaşık 17-18 milyar metreküp kapasitenin Türkiye tarafından kullanılması mümkün. Eğer piyasa sizin için elverişli olursa bu kapasiteden dilediğiniz miktar gazı da satabilirsiniz" dedi. 

10 yılda 5 tesis hizmete girecek 

Enerjide çeşitliliği sağlayarak riskleri en aza indirmeyi hedefleyen Türkiye, bir yandan da doğalgaz depolama tesisleriyle muhtemel sıkıntıları önlemenin hesaplarını yapıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak bu çerçevede doğalgaz için 10 yılda 5 yer altı deposunun hizmete gireceğini açıklamıştı. Bakan Albayrak, LNG depolama tesisleriyle ilgili son durum konusunda da bilgi verdi. Albayrak, Türkiye’de faal halde bulunan iki adet sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) depolama terminali bulunduğunu kaydetti.